Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι «μικροί» στηρίζουν την απασχόληση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «μικροί» στηρίζουν την απασχόληση

  • A-
  • A+
Στο κόκκινο όλες οι προβλέψεις για τζίρο, παραγγελίες και επενδύσεις. Περισσότερο χαμένες οι παλαιότερες και με μικρότερο τζίρο επιχειρήσεις ● Τι δείχνει η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β' εξάμηνο.

Παρά την κατακρήμνιση όλων των οικονομικών δεικτών, το θετικό με τις μικρές επιχειρήσεις είναι ότι σε έναν μεγάλο βαθμό διατήρησαν το προσωπικό τους και απέφυγαν μαζικές απολύσεις. Αν και παραμένει ασαφής ο πραγματικός βαθμός μετατροπής των θέσεων εργασίας που διατηρήθηκαν σε μερικής ή και ωρομίσθιας απασχόλησης, τα συμπεράσματα της δεύτερης εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η μικρή επιχείρηση στην ελληνική αγορά εργασίας στην εποχή της κρίσης.

Το συμπέρασμα δεν είναι άνευ σημασίας, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη ξεκίνησαν προγράμματα εξόδου με τη μορφή εθελουσίας στις τράπεζες. Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, έχει σημασία ότι 83,1% των ΜμΕ δηλώνει ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Ομως, κι αυτή η διατήρηση της απασχόλησης συνδυάστηκε με μείωση των μισθών των εργαζομένων, τουλάχιστον για τις 4 στις 10 επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας, κάνοντας χρήση των κρατικών ρυθμίσεων.

Το 7,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό προχώρησαν σε μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής/εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ μόλις το 2,1% των επιχειρήσεων ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Τέλος, το 7,7% των επιχειρήσεων αξιοποίησε το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που συμβαδίζει με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ με βάση τις προβλέψεις 105.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους το β' εξάμηνο του έτους.

Οι προβλέψεις της έρευνας καταγράφουν τα εξής δυσάρεστα συμπεράσματα:

■ Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (47,2%) αναμένει μείωση του τζίρου για το επόμενο εξάμηνο, έναντι του 14,4% που αναμένει αύξηση και του 29% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

■ Για τη ζήτηση το 46,7% αναμένει περαιτέρω πτώση, έναντι του 15,7% που αναμένει αύξηση και του 29% που δεν περιμένει μεταβολή.

■ Στις παραγγελίες, το 49,4% εκτιμά πως θα μειωθούν, έναντι του 12,1% που προβλέπει αύξηση και του 27,5% που δεν αναμένει καμία μεταβολή.

Συνολικά, το 52,7% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση της κατάστασης, έναντι μόλις 10,7% που αναμένει βελτίωση και του 26,9% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι μικρότερες, με βάση τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό εργαζομένων, επιχειρήσεις (59,1% και 58,9% αντίστοιχα), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου (55,3%) και οι μεγαλύτερες σε ηλικία επιχειρήσεις (60% οι επιχειρήσεις 10-15 ετών και 53,8% οι επιχειρήσεις άνω των 15 ετών).

Η δεύτερη μέσα σε μια δεκαετία κρίση φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε εργαλείο «δημιουργικής» καταστροφής για τις παλαιές και περισσότερο χρεωμένες μικρές επιχειρήσεις, με πτώση του τζίρου για το 80,6% των επιχειρήσεων έναντι μόλις 5,6% αυτών που δήλωσαν ότι αυξήθηκε. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δήλωσαν πως επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση είναι χαμηλότερα κατά 7-10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των πιο μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι νέες επιχειρήσεις (με έως 5 χρόνια λειτουργίας).

Η σημαντική αυτή απόσταση σε σχέση με τις μεγαλύτερες σε ηλικία επιχειρήσεις πιθανότατα οφείλεται στην υπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές γεννήθηκαν σε περίοδο σχετικής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Εξυπακούεται ότι τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι υπηρεσίες (84,1%), έναντι του εμπορίου (79%) και της μεταποίησης (77,3%). Οι μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις παρουσιάζουν μικρότερη επιδείνωση (κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις). Σημαντικά χειρότερα είναι τα ευρήματα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, όπου το 91,7% κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα που διεξάγει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC A.E. έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 803 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13-14 και 21-29 Ιουλίου 2020 και έχει βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση θανάτων, μείωση γεννήσεων και το 2019
Εξακολουθεί το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς με βάση τα στοιχεία οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 41.202 άτομα.
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση θανάτων, μείωση γεννήσεων και το 2019
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλά για τους λίγους, τίποτα για τους πολλούς
Επιδότηση ΟΑΕΔ στις παραμεθόριες περιοχές: η κυβέρνηση βολεύει ξανά τους «ημέτερους» ● Την επιδότηση θα λάβουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα να διεκδικήσουν το ποσό δικαστικά, δηλαδή οι μεγαλοβιομήχανοι.
Πολλά για τους λίγους, τίποτα για τους πολλούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θολό» τοπίο στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, άλλοι που δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα και άλλοι πάλι που είναι άνεργοι… Αυτή είναι μια γενική εικόνα της κατάστασης στον χώρο των...
«Θολό» τοπίο στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρηματίες εστίασης ζητούν αλλαγή μέτρων για τις αποστάσεις των πελατών
Σε ασφυξία οδηγούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, εξαιτίας της αναλογία παρουσίας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες...
Επιχειρηματίες εστίασης ζητούν αλλαγή μέτρων για τις αποστάσεις των πελατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας