• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τράπεζες θέλουν εξαίρεση από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

 • A-
 • A+
Φουντώνουν οι φήμες ότι ήδη ασκούνται πιέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση. ● Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» «εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην πολιτεία ή αν πρόκειται να υποβληθεί», απαντά ότι «δεν επιθυμεί επί του παρόντος να τοποθετηθεί επί του θέματος».

Ολοι ίσοι απέναντι στον νόμο, αλλά μερικοί πιο... ίσοι από τους άλλους. Στον ρόλο εκείνου που ζητά προνόμια εν προκειμένω, οι «συνήθεις ύποπτες» τράπεζες που φέρονται να ζητούν διαφορετική μεταχείριση έναντι χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι είτε απειλούνται με βαριά πρόστιμα μετά τη λήξη προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων αύριο Τετάρτη 30/9 είτε κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας των οικοπέδων τους με τους περιορισμούς δόμησης που θέτει το χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουν εξαιρέσεις από τα μέτρα που χτυπούν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, ενώ έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τάξεις των μηχανικών.

Ενα τέτοιο μέτρο είναι η επιμονή της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται διά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να λήξει αύριο η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό θα σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου κτίσματος χάνει οριστικά το δικαίωμα τακτοποίησης εάν η αυθαιρεσία είναι βαριάς μορφής (κατηγορία 5) ή χρεώνεται με βαρύτατα πρόστιμα εάν οι αυθαιρεσίες είναι πιο ελαφρές.

Οι πληροφορίες για παρασκηνιακές κινήσεις από πλευράς τραπεζών φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή και την κατάθεση τροπολογίας μέσω της οποίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν παράταση της προθεσμίας ώς τις 15/1/2021 ώστε να ξεκινήσει στο μεταξύ και ο μηχανισμός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Η κυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή το αίτημα παράτασης της προθεσμίας, αλλά στα τέλη της εβδομάδας δύο σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα σε εφημερίδα («Καθημερινή», 26/9) και ιστότοπο (mononews, 25/9) ενημέρωσαν αναλυτικά το κοινό για την επιθυμία των τραπεζών να εξαιρεθούν όσα ακίνητα αγοράζονται μέσω πλειστηριασμών από τα πρόστιμα του νόμου 4643/2019.

Τα δημοσιεύματα δεν επικαλούνται κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση. Η «Εφ.Συν.» κατέθεσε επίσημα ερώτημα στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), ζητώντας της να επιβεβαιώσει εάν ισχύουν όσα γράφονται, δηλαδή «εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην πολιτεία ή αν πρόκειται να υποβληθεί». Η απάντηση της ΕΕΤ προς τον υπογράφοντα ήταν ότι «δεν επιθυμεί επί του παρόντος να τοποθετηθεί επί του θέματος».

Οπως είναι παγκοίνως γνωστό στη μεταμνημονιακή εποχή, είναι μεγάλος ο αριθμός των ακινήτων που εισέρχονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είτε επειδή αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμών λόγω οφειλών του ιδιοκτήτη είτε συνδέονται με κάποια προσημείωση. Οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν δεδομένο ότι μέσα στο πλήθος αυτών των ακινήτων θα υπάρχουν και πολλά που περιλαμβάνουν αυθαιρεσίες λιγότερο η περισσότερο σοβαρές, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο κάποιου ελέγχου προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αλλά και τα επενδυτικά funds που ενθυλακώνουν κοψοχρονιά τα ακίνητα θα βρεθούν φορτωμένα:

● Είτε με ακίνητα με βαριές αυθαιρεσίες που δεν νομιμοποιούνται μετά την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος των κατεδαφίσεων ή των άλλων εργασιών ώστε να επανέλθουν σε νόμιμη κατάσταση πριν πωληθούν με μειωμένη αξία.

● Είτε με ακίνητα που έχουν πιο ελαφρές αυθαιρεσίες αλλά για να τακτοποιηθούν θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πληρώσουν πρόστιμα αυξημένα έως και κατά 40% βάσει του νόμου 4643/2019 καθώς ο ισχύων νόμος 4495/2017 λήγει αύριο 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος αυξάνεται υπέρμετρα και οι τράπεζες πιέζουν για εξαίρεση από τα πρόστιμα καθώς τους ερχόμενους μήνες αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Δεν αρκούνται όμως στο αίτημα εξαίρεσης από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν για εξαίρεση των ακινήτων που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν μέσω πλειστηριασμών από το νέο καθεστώς που φέρνει στη δόμηση το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που πέρασε από δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει σοβαρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Δηλαδή, ενώ χιλιάδες πολίτες μπορεί να αγόρασαν κάποιο εκτός σχεδίου οικόπεδο γνωρίζοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν «κατά παρέκκλιση», παρ’ ότι είναι μικρότερο των 4 στρεμμάτων, το νομοσχέδιο τους καταργεί το δικαίωμα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του οικοπέδου μειώνεται κάθετα καθώς μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μόνον ως αγρός.

Το νομοσχέδιο θέτει πρόσθετους περιορισμούς καθώς ανατρέπει το καθεστώς χαρακτηρισμού των οδών στις οποίες ένα οικόπεδο μπορεί να έχει «μέτωπο» ώστε να δικαιούται παρεκκλίσεις, ενώ, αντίθετα, αυξάνει τους συντελεστές δόμησης για εκτάσεις που προορίζονται για τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Στασινός το είπε πεντακάθαρα σε πρόσφατο άρθρο του («Καθημερινή της Κυριακής», 13/9/2020) μιλώντας για νομοσχέδιο που περιορίζει ή δυσκολεύει πολύ τη δυνατότητα οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου ακίνητα: «Εχοντας αντιληφθεί το παραπάνω, οι πολίτες που έχουν αδόμητα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές έχουν θορυβηθεί και διαμαρτύρονται. Το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες που θεωρούν ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως βγήκε στη διαβούλευση, οι εγγυήσεις που έχουν από τέτοια ακίνητα θα απομειωθούν». Θα αποδειχθεί άραγε και πάλι ότι οι φωνές των τραπεζών φτάνουν ευκολότερα στα αυτιά των κυβερνώντων από εκείνες των απλών πολιτών; Ή θα σταθούν αυτές οι πιέσεις αιτία να δοθεί τελικώς μια ακόμη παράταση για τα αυθαίρετα;

Σε ερώτημα που υποβάλαμε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του μας απάντησαν ότι ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δεν είχε κάποια συνάντηση με την ΕΕΤ μετά το καλοκαίρι, ενώ θεωρείται «εξαιρετικά αμφίβολο το αν ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτό».

Σωκράτης Φάμελλος

Θέτοντας αντίστοιχο ερώτημα στον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος μας δήλωσε: «Οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση προς τις τράπεζες σε θέματα αυθαιρέτων και περιορισμών δόμησης θα είναι εκτός από άδικη και προκλητική σε μια περίοδο που πολλά κυβερνητικά σχέδια εξελίσσονται εις βάρος της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας αλλά και του τεχνικού κόσμου της χώρας. Αντίθετα, επείγει η εξεύρεση λύσης και για τα θέματα των αυθαιρέτων σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού ώστε να δημιουργείται καθεστώς δικαίου για όλους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
Κίνητρα σε όσους δηλώσουν τις παραβάσεις των κτιρίων τους έως το τέλος του χρόνου, περικοπές στα παράβολα και ακόμα φτηνότερες χρεώσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες για πρώτη φορά περιλαμβάνονται...
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αν δεν το δηλώσεις θα το μετανιώσεις»
«Aν δεν το δηλώσεις, θα το μετανιώσεις» είναι το συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά τα αυθαίρετα αλλά και το...
«Αν δεν το δηλώσεις θα το μετανιώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα για την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι εντός των ημερών ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για διευθέτηση των αυθαίρετων κτισμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»
Τα δύο αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, που είχε απορρίψει ο Κ. Χατζηδάκης, φέρεται να τα μελετά ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας
Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας