Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επί ποδός για την εισβολή του «Ιανού»
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί ποδός για την εισβολή του «Ιανού»

  • A-
  • A+
Ξεκίνησε να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο σε Επτάνησα και Δυτική Ελλάδα • Εκτακτες συσκέψεις στις περιφέρειες και σε επιφυλακή ομάδες διάσωσης • Επιβεβαιώνεται η πρόγνωση για σχηματισμό του μεσογειακού κυκλώνα με κύματα ύψους 7 μέτρων και πολύ ισχυρές ριπές ανέμων.

Ξεκίνησε από χθες να σφυροκοπά τα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία «Ιανός», που σήμερα θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική. Οι μετεωρολόγοι επιβεβαίωσαν χθες τη σοβαρότητα των φαινομένων, κάνοντας λόγο για σχηματισμό μεσογειακού κυκλώνα, με κύματα ύψους 7 μέτρων και πολύ ισχυρές ριπές ανέμων στο Ιόνιο και στην παράκτια Δυτική Ελλάδα. Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα στην Εύβοια, που πρόσφατα χτυπήθηκε από ισχυρές πλημμύρες.

Χθες το πρωί η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε δεύτερη έκτακτη σύσκεψη, με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Χαρδαλιά να ενημερώνει πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφέρειες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τα φαινόμενα και συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, ενώ ενημέρωσε πως απαγορεύεται για 24 ώρες η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι ομάδες διάσωσης από πολλές πόλεις της Ελλάδας θα συνδράμουν, αν χρειαστεί, στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία. Παράλληλα, τρία ελικοφόρα βρίσκονται σε επιφυλακή, δύο από το Πολεμικό Ναυτικό και ένα από την Πυροσβεστική.

Αυτή τη φορά όσοι βρίσκονται στα Επτάνησα αλλά και σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, κάτι που ενισχύει την κριτική όσων υποστήριζαν ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να έχει συμβεί και στην προ μηνός τραγωδία στην Εύβοια.

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη να ζητά από όλους τους δήμους να καθαρίσουν κατεπειγόντως τα φρεάτια και να προχωρήσουν σε όποιες άλλες ενέργειες κρίνονται αναγκαίες, όπως σε καθαρισμούς ρεμάτων κ.ά. «Η Περιφέρεια βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών», τόνισε ο περιφερειάρχης. Νωρίτερα ο κ. Πατούλης συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Νίκο Χαρδαλιά και άλλους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτακτα μέτρα και από τον Δήμο Αθηναίων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η 24ωρη επιφυλακή των τεχνικών υπηρεσιών, των συνεργείων καθαρισμού και της δημοτικής αστυνομίας. Επίσης, διαθέτει για την προστασία των αστέγων από την Παρασκευή ώς και το Σάββατο το πρωί χωρίς διακοπή τους ακόλουθους χώρους: Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου», Χέλντραϊχ 15, Νέος Κόσμος, και Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Αστρους. Αυξημένη επιφυλακή και μέτρα ανακοίνωσε επίσης ο Δήμος Πειραιά.

Τη δική του προειδοποίηση ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Εκτακτα μέτρα σε εθνικές οδούς και λιμάνια

Παράλληλα, την εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης και την άμεση σύγκληση του προβλεπόμενου συντονιστικού οργάνου έχει ζητήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τους παραχωρησιούχους στους αυτοκινητόδρομους, ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ζητώντας μεταξύ άλλων και την ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα, με προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου ακόμη και στις πύλες όπου η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη. Μεταξύ άλλων, ζητείται επιφυλακή επιτόπου για όλο το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό περιπολίας και οδικής βοήθειας, αλλά και για μέρος του προσωπικού των υπεργολάβων, κυρίως όσων είναι αναγκαίοι για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Εκτακτης Ανάγκης.

Τέλος, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Ιονίου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και σήμερα το απόγευμα, αφήνοντας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Οι τρεις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες:

1. Οσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χειμάρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Ιανός» έδειξε τα δόντια του
Διακοπές ρεύματος, πεσμένα δέντρα, πλημμύρες και βυθίσεις σκαφών στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Ελλάδα και τη Φθιώτιδα από την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα ● Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν την Κυριακή
Ο «Ιανός» έδειξε τα δόντια του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός για τον «Ιανό» - Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία
Δεύτερη έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ενόψει του «Ιανού» που βρίσκεται προ των πυλών με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα. Σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οκτώ περιοχές.
Επί ποδός για τον «Ιανό» - Πού θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά κρατεί η κακοκαιρία στη νότια Ελλάδα
Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, φαινόμενα που το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου θα επιμείνουν έως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Καλά κρατεί η κακοκαιρία στη νότια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή με τοπικές νεφώσεις και καταιγίδες
Νεφώσεις κατά τόπους με βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη και τοπικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη.
Κυριακή με τοπικές νεφώσεις και καταιγίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροχές και καταιγίδες συνθέτουν το σημερινό σκηνικό του καιρού
Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ισχυρά φαινόμενα και τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα. Ενισχυμένοι νοτιάδες στα πελάγη. Υψηλές θερμοκρασίες και έντονη μεταφορά σκόνης από την...
Βροχές και καταιγίδες συνθέτουν το σημερινό σκηνικό του καιρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύντομη κακοκαιρία
Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από απόψε στη βορειοδυτική χώρα και αύριο το βράδυ στη βορειοανατολική χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από...
Σύντομη κακοκαιρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας