• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  6 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «μικροί» στηρίζουν την απασχόληση

 • A-
 • A+
Στο κόκκινο όλες οι προβλέψεις για τζίρο, παραγγελίες και επενδύσεις. Περισσότερο χαμένες οι παλαιότερες και με μικρότερο τζίρο επιχειρήσεις ● Τι δείχνει η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β' εξάμηνο.

Παρά την κατακρήμνιση όλων των οικονομικών δεικτών, το θετικό με τις μικρές επιχειρήσεις είναι ότι σε έναν μεγάλο βαθμό διατήρησαν το προσωπικό τους και απέφυγαν μαζικές απολύσεις. Αν και παραμένει ασαφής ο πραγματικός βαθμός μετατροπής των θέσεων εργασίας που διατηρήθηκαν σε μερικής ή και ωρομίσθιας απασχόλησης, τα συμπεράσματα της δεύτερης εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η μικρή επιχείρηση στην ελληνική αγορά εργασίας στην εποχή της κρίσης.

Το συμπέρασμα δεν είναι άνευ σημασίας, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη ξεκίνησαν προγράμματα εξόδου με τη μορφή εθελουσίας στις τράπεζες. Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, έχει σημασία ότι 83,1% των ΜμΕ δηλώνει ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Ομως, κι αυτή η διατήρηση της απασχόλησης συνδυάστηκε με μείωση των μισθών των εργαζομένων, τουλάχιστον για τις 4 στις 10 επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας, κάνοντας χρήση των κρατικών ρυθμίσεων.

Το 7,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό προχώρησαν σε μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής/εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ μόλις το 2,1% των επιχειρήσεων ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Τέλος, το 7,7% των επιχειρήσεων αξιοποίησε το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που συμβαδίζει με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ με βάση τις προβλέψεις 105.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους το β' εξάμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις της έρευνας καταγράφουν τα εξής δυσάρεστα συμπεράσματα:

■ Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (47,2%) αναμένει μείωση του τζίρου για το επόμενο εξάμηνο, έναντι του 14,4% που αναμένει αύξηση και του 29% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

■ Για τη ζήτηση το 46,7% αναμένει περαιτέρω πτώση, έναντι του 15,7% που αναμένει αύξηση και του 29% που δεν περιμένει μεταβολή.

■ Στις παραγγελίες, το 49,4% εκτιμά πως θα μειωθούν, έναντι του 12,1% που προβλέπει αύξηση και του 27,5% που δεν αναμένει καμία μεταβολή.

Συνολικά, το 52,7% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση της κατάστασης, έναντι μόλις 10,7% που αναμένει βελτίωση και του 26,9% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι μικρότερες, με βάση τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό εργαζομένων, επιχειρήσεις (59,1% και 58,9% αντίστοιχα), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου (55,3%) και οι μεγαλύτερες σε ηλικία επιχειρήσεις (60% οι επιχειρήσεις 10-15 ετών και 53,8% οι επιχειρήσεις άνω των 15 ετών).

Η δεύτερη μέσα σε μια δεκαετία κρίση φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε εργαλείο «δημιουργικής» καταστροφής για τις παλαιές και περισσότερο χρεωμένες μικρές επιχειρήσεις, με πτώση του τζίρου για το 80,6% των επιχειρήσεων έναντι μόλις 5,6% αυτών που δήλωσαν ότι αυξήθηκε. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δήλωσαν πως επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση είναι χαμηλότερα κατά 7-10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των πιο μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι νέες επιχειρήσεις (με έως 5 χρόνια λειτουργίας).

Η σημαντική αυτή απόσταση σε σχέση με τις μεγαλύτερες σε ηλικία επιχειρήσεις πιθανότατα οφείλεται στην υπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές γεννήθηκαν σε περίοδο σχετικής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Εξυπακούεται ότι τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι υπηρεσίες (84,1%), έναντι του εμπορίου (79%) και της μεταποίησης (77,3%). Οι μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις παρουσιάζουν μικρότερη επιδείνωση (κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις). Σημαντικά χειρότερα είναι τα ευρήματα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, όπου το 91,7% κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα που διεξάγει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC A.E. έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 803 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13-14 και 21-29 Ιουλίου 2020 και έχει βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κιβωτός: Τι απαντά ο Κ. Λούλης για το 1 εκατ. ευρώ που πήρε για τη βίλα του
Απάντηση σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ από τον πατέρα Αντώνιο, για την αγορά της βίλας του στο Διμήνι του Βόλου, έδωσε με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα «Μαγνησία» ο...
Κιβωτός: Τι απαντά ο Κ. Λούλης για το 1 εκατ. ευρώ που πήρε για τη βίλα του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι κακοποιήσεις αποκαλύπτουν το πρόβλημα του κράτους στην παιδική προστασία»
Αναζητώντας τις αιτίες του καθημερινού ζόφου που αναδύεται από έναν ποταμό καταγγελιών για κακοποιήσεις και άσκηση βίας ενάντια στα παιδιά, ζητήσαμε τη γνώμη της Θεανώς Φωτίου.
«Οι κακοποιήσεις αποκαλύπτουν το πρόβλημα του κράτους στην παιδική προστασία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση κατά της ακρίβειας στη Νέα Ιωνία: «Δεν συμβιβαζόμαστε»
Το συλλαλητήριο εντάσσεται στο κύμα των κινητοποιήσεων πολιτών και φορέων σε όλη τη χώρα, που ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισης της κρίσης κόστους ζωής που έχει...
Κινητοποίηση κατά της ακρίβειας στη Νέα Ιωνία: «Δεν συμβιβαζόμαστε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιματοβαμμένα μεροκάματα...
Ακόμα τρία δυστυχήματα προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο έγκλημα διαρκείας που συντελείται στους χώρους εργασίας.
Αιματοβαμμένα μεροκάματα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλυμπος: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών
Πολύωρη επιχείρηση μεταφοράς τραυματισμένου ατόμου από τον Όλυμπο είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου, από το καταφύγιο Κάκκαλος σε ύψος 2.650 μέτρων.
Όλυμπος: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας