• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.0°C
  5 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 22.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 16.9°C
  5 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.9°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  5 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος θα πληρώσει το φιάσκο της μάσκας;

 • A-
 • A+
Τρίζουν οι γαλάζιες ισορροπίες ● Στα κάγκελα δήμαρχοι όλων των πολιτικών πλευρών και για τις ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας των σχολείων ● Οι καθαρίστριες είναι κατά μέσο όρο 25%-30% λιγότερες σε κάθε δήμο από όσες απαιτούνται ● Παραιτήσεις ζητά η αντιπολίτευση.

Η ευθύνη για το φιάσκο με τις μάσκες ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση, η οποία επιπλέον πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της για την καθαριότητα των σχολείων με επαρκείς προσλήψεις καθαριστριών και πόρους, πριν υπάρξει και νέο φιάσκο. Αυτό συνοπτικά ήταν το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου κατεγράφη γενική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση που, όπως τόνισαν αιρετοί, ανέθεσε τελευταία στιγμή στο συλλογικό όργανο των δημάρχων μια αποστολή με ρίσκο και επιχειρεί τώρα να «φορτώσει» και την ευθύνη της αποτυχίας.

Η υπόθεση με τις «μάσκες-γίγας», όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε στη συνεδρίαση, με δημάρχους όλων των πολιτικών πλευρών να εντοπίζουν κυβερνητική προσπάθεια απόδοσης των ευθυνών του φιάσκου στην ΚΕΔΕ, αλλά και να θεωρούν λανθασμένη την επιλογή της Ενωσης να αποδεχθεί την ευθύνη του διαγωνισμού.

Πυρά από την ΚΕΔΕ κατά της κυβέρνησης γιατί επιχειρεί να της φορτώσει την αποτυχία

Αιχμηρά σχόλια υπήρξαν και κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, στον οποίο καταλόγισαν διάθεση «θριαμβολογίας» και «υποτέλειας στην κυβέρνηση», όπως είπε ο β΄ αντιπρόεδρος, Λ. Κυρίζογλου. Ο Δ. Παπαστεργίου αντέκρουσε τα περί θριαμβολογίας («Δεν θριαμβολογώ, θα ήταν πρόκληση για την κοινωνία»), τόνισε τις λανθασμένες προδιαγραφές που δόθηκαν στους προμηθευτές –για τις οποίες «στο παραμικρό δεν υπήρχε ευθύνη της ΚΕΔΕ»– και στάθηκε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την παράδοση των μασκών.

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση είναι σίγουρο ότι έχουν ενισχύσει τη δυσπιστία των αιρετών απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την υγειονομική κρίση. Ως εκ τούτου, έκδηλη είναι η ανησυχία των δημάρχων για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και την επάρκεια του αριθμού των καθαριστριών που προσλήφθηκαν.

Μερικής απασχόλησης

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι καθαρίστριες είναι κατά μέσο όρο 25%-30% λιγότερες σε κάθε δήμο από όσες απαιτούνται. Ανάλογο είναι το ποσοστό ελλείψεων καθαριστριών στον Δήμο Καλλιθέας, όπως υπολόγισε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ (και δήμαρχος της πόλης) Δ. Κάρναβος, ενώ ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, περιέγραψε τα εξής: απασχολούσε 67 καθαρίστριες και με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις στον δήμο του δόθηκαν 48 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 19 μερικής απασχόλησης.

«Εχουμε 81 σχολεία. Αρα, και όλες οι καθαρίστριες να ήταν πλήρους απασχόλησης, δεν επαρκούν να είναι μία ανά σχολείο», εξήγησε. «Το καθεστώς μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδης, λέγοντας ότι ήδη στον δήμο του 7 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης έχουν υποβάλει παραιτήσεις, καθώς οι ώρες που κλήθηκαν να εργαστούν ξεπερνούσαν τις αρχικά συμφωνημένες.

Οι υπερωρίες των καθαριστριών καταβάλλονται από δημοτικούς και όχι κρατικούς πόρους, επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, προκειμένου να υπάρχει μία καθαρίστρια σε κάθε σχολείο, ο δήμος του θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 250.000 ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για έκτακτους πόρους ως αντιστάθμισμα των απωλειών στα δημοτικά έσοδα λόγω πανδημίας.

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ έκτακτων ενισχύσεων, ενώ η κυβέρνηση –όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου– την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει ακόμη 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 135 εκατ. ευρώ. Θα αφεθούν, εν ολίγοις, από την κυβέρνηση οι δήμοι στο έλεος της πανδημίας χωρίς απαραίτητο προσωπικό και πόρους;

Πέρα από τις σχέσεις κυβέρνησης - αυτοδιοίκησης, η «υπόθεση μάσκες» έχει διαταράξει και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. «Είναι βέβαιο ότι ήταν μία παταγώδης αποτυχία», τόνισε για την υπόθεση η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη (ΑΝΤ1), κάνοντας λόγο για ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. «Ολες αυτές οι μάσκες-γίγας, που είναι άχρηστες, έχουν κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα που θυσιάστηκαν για άλλη μια φορά στον βωμό της κυβερνητικής ανικανότητας και της επιτελικής α(χ)ριστείας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δημάρχους δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας και της ανευθυνότητας».

Αντί επιχειρημάτων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, απάντησε... βρίζοντας, αποκαλώντας «επαγγελματία ψεύτη και συκοφάντη» τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, ενός εκ των δύο στελεχών της αντιπολίτευσης που προχώρησαν στην παραπάνω δήλωση. Να παραιτηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών (Τ. Θεοδωρικάκος) και Παιδείας (Νίκη Κεραμέως) ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήσεις υπευθύνων ζητά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι «φίλοι» ανάδοχοι για την κατασκευή μασκών από... αλουμίνιο

Η επιχείριση παραγωγής αλουμινίου (!) Exalco, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Καντώνια, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα θεσσαλικών ΜΜΕ, «συνδέεται με στενή φιλία χρόνων» με τον πρωθυπουργό και την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι ανάμεσα στους αναδόχους κατασκευής μασκών με διαστάσεις 12 x 22 cm, δηλαδή στην κατηγορία μασκών που έδωσε λανθασμένες προδιαγραφές το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δημόσια έγγραφα της ΚΕΔΕ, η εταιρεία έχει αναλάβει την παραγωγή συνολικά 600.000 μασκών με τιμή μονάδας 1,12 ευρώ (έτεροι ανάδοχοι έχουν εγκριθεί με μικρότερες όσο και μεγαλύτερες τιμές μονάδας).

Αρχικά η Exalco ανέλαβε την παραγωγή 326.329 μασκών, σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στις 7 Σεπτεμβρίου (ΑΔΑ: ΨΗΒΟΟΛ2Φ-ΘΟΙ), κατόπιν αποχώρησης άλλης εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Ακολούθως, με βάση πρακτικό συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στις 11 Σεπτεμβρίου (ΑΔΑ: ΩΑΤ1ΟΛ2Φ-Η79), ανέλαβε την παραγωγή 273.671 μασκών, εφόσον άλλη εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη καθώς δεν κατέθεσε την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή.

Εξαρχής η ΚΕΔΕ έχει τονίσει ότι ο διαγωνισμός εξελίχθηκε με διαφάνεια. Το σίγουρο είναι ότι ο διαγωνισμός έτρεξε σε πρωτοφανείς χρόνους και συνθήκες, στον απόηχο κυβερνητικών αβελτηριών. Από πλευράς αναδόχων δεν έχει ακόμη παραχθεί και παραδοθεί το σύνολο της απαιτούμενης ποσότητας (συνολικά 5,5 εκατ. μάσκες).

Για την κατηγορία μασκών 12 x 22 cm (προορίζεται για μαθητές 10-17 ετών) έχει σταματήσει η παραγωγή μέχρι να εκδοθούν διορθωμένες προδιαγραφές. Μέχρι τότε, η ΚΕΔΕ θα διανείμει μάσκες μίας χρήσεως. Οσες μάσκες-γίγας έχουν ήδη παραχθεί, το πιθανότερο είναι να δοθούν σε καθηγητές αντί σε μαθητές, προκειμένου να μη διογκωθεί το κόστος του διαγωνισμού (6,2 εκατ. ευρώ), αναφέρουν στελέχη της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει εκκρεμότητα με τους αναδόχους που θα αναλάβουν την παραγωγή 605.000 μασκών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολικές καθαρίστριες σε καθεστώς ...σκλαβιάς
Πυρ και μανία κατά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από 31 σωματεία καθαριστριών σχολικών κτιρίων, καθώς την ερχόμενη χρονιά θα προσληφθούν με «μισθό» 180 ευρώ και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αφού θα είναι...
Σχολικές καθαρίστριες σε καθεστώς ...σκλαβιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ράβε, ξήλωνε και μάσκα να σου λείπει
Νέο φιάσκο με τη διανομή των μασκών στα σχολεία, καθώς εντοπίστηκε νέο λάθος στις προδιαγραφές που έπρεπε να στείλει το υπουργείο Υγείας.
Ράβε, ξήλωνε και μάσκα να σου λείπει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σίριαλ το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες
Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα -περίπου δυόμισι μήνες από το άνοιγμα των σχολείων- εκτιμάται να έχει φτάσει στα σχολεία το σύνολο των μασκών που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Σίριαλ το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΚΕΔΕ αδειάζει την κυβέρνηση και προειδοποιεί για νέο φιάσκο με τις μάσκες
Το σύνολο της ευθύνης για το φιάσκο με τις μάσκες-γίγας επιρρίπτει η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με σαφήνεια το υπουργείο Υγείας και για το ενδεχόμενο νέου φιάσκου, στον απόηχο της...
Η ΚΕΔΕ αδειάζει την κυβέρνηση και προειδοποιεί για νέο φιάσκο με τις μάσκες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης: Είχαμε ενημερώσει για τις μάσκες, δεν εισακουσθήκαμε
Το σύνολο της ευθύνης για το φιάσκο με τις «μάσκες-γίγας» επιρρίπτει στην κυβέρνηση η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων αποκαλύπτει ότι είχε ενημερώσει τους...
ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης: Είχαμε ενημερώσει για τις μάσκες, δεν εισακουσθήκαμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
Με λύσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας