• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.2°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.0°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.6°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί είναι απαραίτητη η παράταση για την τακτοποίηση

 • A-
 • A+
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά συνάντηση με το υπ. Περιβάλλοντος και παραθέτει τα επιχειρήματα για τη μετάθεση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου ● Ο κορονοϊός, η μη αναμόρφωση των δασικών χαρτών, αλλά και οι θεομηνίες που έπληξαν πολλές περιοχές, μεταξύ των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη λήξη σήμερα της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, οι μηχανικοί τρέχουν και δεν φτάνουν και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά με ομόφωνη απόφασή του συνάντηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και παράταση τουλάχιστον ώς το τέλος του έτους.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για τα αυθαίρετα

Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου και τον υπουργό αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Γιώργο Γεραπετρίτη, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα και τονίζοντας ότι η εμμονή στην ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου «μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς να επιλύει κανένα». Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ αναφέρει ότι:

 • Με ευθύνη του ΥΠΕΝ, λόγω ελλιπούς επικοινωνίας, οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κατανοήσει ποια αυθαίρετα εντάσσονται στη «βαριά» κατηγορία 5, η προθεσμία υπαγωγής της οποίας λήγει σήμερα. Το πόσο μεγάλη είναι μια αυθαιρεσία μπορεί να διαπιστωθεί μόνον από μηχανικό. Για παράδειγμα, ένα σπίτι που «πατάει» έστω και 10 εκατοστά μέσα σε πρασιά θεωρείται αυθαιρεσία 5ης κατηγορίας και χάνει τη δυνατότητα τακτοποίησης από την 1η Οκτωβρίου.
 • Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις αυθαιρέτων για τα ακίνητα του Δημοσίου και των Δήμων, πολλά εκ των οποίων κτίσθηκαν με ειδικές διατάξεις. Εάν χάσουν την προθεσμία, αποκλείονται από κάθε πρόγραμμα ανακαίνισης, αναβάθμισης κ.λπ.
 • Οι τράπεζες έχουν διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια με εγγύηση ακίνητα τα οποία χάνουν την αξία τους εφόσον είναι αυθαίρετα και δεν τακτοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως χθες η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε ότι οι τράπεζες ζητούν την εξαίρεση των ακινήτων τους από τις ποινές.
 • Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες (Θεσσαλία, Ιόνιο, Εύβοια).
 • Λόγω των μέτρων της πανδημίας οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης καθυστερούν για δύο ή και τρεις μήνες την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.
 • Η διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών είναι σε εξέλιξη και δεκάδες χιλιάδες ακίνητα είναι σε αναμονή για να πιστοποιηθεί εάν βρίσκονται ή όχι σε δασική έκταση, όπου απαγορεύεται η τακτοποίηση.

Η πίεση που ασκείται στο σύστημα υπαγωγής αυθαιρέτων είναι τεράστια, καθώς ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κλείσει με 180.000 αιτήσεις, ενώ τους προηγούμενος μήνες υποβάλλονταν κατά μέσον όρο 40.000. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το ΤΕΕ μέμφεται τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δ.Οικονόμου ότι απαξιώνει τη δουλειά των μηχανικών για τη δήλωσή του ότι η υπαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα «είναι διαδικασία που δεν κρατάει πάνω από 2 λεπτά» και τονίζει ότι ο «φαύλος κύκλος» των δηλώσεων αυθαιρέτων μπορεί να σταματήσει μόνο με την έναρξη λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, που είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι των μηχανικών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Ψήφισμα εξέδωσε η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ασκώντας κριτική αλλά καταθέτοντας και προτάσεις σχετικά με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
Σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και φορέων - ΟΑΣΠ, ΤΕΕ, ΚΕΔΕ - συζητήθηκαν τα βήματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά την τραγική απώλεια των δύο μαθητών στη Σάμο, την περασμένη...
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα μηχανικών για τη «φαρσοκωμωδία με τα voucher»
Οι φόβοι για την τηλεκατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν!» αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι μηχανικοί που ζητούν «δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των...
Ψήφισμα μηχανικών για τη «φαρσοκωμωδία με τα voucher»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορική νίκη της… αποχής
Η μεγάλη αποχή των μηχανικών επισκιάζει την άνοδο των μεγαλύτερων παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Ιστορική νίκη της… αποχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
e-καταγγελίες για τα αυθαίρετα προσεχώς
Ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2019, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Συμφώνησαν επίσης...
e-καταγγελίες για τα αυθαίρετα προσεχώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας