Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναγερμός για τους εργάτες γης

Τα 32 κρούσματα στη Λακωνία θυμίζουν την εξαιρετικά επίφοβη έκθεση του αγροτικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων στη διασπορά του κορονοϊού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για τους εργάτες γης

  • A-
  • A+
Τα μαζικά κρούσματα φέρνουν στο προσκήνιο τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, ειδικά εν όψει της συγκομιδής ελιάς, όπως και στη βιομηχανία τροφίμων, τη στιγμή που δείχνουν αποδυνα­μωμένοι -έως και πλήρως παροπλισμένοι- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας μετά την εμφάνιση 32 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργάτες γης στα χωριά Αγιος Ιωάννης, Βλαχιώτης και Γλυκόβρυση το Σάββατο. Οι νοσούντες, κυρίως εργάτες γης από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, μένουν πολλοί μαζί σε πρόχειρα καταλύματα με κακές συνθήκες υγιεινής, γεγονός που προκάλεσε μίνι συναγερμό και την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην περιοχή.

Τα μαζικά κρούσματα φέρνουν στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό θέμα των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των εργατών γης σε όλη τη χώρα, ειδικά εν όψει της συγκομιδής της ελιάς, όπως και στη βιομηχανία τροφίμων, τη στιγμή που δείχνουν ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι- έως και πλήρως παροπλισμένοι- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδιαίτερα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

32 κρούσματα κορονοϊού στα χωριά Αγιος Ιωάννης, Βλαχιώτης και Γλυκόβρυση καταγράφτηκαν το Σάββατο

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 150 rapid tests στις στενές επαφές που προέκυψαν από την εκτεταμένη ιχνηλασία, ενώ οι έλεγχοι στις γύρω περιοχές θα συνεχιστούν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρόκειται για αγροτικά χωριά κυρίως όπου μέχρι τώρα δεν είχαν εμφανιστεί κρούσματα του ιού, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία αρκετών κατοίκων.

Αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τελούν σε «κατ’ οίκον» περιορισμό, αλλά παραμένει άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους εργάτες γης που απασχολούνται σε πορτοκαλεώνες, θερμοκήπια και καλλιέργειες κηπευτικών και μέχρι στιγμής δεν είναι θετικοί στον ιό, όμως πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Γλυκόβρυσης με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του δημάρχου Ευρώτα, Δήμου Βέρδου, κι άλλων αρμόδιων. Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ευρώτα κρατάει χαμηλούς τόνους, καλώντας τους πολίτες «να αποφύγουν ακρότητες που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», όπως και να εστιάσουν στα μέτρα πρόληψης και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει ότι ακόμα γίνονται προσπάθειες για να εντοπιστεί το αρχικό κρούσμα, που δεν είναι γνωστό εάν προέρχεται από τους εργάτες γης, ντόπιους ή τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης σε όλη τη χώρα ειδικά εν όψει της συγκομιδής της ελιάς τον Νοέμβριο.

«Πρέπει να ανοίξει το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους εργάτες γης. Καλώ τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας να προχωρήσουν σε ελέγχους. Οι συνθήκες το καλοκαίρι ήταν κάπως καλύτερες και αποφευγόταν ο συγχρωτισμός, πρέπει να βρεθεί λύση για το πού θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι τον χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Ο τομέας των τροφίμων χαρακτηρίζεται επίσης επίφοβος για τη μετάδοση του κορονοϊού, με 50 κρούσματα να καταγράφονται στις αρχές Αυγούστου σε εργοστάσιο τροφίμων στη Χαλκιδική και άλλα 114 στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά. Στις 16 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που σημειωτέον δεν έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες, ζήτησε την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας της βιομηχανίας τροφίμων για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου, παραπέμποντας στον σχετικό οδηγό του ΕΦΕΤ που είχε εκδοθεί στα τέλη Μαΐου.

Συστάσεις από Ε.Ε., ΠΟΥ και ILO

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας να προχωρήσουν σε ελέγχους, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το πού θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι τον χειμώνα

Με αφορμή την εμφάνιση περισσότερων από 1.000 κρουσμάτων τον Ιούνιο σε σφαγεία της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ και η ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) σήμαναν συναγερμό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη συγκομιδή και μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Επισήμαναν ιδιαίτερα την «ευαλωτότητα» των εποχικών εργαζόμενων που μετακινούνται από άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα των Ρουμάνων που δουλεύουν στα γερμανικά σφαγεία, οι οποίοι αποδείχτηκε ότι ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένοι στη μετάδοση του ιού κυρίως λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης.

Παρόμοιες εστίες υπερμετάδοσης εντοπίστηκαν σε μετανάστες εργάτες γης στην Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να επισημάνει ότι οι εργάτες γης και ο τομέας της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων βρίσκονταν στο «κόκκινο». Εγιναν συστάσεις στα κράτη-μέλη για τη λήψη και υλοποίηση ειδικών μέτρων για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών. Οι μετακινούμενοι εντός Ε.Ε. για την αγροτική συγκομιδή φτάνουν τα 2 εκατομμύρια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοκτόνησε ο 41χρονος ιδιοκτήτης μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη δομή
Σοκ προκάλεσε η είδηση της αυτοκτονίας του Δημήτρη Καμπανάρου, ιδιοκτήτη του γηροκομείου «Νέα Θάλπη» στον Αγιο Στέφανο, όπου εντοπίστηκαν 3 κρούσματα κορονοϊού.
Αυτοκτόνησε ο 41χρονος ιδιοκτήτης μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη δομή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχείρηση-σκούπα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
Για άλλη μια φορά εκκενώθηκε χθες το πρωί από την ΕΛ.ΑΣ. η πλατεία Βικτωρίας όπου είχαν βρει καταφύγιο αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να βρουν στέγη μετά την αναγκαστική αποχώρησή τους...
Επιχείρηση-σκούπα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεροσταλιάζουν στις ουρές από τα ξημερώματα για αίτηση ασύλου
Η ταλαιπωρία και η αγωνία επέστρεψαν για εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι συρρέουν στην Υπηρεσία Ασύλου για την ανανέωση των δελτίων διεθνούς προστασίας τους.
Ξεροσταλιάζουν στις ουρές από τα ξημερώματα για αίτηση ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθλιες συνθήκες υγιεινής και ελλιπή μέτρα στον Ελαιώνα
Τουλάχιστον ένα κρούσμα κορονοϊού καταγράφεται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, ενώ θετικός βρέθηκε και εργαζόμενος σε ΜΚΟ στο ΚΥΤ Σκαραμαγκά.
Αθλιες συνθήκες υγιεινής και ελλιπή μέτρα στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλειστηριασμοί ξανά
Με νέο ξεκίνημα από χτες, μέσα στην πανδημία, βγαίνουν στο σφυρί περισσότερα από 8.000 ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους • Για δήθεν προστασία και αναλγησία κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη η Λαϊκή Ενότητα.
Πλειστηριασμοί ξανά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ατακτη φυγή τουριστών από τον Πόρο
Με μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους κυκλοφορούν στον Πόρο που από την Παρασκευή βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς lockdown ώς τις 17 Αυγούστου ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού μετά...
Ατακτη φυγή τουριστών από τον Πόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας