Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοιτητές Ιατρικής για πρύτανη ΕΚΠΑ: «Είστε ένα παπαγαλάκι της κυβέρνησης, κ. Δημόπουλε».
EUROKINISSI// ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Φοιτητές Ιατρικής για πρύτανη ΕΚΠΑ: «Είστε ένα παπαγαλάκι της κυβέρνησης, κ. Δημόπουλε».

  • A-
  • A+

Σφοδρή κριτική άσκησαν σε ανακοίνωσή τους φοιτητές της Ιατρικής Αθηνών, μέλη της Πρωτοβουλίας Αριστερών Φοιτητών της ΕΑΑΚ (ΠΑΦ ΕΑΑΚ), μετά τις δηλώσεις του καθηγητή Ιατρικής και πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου ότι «οι καταλήψεις μπορούν να γίνουν εστίες μετάδοσης».

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές εγκαλούν τον κ. Δημόπουλο ότι αξιοποιεί την επιστημονική και θεσμική του ιδιότητα, ώστε να γίνει απολογητής της κυβερνητικής πολιτικής και να εξυπηρετήσει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, όπως έχουν κάνει και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σε βάρος της επιστήμης και της υγείας των πολιτών.

Η ανακοίνωση των φοιτητών βάζει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική, την υποταγή της επιστήμης σε αυτή και στην οικονομία και τάσσεται υπέρ των αιτημάτων και των διεκδικήσεων των μαθητικών καταλήψεων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαχόμενων υγειονομικών.

 

Η ανακοίνωση των φοιτητών

 

Πώς μια εικόνα συνοψίζει όλη την ξεφτίλα του επίσημου επιστημονικού λόγου που δείχνει να μην έχει πάτο τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Δημόπουλος, παίρνει το βήμα ως γιατρός και πρύτανης του ΕΚΠΑ, για να καταγγείλει τις μαθητικές καταλήψεις ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. (!!!)

Δεν θέλουμε να υποπέσουμε σε κιτρινισμούς, αναφορικά με πάρτι σε εστιατόριο στην Κηφισιά εν μέσω αυστηρών μέτρων τον Μάρτη. Αντίθετα, θα αρκεστούμε σε κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς που μας γεννιούνται όταν βλέπουμε κάτι τέτοιες δηλώσεις.

Αλήθεια κύριε Δημόπουλε,

το στοίβαγμα 25 μαθητών ανά τάξη δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Η κατάσταση στα ΜΜΜ όπου αναγκαζόμαστε να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και χωρίς στελέχωση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς δεν ήταν κίνδυνος για την δημόσια υγεία;

Οι δηλώσεις συναδέλφων σας ιατρών και καθηγητών ότι με τη θεία κοινωνία δεν μεταδίδεται ο ιός, δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Η λειτουργία επιχειρήσεων και εργοστασίων χωρίς κανένα μέτρο με αποτέλεσμα εκατοντάδες κρούσματα σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Η λειτουργία γηροκομείων χωρίς τεστ για τους εργαζόμενους σε αυτά δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Η ύπαρξη δομών όπου στοιβάζονται έγκλειστοι χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμία περίθαλψη, κανένα μέτρο προστασίας (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων κλπ.), δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Ότι τόσους μήνες δεν έχουν γίνει προσλήψεις, δεν έχουν ανοίξει ΜΕΘ, καλούνται οι υπάρχοντες γιατροί να υπερεφημερεύουν για να καλύπτουν κενά, να μετακινούνται από κλινική σε κλινική, σε νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό, υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Ούτε λέξη για όλα αυτά, κύριε Δημόπουλε.

Κύριε Δημόπουλε,

Πού ήσασταν, εσείς και η ιδιότητα σας ως ιατρός και δη καθηγητής, αφρόκρεμα τάχα της επιστημονικής κοινότητας, όταν συνάδελφοι σας (Μαγιορκίνης, Σύψας, Τσιόδρας), διατυμπάνιζαν με μια λογική, στατιστική, και γεωμετρία που υπάρχει μόνο στο μυαλό τους, ότι 25 μαθητές ανά τάξη = 15, αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς του ιού;

Όταν δημοσιογραφικές φυλλάδες, αλλά και ο κ. Σύψας, κρέμασαν έναν άνθρωπο εργαζόμενο σε γηροκομείο στα μανταλάκια ότι τάχα δεν πρόσεχε και ευθύνεται που κόλλησε δεκάδες ηλικιωμένους, όταν δεν του έγινε κανένα τεστ για να επιστρέψει στη δουλειά του, όπως θα έπρεπε;

Γιατί, εσείς και οι συνάδελφοι σας καθηγητές, τηρούσατε σιγή ιχθύος στην αύξηση της πληρότητας στα πλοία, στην απόφαση της κυβέρνησης για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα;

Κύριε Δημόπουλε, οι ερωτήσεις είναι ρητορικές γιατί η απάντηση είναι πολύ απλή:

Το καθηγητικό κατεστημένο, η ελίτ της επιστημονικής κοινότητας, η δήθεν αυθεντία, όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει κάνει τίποτα άλλο πέρα από την υποταγή στην κυβερνητική πολιτική. Γίνατε απολογητές της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης, που αντί να στηρίζει το ΕΣΥ, κάνει μόνο επικοινωνιακές κινήσεις, και φροντίζει μόνο για τη διαφύλαξη των κερδών του κεφαλαίου, και όχι των ζωών μας. Μεταστρέφετε την έννοια του επιστημονικού ορθολογισμού, σε έναν επιστημονικοφανή -πλήρως παράλογο από κάθε άποψη- λόγο, για να υπηρετήσετε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, δίνοντας παράλληλα πάτημα σε κάθε λογής σκοταδιστή και ψεκασμένο, που (εσκεμμένα ή μη) πίσω από την παράλογη διαχείριση της πανδημίας, βλέπει θεωρίες συνομωσίας περί μη ύπαρξης του ιού.

Οι μαθητές αντιδρούν, γιατί θέλουν να εκπαιδευτούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, γιατί δεν δέχονται να στοιβάζονται σε τάξεις των 30, δεν δέχονται ότι η προοπτική τους μετά τα εξεταστικά κάτεργα των πανελληνίων είναι η υποχρεωτική στράτευση στα 18, και μετά από αυτό, λογικά η ανεργία ή η επισφαλής εργασία, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα κρίση. Για την κυβέρνηση του "Νόμου και της Τάξης", που μας θέλει με σκυμμένο κεφάλι, αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Και εξαπολύει όλα της τα όπλα για να το πολεμήσει. Μπάτσους, εισαγγελείς, ΜΜΕ που λασπολογούν εις βάρος των μαθητών.

Είστε ένα παπαγαλάκι της κυβέρνησης, κύριε Δημόπουλε. Εσείς και ο κάθε Δημόπουλος.

Συγκαταλέγεστε δίπλα στο πρώτο θέμα, και την εφημερίδα Εστία, δίπλα στους τάχα αγανακτισμένους γονείς που χτυπάνε μαθητές που αγωνίζονται στα σχολεία. Δίπλα στον διευθυντή στην Κρήτη που πήγε στο σχολείο με κόφτη και απειλούσε μαθητές.

Και δεν σας καίγεται καρφί για την δημόσια υγεία.

Εμείς, είμαστε στο πλευρό των μαχόμενων γιατρών, και υγειονομικών, που σε αντίθεση με εσάς και τους μεγαλοκαθηγητάδες συναδέλφους σας, δίνουν καθημερινά την μάχη στα δημόσια νοσοκομεία για την υγεία του λαού, και αγωνίζονται και απεργούν για προσλήψεις, στελέχωση του ΕΣΥ, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, τεστ και ΜΑΠ δωρεάν για όλους.

Μ' αυτούς τους γιατρούς είμαστε.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αλήθεια, κύριε Δημόπουλε...;»
Πυρά από φοιτητές της Ιατρικής που τον χαρακτήρισαν «παπαγαλάκι της κυβέρνησης» για την άποψη ότι οι καταλήψεις μπορούν να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.
«Αλήθεια, κύριε Δημόπουλε...;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη η ζημιά για ξενοδόχους του Εβρου από το Δημοκρίτειο
Το ΔΠΘ ενημέρωσε τα ξενοδοχεία πως ακυρώνει μονομερώς τις συμβάσεις μαζί τους για τη στέγαση φοιτητών, ρίχνοντας έτσι πάνω τους όλο το βάρος των συνεπειών της πανδημίας.
Μεγάλη η ζημιά για ξενοδόχους του Εβρου από το Δημοκρίτειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική η εκκένωση των εστιών στην Ξάνθη
Μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού, η πρυτανεία διώχνει τους φοιτητές απειλώντας με διακοπή ρεύματος και νερού! Θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από καθηγητές του Δημοκρίτειου.
Εγκληματική η εκκένωση των εστιών στην Ξάνθη
ΕΛΛΑΔΑ
«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»
Χωρίς σίτιση οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών μετά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους • Αδιανόητη η συμβουλή που έδωσε η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στους φοιτητές που ζητούν την παραμονή...
«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές
Νέο περιστατικό αστυνομικής καταστολής, αυτή τη φορά στο Καβούρι, όπου εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (29/11) συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τη σύνοδο των Πρυτάνεων σε...
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας