• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 25.6°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.0°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.3°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.6°C / 27.2°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  31%
ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας

ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ήρθαν στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στοιβαγμένοι σε ανθυγιεινούς χώρους την περίοδο της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωσή της, έχει επιλέξει να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες και να υιοθετήσει ρατσιστικές πολιτικές παράνομων επαναπροωθήσεων, αδιαφορίας και φυλάκισής τους, ενισχύοντας παράλληλα τις φωνές μίσους των ρατσιστικών οργανώσεων.

Στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τις συνθήκες που αναγκάζονται να βιώνουν στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε μαζική συγκέντρωση το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Βικτωρίας. Άμεσο αίτημα είναι να κλείσουν όλα τα κολαστήρια φιλοξενίας, να χορηγηθεί άσυλο και χαρτιά στους πρόσφυγες και να μετακινηθούν σε ασφαλή χώρους στην ενδοχώρα.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόρια,Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, Σύνταγμα 1μμ

Καλούν: ΚΕΕΡΦΑ, Κοινότητες μεταναστών, Δίκτυο Αφρικανικών οργανώσεων 

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, άσυλο και στέγη για όλους στις γειτονιές μας

Κλείστε τα κολαστήρια, τις Μόριες και τις Αμυγδαλέζες

Ένοχη για την φωτιά στη Μόρια η κυβέρνηση του ρατσισμού και της φτώχειας

 

Η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της τελευταία ήταν η "σπίθα" που θέριεψε την καταστροφική φωτιά στην Μόρια φέρνοντας στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με παιδιά, σε συνθήκες πανδημίας. Έφερε όμως και την χυδαιότητα της καταστολής με τα ΜΑΤ να ρίχνουν ασφυξιογόνα την ώρα της αποχώρησης των πανικόβλητων προσφύγων με τα μωρά στην αγκαλιά.

Μόλις, λίγες μέρες πριν, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο παρουσίασε την άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» ανακοινώνοντας πως το βασικό σενάριο της περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια «μαζικών ροών, εξεγέρσεων, πανδημίας και πυρκαγιάς» ενώ αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσονται το πρόγραμμα εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου»!!!

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κλείσιμο των δομών και το πέταγμα στο δρόμο των προσφύγων και προσπαθεί να αξιοποιήσει την τραγωδία στη Μόρια για να επιβάλει τα άθλια ρατσιστικά σχέδια της με άμεσο άνοιγμα κλειστών φυλακών στα νησιά και το μάντρωμα προσφύγων και μεταναστών. Επιστρατεύει τα ΜΑΤ και εξαπολύει κύμα καταστολής και συκοφάντησης κατά του κινήματος αλληλεγγύης.

Ο πως άρον-άρον ανοίγει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και συνωστισμό σε τάξεις με 25 παιδιά έτσι και στα καμπ οδηγεί στην εξόντωση χιλιάδες αφήνοντας τους έκθετους στη πανδημία με έλλειψη υγιεινής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βέβαια μαζικό συνωστισμό.

Η πολιτική της καραντίνας των καμπ για το κορονοϊό φτάνει να μαντρώνει πρόσφυγες σε ανθυγιεινούς χώρους, όπως στην αποθήκη που ήθελαν να τους μαντρώσουν στη Μόρια, χωρίς καμία υγιεινή, χωρίς περίθαλψη λες και δεν υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Σε άλλα καμπ, όπως στο Σχιστό τους αποκλείουν χωρίς φαγητό!

Η κυβέρνηση εντείνει τη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων ως "πιόνια του Ερντογάν" και επιμένει στη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Απλώνουν το τείχος στον Έβρο, στέλνουν πίσω πρόσφυγες με παράνομες απελάσεις, με βάρκες στα κρυφά από τη θάλασσα και με πέταγμα στην άλλη όχθη του 'Έβρου απο ομάδες μασκοφόρων παρακρατικών. Την ίδια ώρα αφήνουν οικογένειες προσφύγων να ξεροσταλιάζουν χωρίς φαγητό στη Πλατεία Βικτωρίας.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο στους φασίστες και την ακροδεξιά στηρίζοντας "επιτροπές αγανακτισμένων" ενώ οι περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της στα νησιά πρωτοστατούν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις μίσους. Πλησιάζει η 7 Οκτώβρη, μέρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγή και με την μαζική μας κινητοποίηση, την απεργία των συνδικάτων δεν θα αφήσουμε περιθώρια να πέσουν στα μαλακά. Έτσι θα τους κλείσουμε το δρόμο.

Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνεται ένα κίνημα αλληλεγγύης, για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες. Είναι η δύναμη που μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές του ρατσισμού και για αυτό ενωνόμαστε μαζί τους.

Απαιτούμε να μπει τέλος στο ρατσισμό. Να μετακινηθούν ΑΜΕΣΩΣ οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και σε σπίτια. Να δοθούν άσυλο σε πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες.

Καλούμε τους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα σχολεία, τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα προσφύγων από την ΚΕΕΡΦΑ
Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει επισκέψεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα των προσφύγων εν όψει της αντιρατσιστικής - αντιφασιστικής μέρας δράσης στις 20 Μαρτίου. 
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα προσφύγων από την ΚΕΕΡΦΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεχειλίζει η απελπισία των προσφύγων στη Μόρια
Αποστολή στη Λέσβο: Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την αποχώρησή τους από το νησί ● Εικόνες ντροπής στους «πρόχειρους» καταυλισμούς ● Αύρες, κλούβες και διμοιρίες στέλνει ο Χρυσοχοΐδης.
Ξεχειλίζει η απελπισία των προσφύγων στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά»: Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας για τη Μόρια
Με δυναμισμό χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης εις ένδειξη συμπαράστασης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
«Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά»: Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας για τη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας