Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε πλοία οι ευάλωτοι από τη Μόρια – Αντιδράσεις κατοίκων για νέες δομές
INTIME

Σε πλοία οι ευάλωτοι από τη Μόρια – Αντιδράσεις κατοίκων για νέες δομές

  • A-
  • A+
Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα μετά την καταστροφή.

Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δεν έλειψαν οι αναφορές στο δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά και η επανάληψη των τσιτάτων περί ανάγκης κατασκευής κλειστών δομών στη Λέσβο.

►Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σε πλοία οι ευάλωτοι, στη Μόρια οι υπόλοιποι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, ούτε θύματα και αγνοούμενοι από την χθεσινή πυρκαγιά.

Ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, ενώ εκείνοι που έμειναν χωρίς στέγη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι περίπου 3.500.

Περίπου 1.000 άτομα, οι πλέον ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο, θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που παραχώρησε δωρεάν ιδιωτική εταιρεία, ενώ αύριο θα πλεύσουν στο νησί και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στη Λέσβο έχουν ήδη μεταφερθεί σκηνές και άλλα υλικά από άλλα νησιά, ώστε οι υπόλοιποι να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ της Μόριας, σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Για την επόμενη ημέρα πάντως, ο Νότης Μηταράκης δε διευκρίνισε πού θα βρεθούν οι νέοι χώροι στέγασης, καθώς πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καλώντας την να υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Σημειώνεται πως ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τα δύο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού είναι εκείνα που έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Ο Νότης Μηταράκης άδραξε την ευκαιρία να προπαγανδίσει εκ νέου τα κλειστά κέντρα κράτησης, δηλώνοντας «παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Ο σεβασμός στην τάξη αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για τη διαδικασία ασύλου. Χρειάζεται να υπάρχει κλειστή ελεγχόμενη δομή για να προσφερθούν ασφαλείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και για τους κατοίκους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πάντως, παρά το ότι δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους αιτούντες άσυλο, απέφυγε να απαντήσει για το εάν οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις φορέων για νέα δομή στη Λέσβο, ζήτησε ρεαλισμό. 

Τεστ και για τους κατοίκους ανακοίνωσε ο Αρκουμανέας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί οι οκτώ από τους 35 διαμένοντες που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ έχει εντοπιστεί και αριθμός των επαφών τους και όλοι έχουν μεταφερθεί στον νέο χώρο υγειονομικής απομόνωσης.

Το γεγονός, πάντως, πως δεν έχουν εντοπιστεί αρκετά από τα θετικά κρούσματα, ουσιαστικά, καθιστά ανούσια τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

Αναφορικά με τις ενέργειες του ΕΟΔΥ ο Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι κλιμάκιο πραγματοποιεί τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρονται στη ενδοχώρα, τα οποία και θα τεθούν για λίγες ημέρες σε υγειονομικό περιορισμό.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να περιγραφεί η κατάσταση ως εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές, από αύριο θα ξεκινήσουν εκτεταμένα τεστ και στους κατοίκους της Μόριας.

Τέλος, σημείωσε ότι από αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει στο νησί γιατρούς και νοσηλευτές για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις.

AP Photo/Petros Giannakouris

Οι πρώτες αντιδράσεις από τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους

Ήδη έξω από το στρατόπεδο Κλιτς έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Η δημοτική αρχή εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα συνεργεία του στρατού αποχώρησαν από το σημείο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανακοίνωση

Πριν μερικούς μήνες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει πως το Βόρειο Αιγαίο είναι μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο . Η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει πρόοδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οφείλει να βρει τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες από τις νήσους μας.
 
Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται  πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης. 

Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου  δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του πρόβληματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες  αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα.  

Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα «Μόρια».  Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει. 

Αντιδράσεις, όμως, έχουν ξεσπάσει ήδη και από μερίδα κατοίκων με τον Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας και τον Πεζοπορικό Σύλλογο Μόριας «Η Διχάλα» να καλούν σε κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ και σκηνών.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, κάνουν λόγο για οργανωμένο εμπρησμό.

Μικρή αναζωπύρωση το απόγευμα

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα σημειώθηκε μικρή αναζωπύρωση σε ένα σημείο εντός του ΚΥΤ της Μόριας χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ιδιαίτερη ανησυχία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: Προσωρινοί καταυλισμοί σε στρατόπεδα – «Βέτο» Μουτζούρη για νέες δομές
Σπασμωδικές οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή στη Μόρια. Άρχισαν τα όργανα από Περιφερειάρχη και κατοίκους για νέες δομές.
Μόρια: Προσωρινοί καταυλισμοί σε στρατόπεδα – «Βέτο» Μουτζούρη για νέες δομές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολική καταστροφή στη Μόρια - Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια βρήκαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση που καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στο θέμα στέγασης των προσφύγων.
Ολική καταστροφή στη Μόρια - Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Προσωπικά υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης για το δράμα της Μόριας»
Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει μέσω των social media ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον προσωπικά για τη βιβλική...
«Προσωπικά υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης για το δράμα της Μόριας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Μητσοτάκης κουνάει το δάχτυλο στους πρόσφυγες μετά τη Μόρια
Στο πρώτο του μήνυμα μετά τη βιβλική καταστροφή στη Μόρια ο πρωθυπουργός έσπευσε να επαναλάβει το δόγμα «νόμος και τάξη» που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό, μιλώντας για εθνική ασφάλεια και δημόσια υγεία.
Ο Μητσοτάκης κουνάει το δάχτυλο στους πρόσφυγες μετά τη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
31 οργανώσεις ζητούν άμεση βοήθεια για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας
Σε συνέχεια των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων από τη χθεσινή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο, 31 οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να...
31 οργανώσεις ζητούν άμεση βοήθεια για τους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτες και μακροπρόθεσμες λύσεις ζητά η ευρωομάδα της Αριστεράς για τη Μόρια
Με ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και να αναγνωριστούν οι επιπτώσεις των πολιτικών μας επιλογών τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε ελληνικό.
Έκτακτες και μακροπρόθεσμες λύσεις ζητά η ευρωομάδα της Αριστεράς για τη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας