Σε μια δέσμευση που μέχρι στιγμής φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί, προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε σήμερα τον περιφερειάρχη ότι μέχρι αύριο (Τρίτη), όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν εισέλθει στον νέο καταυλισμό που στήθηκε στη Λέσβο, στο πεδίο βολής κοντά στον Καρά Τεπέ. Ωστόσο, μόλις λίγες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μπει μέχρι τώρα στη δομή, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων (περίπου 12.000 άτομα) παραμένει «εκτός»: οι τελευταίοι εκφράζουν την άρνησή τους και τη δυσπιστία τους για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, ενώ ζητούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η ισχυρή αστυνομική παρουσία δίνει την αίσθηση ότι πιθανόν τις επόμενες ώρες ή ημέρες να ακολουθήσει αστυνομική επιχείρηση.
Πιέσεις από Μηταράκη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1», ανέφερε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στη Μόρια, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια.
Επίσης, ο κ. Μηταράκης προσπάθησε να πιέσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στη δομή, στέλνοντας σχετικά μηνύματα, αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις.
«Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πέσεις μπορεί να ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει να εξετάζει αιτήματα «στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, τα οποία δεν θα γίνουν ανεκτά, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου».
Σε κάθε περίπτωση, οι χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν εκτός δομής, εξακολουθούν να βιώνουν το δικό τους δράμα, καθώς βρίσκονται για έκτη συνεχή μέρα στα χωράφια και τους δρόμους του νησιού, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια.
Διαφωνία για κινητοποιήσεις
Εξάλλου, επαγγελματικοί φορείς της Μυτιλήνης διαφώνησαν με την πρόταση Μουτζούρη για κινητοποιήσεις ή απεργία, προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέα δομή στη Λέσβο και να γίνει άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.
Συγκεκριμένα, η σχετική συζήτηση (και αντιπαράθεση) έλαβε μέρος κατά τη σύσκεψη εργασίας που έγινε σήμερα, με στόχο την κινητοποίηση αύριο (Τρίτη), «με αίτημα την ομαλοποίηση της καταστάσεως στην πόλη της Μυτιλήνης» και «την άμεση απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών με πλοία, εκτός Λέσβου».
Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο περιφερειάρχης ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Υποσχέθηκε στήριξη αλλά δεν δεσμεύθηκε η Μέρκελ
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τοποθετήθηκε σήμερα για το θέμα των προσφύγων στη Λέσβο, ερωτηθείσα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών Ε.Ε. - Κίνας.
Η καγκελάριος μίλησε αόριστα για στήριξη της Ελλάδας (όμως εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων), ενώ ανέφερε πως το Βερολίνο θα εξετάσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για το θέμα αυτό.
«H στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι'αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έβαλε την Ευρώπη στον σχεδιασμό του Μαξίμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας πως «όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής. Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας