Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δυσμενής μετάθεση» συνδικαλίστριας

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΥΔΑΠΤΤ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δυσμενής μετάθεση» συνδικαλίστριας

  • A-
  • A+
Η πρόεδρος του συλλόγου εργολαβικών εργαζομένων τραπεζικού τομέα μετακινείται σε τμήμα μακριά από τους συναδέλφους της που εκπροσωπεί ● Παράνομη η μετάθεση, καταγγέλλουν ο ΣΥΔΑΠΤΤ και το ΕΚΑ .

Η αιφνιδιαστική μετάθεση της προέδρου του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων της ICAP από το πόστο στο οποίο υπηρετεί εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), ο οποίος χαρακτηρίζει την ενέργεια παράνομη.

Ολα ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου, όταν εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού στο τρίτο μεγαλύτερο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι στο εν λόγω κτίριο απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι που μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους, η διοίκηση ήθελε να απολυμάνει μόνο τον χώρο του τμήματος στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα και να διενεργήσει τεστ αποκλειστικά στους εργαζόμενους αυτού.

«Τιμωρείται» για τη δράση της και την επιμονή της για υγειονομική προστασία του προσωπικού

Μετά την επιμονή της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ Βάσως Χριστοπούλου, η διοίκηση προχώρησε στη διενέργεια μαζικών τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν κι άλλα κρούσματα, γεγονός το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Πειραιώς για μία εβδομάδα.

Τότε ο επιβλέπων το έργο που έχουν αναλάβει οι εργολαβικοί της ICAP, επικοινώνησε με τη Β. Χριστοπούλου και την ενημέρωσε ότι ακόμη και μετά την αναστολή λειτουργίας μίας εβδομάδας, για λόγους αποσυμφόρησης η ίδια θα παραμείνει σπίτι της για ακόμα μία εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να της αναθέσει εργασία και χωρίς να της έχει χορηγηθεί laptop για τηλεργασία παρά το γεγονός ότι η ίδια το έχει ζητήσει ήδη από την περίοδο της καραντίνας. Της ανακοίνωσε παράλληλα ότι σύντομα θα μετατεθεί στο κεντρικό κτίριο της εταιρείας, σε απροσδιόριστο πόστο και χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο καιρός περνούσε και παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ, η οποία ζητούσε επιμόνως να μάθει λεπτομέρειες για τη νέα θέση για την οποία την προορίζουν και για το πότε θα αναλάβει υπηρεσία, οι απαντήσεις που λάμβανε ήταν εντελώς ασαφείς και χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Β. Χριστοπούλου απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου και κατέθεσε εργατική διαφορά. «Σαν εργαζόμενη έχω την αδήριτη ανάγκη να εργαστώ.

Παράλληλα όμως δεν μπορώ να απεμπολήσω τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, γιατί με τη μετάθεσή μου ουσιαστικά με απομακρύνουν από τους συναδέλφους τους οποίους εκπροσωπώ στο Σωματείο του οποίου προεδρεύω, αφού στον χώρο της νέας μου εργασίας δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να τους καλύπτει ο ΣΥΔΑΠΤΤ», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα Βάσω Χριστοπούλου, αναμένοντας την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς συγκατάθεση

Ο ΣΥΔΑΠΤΤ χαρακτηρίζει παράνομη τη μετάθεση της προέδρου του, παραθέτοντας τη διάταξη του νόμου για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων (ν.1264/1982), η οποία προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται μετάθεση συνδικαλιστών εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης, συγκατάθεση την οποία δεν δίνει ο Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Τράπεζα, με περίπου 200 εξ αυτών να βρίσκονται στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

«Με πολύ κόπο χτίσαμε τα τελευταία εννιά χρόνια το Σωματείο μας και καταφέραμε να δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες και να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες. Οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών απέκτησαν φωνή και διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Μέσα στην πανδημία φροντίσαμε ώστε τα μέτρα προστασίας να ληφθούν καθολικά για όλους τους εργαζόμενους.

Εξηγήσαμε γιατί τα τεστ πρέπει να γίνουν σε όλους χωρίς εξαιρέσεις διότι μόνο έτσι θα προστατευτεί το προσωπικό, τόσο το τακτικό προσωπικό όσο και αυτό των τρίτων εταιρειών. Θεωρήσαμε επίσης ότι έπρεπε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε όλοι οι γονείς που επιθυμούσαν να πάρουν τις άδειες ειδικού σκοπού, όλοι όσοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες να πάρουν την άδεια που εδικαιούντο. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ έτσι ώστε να φτάσουμε στην, με διευθυντικό δικαίωμα, απόφαση μετάθεσης της προέδρου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ.

Την τιμωρητική μετάθεση της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του και το ΕΚΑ ως «μία ακόμη απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης», υπενθυμίζοντας ότι «η επιχείρηση έχει αποπειραθεί ξανά να μετακινήσει την πρόεδρο του Συλλόγου μετά από απεργία, χωρίς όμως να το καταφέρει. Το ΕΚΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ενάντια σε κάθε απόπειρα συνδικαλιστικής φίμωσης και καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική δράση μόνο με... έγκριση
«Αναχρονιστικός και αντισυνταγματικός» είναι ο κανονισμός λειτουργίας που θέλει να επιβάλει στους εργαζομένους της η «3E Coca-Cola», όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία του κλάδου.
Πολιτική δράση μόνο με... έγκριση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόκκινο πανί ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ
Για κάποιους είναι το καταλληλότερο άτομο για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), για άλλους η επιλογή του αποτελεί ακραία πρόκληση, ενώ για ορισμένους δεν είναι παρά ένας «λαγός».
Κόκκινο πανί ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
Η ομολογία της Εθνικής Τράπεζας ότι στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων θα απομακρυνθούν όσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι χρειαστεί, με μόνιμους τραπεζοϋπαλλήλους, αποδεικνύει ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φακέλωμα συνδικαλιστών
Φακέλωμα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψήφο για την κήρυξη απεργίας προανήγγειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Φακέλωμα συνδικαλιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου
Διακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της εργολαβικής Action Line διεκδικούν τη μονιμοποίηση και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους μέσα από τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί τα «Market In» φοβούνται την Επιθεώρηση Εργασίας;
Επαγρύπνηση συνιστά στους εργαζομένους της η διοίκηση των καταστημάτων «Market In», καθώς «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ελέγχους» από το ΣΕΠΕ, γεγονός που εγείρει το ερώτημα: μήπως οι συνθήκες εργασίας στη...
Γιατί τα «Market In» φοβούνται την Επιθεώρηση Εργασίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας