Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νυχτερινή πυρκαγιά και στον ΧΥΤΑ Φυλής

Λίγα μέτρα από τα καμένα σκουπίδια (στο βάθος φαίνονται οι καπνοί), συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής η απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων, όπως καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νυχτερινή πυρκαγιά και στον ΧΥΤΑ Φυλής

  • A-
  • A+
Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της νέας «ανάφλεξης» σκουπιδιών που γέμισε με μαύρους καπνούς τον ουρανό της Αττικής.

Τοξικό νέφος στην ατμόσφαιρα της Αττικής σκόρπισε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου εντός του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής. Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 19.30 του Σαββάτου -μιάμιση ώρα αφότου έκλεισε ο ΧΥΤΑ- με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να στέλνει μηνύματα μέσω του «112» στους κατοίκους των κοντινών περιοχών, προειδοποιώντας τους για τους επικίνδυνους καπνούς και καλώντας τους να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.

Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 πυροσβέστες, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Οι εστίες αντιμετωπίστηκαν με επιχωματώσεις και ο ΧΥΤΑ επανήλθε κανονικά στη λειτουργία του το πρωί της Κυριακής. Μέχρι και χθες το μεσημέρι πάντως κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί από το σημείο ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι εξακολουθούσαν να βλέπουν καπνούς από σημεία του ΧΥΤΑ. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλης.

Το περιστατικό προκαλεί νέο και εύλογο προβληματισμό για τη συχνότητα με την οποία καίγονται εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Ηδη τον τελευταίο χρόνο έχουν ξεσπάσει 13 πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης και μάλιστα όλες σε νυχτερινές ώρες, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, ΚΔΑΥ κ.λπ.) την τελευταία πενταετία ανέρχονταν σε 64.

Η τελευταία -65η στον αριθμό- πυρκαγιά ξέσπασε ενώ προ λίγων ημερών ο συντονισμός συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, αλλά και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής, στέλνοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο: σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα» με τη μορφή «πολυώροφων» πυραμίδων με μεγάλες κλίσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, τη στιγμή που «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη σκουπιδιών» περιγράφει συνοπτικά η συλλογικότητα.

Το «Δυτικό Μέτωπο» καταγγέλλει τον περιφερειάρχη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής επισημαίνοντας ότι:

● δεν γίνεται καθημερινά -όπως προβλέπεται- χωματοκάλυψη των σκουπιδιών,
● γίνεται απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων κομπόστ τύπου CLO σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το ΕΜΑΚ Φυλής στον ΧΥΤΑ Φυλής,
● η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σημεία που υπήρχαν ασκέπαστα σκουπίδια και μεγάλες ποσότητες CLO,
● καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε σε ώρες που ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργούσε, η συλλογικότητα σημειώνει ότι «αυτανάφλεξη σκουπιδιών γίνεται σε εργάσιμες μέρες και σε ειδικές συνθήκες (έντονη ζέστη, ηλιοφάνεια, εργασίες κ.λπ.). Το Σάββατο βράδυ δεν υπήρχε τίποτα από αυτά».

«Ποιος φταίει;» είναι το ερώτημα που θέτει το «Δυτικό Μέτωπο». Καμία απάντηση δεν δόθηκε από πλευράς Περιφέρειας Αττικής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (για άλλη μία φορά έσπευσε να απαντήσει αντί του ΕΔΣΝΑ) περιορίστηκε να ρίξει ευθύνες σε προηγούμενες διοικήσεις -βάλλοντας όμως κατά του «φτηνού λαϊκισμού»- και να επαναλάβει ότι έχει δεσμευθεί για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ως «ανοιχτής χωματερής» (χωρίς δηλαδή να αποκλείει πλήρως τη λειτουργία της Φυλής ως χώρου ταφής) το 2025. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» νωρίτερα ο κ. Κόκκαλης είχε υποστηρίξει ότι οι χωματοκαλύψεις των σκουπιδιών και άλλου είδους μέτρα εφαρμόζονται κατά τα προβλεπόμενα.

Ζήτημα εγείρεται και με την αποστολή μηνυμάτων από το «112». Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.», τα προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε κατοίκους της Πετρούπολης και του Θριασίου, αλλά όχι σε κατοίκους περιοχών όπως το Καματερό, η Φυλή κ.ά. Οι καταγγέλλοντες αναρωτιούνται εάν υπήρξε παρέμβαση για να σταματήσει η αποστολή των μηνυμάτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκουπίδια στη Φυλή για... πάντα
Για περισσότερα από πέντε -ακόμη- χρόνια θα δέχονται οι εγκαταστάσεις της Φυλής απορρίμματα προς ταφή, ενώ πέραν του νέου ΧΥΤΑ σχεδιάζεται και νέα επέκταση της χωματερής.
Σκουπίδια στη Φυλή για... πάντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλύτερη η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στο Σοφικό Κορινθίας
Καθοριστική η συμβολή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων στη μάχη με τις φλόγες στο Σοφικό. Εκκενώθηκαν νωρίτερα για προληπτικούς λόγους τρεις οικισμοί.
Καλύτερη η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στο Σοφικό Κορινθίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη
Σε ύφεση βρισκόταν το βράδυ της Κυριακής η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή Λαγκάδα της Ανατολικής Μάνης.
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενεργοποιήθηκε το 112 για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το 112 προκειμένου να προειδοποιήσει τους πολίτες για τη φωτιά που καίει από το πρωί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση καθώς ο πυκνός...
Ενεργοποιήθηκε το 112 για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον XYTA στο Τεμπλόνι
Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα στο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στο Τεμπλόνι, στη Μέση Κέρκυρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων...
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον XYTA στο Τεμπλόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύντομος αποκλεισμός στη Φυλή
Σε δυναμική παρέμβαση και σύντομο αποκλεισμό της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή προχώρησαν φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής
Σύντομος αποκλεισμός στη Φυλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας