• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.7°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  70%

Δυο χαρακτηριστικά εξώφυλλα του περιοδικού της Χρυσής Αυγής με αφιερώματα εναντίον της αντιφασιστικής νίκης του 1945

Αυτοί που δεν γιορτάζουν...

 • A-
 • A+

Συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να εμφανίζονται ως «πατριώτες». Στην πραγματικότητα είναι εκείνοι που επί δεκαετίες υμνούσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, ταυτίζονταν με τα δολοφονικά οράματα του Χίτλερ και φρόντιζαν κάθε χρόνο στις 8 (ή στις 9 Μαΐου) να καταγγέλουν τις συμμαχικές δυνάμεις που επικράτησαν το 1945 στην αναμέτρηση με τον Αξονα φασισμού-ναζισμού.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στα επίσημα έντυπα της ναζιστικής οργάνωσης είναι πάμπολλα. Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, ακόμα και η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της ήττας του... ναζισμού: «Η “ελληνική” κρίση είναι ευρωπαϊκή κρίση. Είναι κρίση του τρόπου σκέψης και ζωής που σχεδίασαν, ενθάρρυναν και εκτέλεσαν οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι καπιταλιστές και οι κομμουνιστές» (21/12/2011).

Νουθεσίες από τον... φίρερ

Βέβαια, από πολύ καιρό ο φίρερ Μιχαλολιάκος είχε φροντίσει να προετοιμάσει τους συναγωνιστές του ότι οφείλουν να προσέχουν τη σχετική ορολογία και να δηλώνουν εθνικιστές και όχι ναζιστές ή εθνικοσοσιαλιστές: «Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έφερε μία δραματική αλλαγή στα πολιτικά δέοντα, που επικράτησαν στις χώρες της Δύσεως. Το να δηλώσει κάποιος εθνικιστής, πόσο μάλλον εθνικοσοσιαλιστής ή φασίστας, αποτελούσε στην πραγματικότητα μία δήλωση πολιτικής αυτοκτονίας. Αυτοί που βγήκαν τελικά νικητές από την ανθρωποσφαγή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, φρόντισαν για πενήντα ολόκληρα χρόνια να δημιουργήσουν κάποιους μηχανισμούς, με τους οποίους εξασφάλισαν την εξόντωση του πολιτικού τους αντιπάλου» (22/10/1999).

Πολύ συχνά ακολουθείται από την οργάνωση η «μαιευτική» μέθοδος, μέσω δήθεν επιστολών αναγνωστών. Εμφανίζεται, λ.χ., κάποιος αφελής επιστολογράφος: «Εχω την πεποίθηση ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κέρδισαν οι “καλοί” και ότι ο μπολσεβικισμός και η δημοκρατία των καπιταλιστών κατάντησαν τον κόσμο όπως είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι είμαι ναζιστής και πρέπει να με αφορίσουν οι “πατριώτες”;».

Η απάντηση της οργάνωσης είναι άμεση: «Για εμάς είσαι ένας απόλυτα αποδεκτός συναγωνιστής. Εάν κάποιοι τώρα έχουν ταυτίσει την κακομοιριά της “εθνικοφροσύνης” και τον “πατριωτισμό” του καρπαζοεισπράκτορα με τον εθνικισμό, είναι μία άλλη υπόθεση. Τους Χρυσαυγίτες δεν τους θέλουν, γιατί είναι λένε “ναζιστές”. Τους ευχαριστούμε θερμά για την απαρέσκειά τους, η οποία είναι ενθέρμως αμοιβαία» (25/8/2010).

Φύλλο συκής

Η επέτειος της 8ης Μαΐου είναι ο έμμεσος τρόπος που διαθέτει η Χρυσή Αυγή να προβάλλει τα φιλοχιτλερικά της πιστεύω κάτω από το φύλλο συκής του «εθνικισμού».

Ειδικά στην επέτειο των 60 χρόνων από την ήττα του ναζισμού, όλα τα έντυπα της οργάνωσης επιδόθηκαν σε ακραία σχετική προπαγάνδα.

Το κύριο σύνθημά τους ήταν «Μάιος 1945–Μάιος 2005. Εμείς δεν γιορτάζουμε τίποτα», ενώ το περιοδικό «Αντεπίθεση» έγραφε ότι «Το Βερολίνο έπεσε, οι καρδιές μας όχι».

Και ο ίδιος ο επίδοξος φίρερ Μιχαλολιάκος εξηγούσε: «Πριν δύο μόλις εβδομάδες, όταν η Ευρώπη των μπολσεβίκων και των καπιταλιστών γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εμείς δεν γιορτάζαμε. Και όχι μόνον. Αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής βρισκόταν στις 8 Μαΐου στην Αλεξάντερ Πλατς του Βερολίνου για να συμπαραταχθεί με τους εθνικιστές όλης της Ευρώπης που είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία του γερμανικού κόμματος NPD για να διατρανώσουν αυτό ακριβώς το πράγμα: ότι οι εθνικιστές δεν έχουν τίποτε να γιορτάσουν για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί απ’ αυτό αναδείχθηκε μία απάνθρωπη κοινωνία με μεγάλο νικητή και κυρίαρχο τον διεθνή σιωνισμό» (26/5/2005).

Στο περιοδικό της οργάνωσης ο (νυν υπόδικος βουλευτής) Χρήστος Παππάς ήταν αποκαλυπτικός: «Νικητής δεν είναι ο βάρβαρος βιαστής μουζίκος της σοβιετίας ούτε ο καλοθρεμμένος γελαστός Γιάνκης [...], αλλά νικητής είναι ο νεαρός αγωνιστής της Hitlerjugend, που έπεσε μαχόμενος στο κατεστραμμένο Βερολίνο. Ο στρατιώτης της Wermacht και των Waffen SS που αγωνίστηκε στο ανατολικό μέτωπο ενάντια στις φυσικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του εχθρού. Νικητής είναι ο ηρωικός πιλότος της Luftwaffe κι ο ακούραστος ναύτης της Kriegsmarine». «8η Μαΐου 1945, μια αποφράδα επέτειος για την Ευρώπη και το έθνος μας», συμπληρώνει ο Βασίλειος Μιχαλόπουλος.

Και το κύριο άρθρο πρόσθετε: «Οι Ελληνες εθνικιστές στις 9 Μαΐου δεν είχαν να γιορτάσουν για τίποτε. Γιατί ο κόσμος που γεννήθηκε στα 1945 είναι ένας κόσμος απάνθρωπος, μακριά από κάθε έννοια του ελληνικού ιδεώδους. Γιατί επιπλέον η Ελλάς που θυσιάστηκε για τα συμμαχικά συμφέροντα στον Β΄Π.Π. ήταν στην πραγματικότητα ένας από τους νικημένους αυτού του πολέμου. Οι νικημένοι του τελευταίου μεγάλου πολέμου, που τελείωσε στα 1945, αποτελούν το απόλυτο κακό για τη σημερινή παγκόσμια τάξη» (περιοδικό «Χ.Α.», Ιούνιος-Ιούλιος 2005, τχ. 122).

Στο ίδιο τεύχος ο Γιώργος Μάστορας (ψευδώνυμο του Γιώργου Μισιάκα, διορισμένου από τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή), ήταν σαφέστερος. Υποστήριζε ότι «τα ευρωπαϊκά έθνη γνωρίζουν ότι αν πρέπει κάποιους να τιμούν, αυτοί είναι οι συμπατριώτες τους εθελοντές στα Waffen SS».

«Εμείς οι “προδότες”»

Ολες αυτές οι θέσεις ταυτίζονται βέβαια με εκείνες των συνεργατών του κατακτητή, των δωσιλόγων και των κουκουλοφόρων καταδοτών.

Ο χρυσαυγίτης θεωρητικός το αναγνωρίζει: «Η ετικέτα του “προδότη” δίνεται αμέσως, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε όσους δεν φορούν παρωπίδες και προσπαθούν να δουν τον εθνικοσοσιαλισμό και ό,τι συνεπάγεται αυτό με ψύχραιμο μάτι, μακριά από άναρθρες και υστερικές κραυγές».

»Εμείς οι “προδότες” λοιπόν δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανένα δεξιό ή αριστερό κάθαρμα», διότι «ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι υπεύθυνος για τη γερμανική εισβολή και μετέπειτα κατοχή στην Ελλάδα, με την έννοια πως η Γερμανία, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης της ελληνο-ιταλικής σύρραξης με ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους, συναντώντας την “περίεργη” και λυσσασμένη άρνηση του ανεύθυνου βασιλιά της Ελλάδος, αναγκάστηκε να επιτεθεί όχι πλέον σε μια ουδέτερη χώρα, αλλά σε μια σύμμαχο της Μεγάλης Βρετανίας». Και βέβαια «δεν ευθύνεται ο εθνικοσοσιαλισμός για την οικτρή οικονομική θέση της χώρας μας κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Αυτά, για όσους παίρνουν στα σοβαρά τις σημερινές κραυγές της Χρυσής Αυγής για τις γερμανικές επανορθώσεις και δέχονται να συμπεριλαμβάνουν τους εκπροσώπους της στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόσο... ναζί είσαι;
Ο πρώην ΟΝΝΕΔίτης και νυν χρυσαυγίτης, υπάλληλος της Γ. Γ. Ενημέρωσης και «δημοσιογράφος», Πέτρος Κορμικιάρης, αφού αποκάλεσε «δακρύβρεχτο μελό» την κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, χαρακτήρισε τη...
Πόσο... ναζί είσαι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο με συμβολισμό
Η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στη Χρυσή Αυγή μετά την εκλογική συντριβή της επιβεβαιώνεται από το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων και τη μετακόμιση στα παλιά γραφεία...
Λουκέτο με συμβολισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και χρυσαυγίτης και μαιάνδριος!
Τι κρύβεται πίσω από την... εκκωφαντική σιωπή της Χρυσής Αυγής για τις συλλήψεις των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών και των Combat 18; Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τον πολύ απλό λόγο: ανάμεσα στους συλληφθέντες...
Και χρυσαυγίτης και μαιάνδριος!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικάζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος
Μετά από πολλές αναβολές εκδικάζεται σήμερα στο Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η υπόθεση με κατηγορούμενο τον Νίκο Μιχαλολιάκο για όσα έλεγε σε δημόσια ομιλία του στις 3.9.2011. Κατηγορείται για...
Δικάζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας-κλειδί ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου
Μια από τις κρισιμότερες καταθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μαρτυρία του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου, υποψήφιου βουλευτή Βέροιας και επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013,...
Μάρτυρας-κλειδί ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναζιστικά σύμβολα στο γήπεδο του Αντετοκούνμπο
Άγνωστοι -προφανώς, χρυσαυγίτες- έγραψαν με σπρέι ναζιστικά σύμβολα στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στα Σεπόλια όπου υπάρχει γκράφιτι του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Βίντεο: Όταν ο Μιχαλολιάκος εκδήλωνε το ρατσιστικό...
Ναζιστικά σύμβολα στο γήπεδο του Αντετοκούνμπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας