Απεργία ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ για τις 24 Σεπτεμβρίου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Απεργία ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ για τις 24 Σεπτεμβρίου

Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία κήρυξε για τις 24/9/2020 η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αποτέλεσμα την ημέρα εκείνη να προκύψουν προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα μέλη της ΠΕΝΕΝ (ναύτες) θα απεργήσουν.

Το ναυτεργατικό σωματείο σε σχετική του ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους που πήρε αυτή την πρωτοβουλία και αναφέρει ότι «κυβέρνηση και εφοπλιστές στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης κλιμάκωσαν την επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα με αποκορύφωμα την τροπολογία που έφερε στην Βουλή κατ' εντολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ο Γ.Πλακιωτάκης και ψήφισε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με την οποία επιχειρούν την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο αυτή η αντεργατική μεταβολή να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους ναυτεργάτες».

Η διοίκηση του σωματείου τονίζει ότι οι συνέπειες αυτής της απόφασης για τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι καταστροφικές, ενώ επισημαίνει ότι παράλληλα «οι εφοπλιστές αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση ακινητοποιούν και αποδρομολογούν δεκάδες πλοία από την ακτοπλοΐα, τις διεθνείς γραμμές και στα πορθμεία οδηγώντας σε μαζική ανεργία τους ναυτεργάτες». Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση με διαδοχικά πακέτα εκατομμυρίων ευρώ τους στηρίζει και τους ενισχύει γενναιόδωρα με ζωντανό κρατικό χρήμα ενώ για τους ναυτεργάτες που τους αναστέλλεται η σύμβαση επιφυλάσσει τα ψίχουλα των 534 ευρώ και για τους ανέργους η κατάσταση και το σχετικό επίδομα είναι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην κατάσταση των συνταξιούχων ναυτεργατών και ιδιαίτερα όσων έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, και όπως υποστηρίζει η ΠΕΝΕΝ, και αυτοί  βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, αφού πέρα από τις δρακόντειες περικοπές που υπέστησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής επέλασης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, έως και 10 μήνες η καθυστέρηση στις προσωρινές συντάξεις, έως 2 χρόνια η κύρια σύνταξη, πάνω από τα 4 χρόνια το επικουρικό, 5 χρόνια το εφάπαξ και ακόμη περισσότερο η αναβάθμιση και η εξαγορά.

Απεργία ναυτεργατών, δεμένα τα πλοία στο λιμάνι Πειραιά
Κανένα πλοίο δεν αποπλέει από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τα μεσάνυχτα, από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής παμπειραϊκής απεργίας που πραγματοποιούν 5 ναυτεργατικά σωματεία.
Απεργία ναυτεργατών, δεμένα τα πλοία στο λιμάνι Πειραιά
Επίθεση του ΣΕΒ στους λιμενεργάτες
Ο ΣΕΒ με προσφυγή στο ΣτΕ, που θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου, ζητεί την εξαίρεση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επίθεση του ΣΕΒ στους λιμενεργάτες
Έβγαλαν παράνομη την απεργία των ναυτεργατών
«Παράνομη» έκρινε πριν από λίγο το Πρωτοδικείο Πειραιά την αυριανή απεργία των 4 ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι ακτοπλόοι.
Έβγαλαν παράνομη την απεργία των ναυτεργατών
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών
Εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο του Πειραιά η προσφυγή που κατέθεσαν οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ) κατά της απεργίας των 4 ναυτεργατικών σωματείων αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έχουν κηρύξει για αύριο Τετάρτη 2...
Προσφυγή ακτοπλόων κατά της απεργίας των ναυτεργατών