Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.1°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 11.7°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.0°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.0°C
  1 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 10.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
«Στα κάγκελα» η δυτική Μακεδονία

Παναγιώτης Πλακέντας, Βασίλης Γιαννάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα κάγκελα» η δυτική Μακεδονία

 • A-
 • A+
Αποδοκιμασία, αγωνία και θυμός για το «μάστερ πλαν» της απολιγνιτοποίησης. Μιλούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι δήμαρχοι Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θυσία στον βωμό της απολιγνιτοποίησης η δυτική Μακεδονία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται διά παντός, χωριά που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη για χάρη της ΔΕΗ ξεχάστηκαν, η κλονισμένη υγεία των ανθρώπων μιας ολόκληρης περιοχής διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά... «Οποιοδήποτε μάστερ πλαν δεν μπορεί να αναπληρώσει την καταστροφή», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια στην «Εφ.Συν.» του προέδρου στο σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ, «Σπάρτακος», Μόσχου Μόσχου (αριστερά).

Ο κόσμος στη δυτική Μακεδονία είναι «στα κάγκελα». Με την παρουσίαση του μάστερ πλαν, που δεν είναι τίποτε άλλο από «έκθεση ιδεών», όπως λένε, η κυβέρνηση ομολογεί τη βίαιη, αναίτια και πρωτοφανή επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει με ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες. Μιλούν για ξένα, αλλά και «πολύ προσωπικά» συμφέροντα...

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διστάζει να καταστρέψει την ανάπτυξη της δυτικής Μακεδονίας, με συμβολή σχεδόν 2 δισ. στο ετήσιο ΑΕΠ, να προκαλέσει απώλεια περίπου 20 χιλιάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας, να πλήξει εμπόριο, επαγγελματικές δραστηριότητες και επιχειρηματικότητα (εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία και απασχολούν μεγάλο αριθμό ανέργων). Δεσμεύει επίσης παραγωγική γη και βοσκοτόπια πλήττοντας γεωργία και κτηνοτροφία για να «βόσκουν» φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες...

«Οποιοδήποτε μάστερ πλαν δεν μπορεί ούτε στο 1% να αναπληρώσει αυτό που θα χαθεί. Οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη λαίλαπα που θα τους σαρώσει. Θα χαθούν πάνω από 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 3 χιλιάδες μόνιμων υπαλλήλων, άλλες τόσες εργολαβικών, 2 χιλιάδες οκταμηνιτών συμβασιούχων και πάνω από 10-12 χιλιάδες παρεμφερών επαγγελμάτων που ζουν από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Καταλαβαίνετε τι ύφεση και τι ανεργία θα βιώσει η δυτική Μακεδονία που χρόνια τώρα έχε προσφέρει τα πάντα στη χώρα... Και αντ’ αυτού, θα απομείνουν τελικά 30 θέσεις φυλάκων για το μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα εγκαταστήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος του «Σπάρτακου».

Για «έκθεση ιδεών που δεν απαντάει σε κανένα από τα ζητήματα της επόμενης μέρας και δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό» μιλάει στην «Εφ.Συν.» και ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς (αριστερά), προερχόμενος από τη Ν.Δ. «Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν δεν είναι μάστερ πλαν, είναι η ταφόπλακα της πόλης και της περιοχής μας», λέει.

Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης (δεξιά). «Η περίπτωση απολιγνιτοποίησης της δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας βίαιης μετάβασης. Το μάστερ πλαν δεν μας απαντάει πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον της περιοχής μας, ούτε αναφέρει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της περιοχής μας. Βέβαιο είναι ότι το μάστερ πλαν θέλει επεξεργασία. Προτάσεις έχουμε, αλλά πρώτα πρώτα χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος, χρειάζεται πραγματικός σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν πρώτα οι θέσεις εργασίας και μετά να καταργήσουμε τις λιγνιτικές δραστηριότητες..», αναφέρει.

«Οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, άλλοι που έπρεπε να πρωτοστατήσουν, όπως ο περιφερειάρχης, προκειμένου να μην καταστραφεί η περιοχή, δεν αντέδρασαν. Πρέπει να γίνει πανστρατιά εδώ πέρα, να βγάλουμε δυναμικά την αντίδρασή μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να δώσουμε έναν αγώνα που θα περισώσει κάτι απ’ αυτά που προσπαθούν να μας πάρουν», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ Μόσχος Μόσχου.

Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, αφήνοντας μάλιστα μήνυμα στο γραφείο του και ενημέρωση για ποιο ακριβώς θέμα τον αναζητούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
Τα προβλήματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συζητήθηκαν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και δημάρχων από τις επίμαχες περιοχές.
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανάκριβή μας διαφθορά...
​Στα 27,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα από φοροδιαφυγή και «φακελάκια». Τα στοιχεία αυτά και η ανάλυσή τους παρουσιάζονται σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται στη...
Πανάκριβή μας διαφθορά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλοι δύο νεκροί σε εργασίες της ΔΕΗ
Δύο εργολαβικοί εργάτες έχασαν χτες το μεσημέρι τη ζωή τους στον ΑΗΣ Κοζάνης όταν έπεσαν από ύψος 80 μέτρων την ώρα που έβαφαν τον πύργο ψύξης της μονάδας 5.
Κι άλλοι δύο νεκροί σε εργασίες της ΔΕΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης
Στη διάσωση διαδηλωτή από βόμβα μολότοφ στάθηκε η ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ παραβλέποντας την εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας