• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.5°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  4 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.7°C / 24.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες διώξεις για το «αμαρτωλό» Ταμείο

 • A-
 • A+
Για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου κατηγορούνται 29 μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. ● Τι θα πράξει άραγε αυτή τη φορά η Λίνα Μενδώνη έχοντας στα χέρια της το έγγραφο - κόλαφο της Εισαγγελίας;

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Αντωναράκος -κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη- σε συνολικά 29 μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για νέες διώξεις που ασκούνται σε πρόσωπα παλαιότερων διοικήσεων του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου.

Μετά την υπόθεση των εικονικών δανείων που εμφανίζονται να χορηγήθηκαν σε υπαλλήλους εν αγνοία τους -άλλωστε οι ίδιοι οι δήθεν «δανειολήπτες» υπάλληλοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη-, για την οποία ασκήθηκαν διώξεις σε 17 πρώην μέλη του Ταμείου για πέντε κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία αυτά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, οι νέες διώξεις με τη βαρύτατη κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου αφορούν αφενός παράνομη χορήγηση Επιδόματος Πολιτιστικής Επιμόρφωσης σε εργαζόμενους την περίοδο 2005-2008, αφετέρου ένα σύνολο κρατικών πόρων που κατά τις εισαγγελικές αρχές «διασπαθίστηκαν σε σκοπούς αλλότριους των καταστατικών σκοπών» του Ταμείου μεταξύ 2005-2016, προκαλώντας «ζημία βέβαιη» στη δημόσια περιουσία.

Οι εισαγγελείς βασίστηκαν στη «λίαν εμπεριστατωμένη» -όπως τη χαρακτηρίζουν- έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για το Ταμείο τη 12ετία 2005-2016. Επικαλούμενοι την έκθεση, υπολογίζουν ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (τότε ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) επιχορήγησε το Ταμείο με 15,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2007 με πόρους που είχε λάβει προηγουμένως από το υπουργείο, ενώ το Ταμείο την περίοδο 2006-2008 χρηματοδοτήθηκε απευθείας από το υπουργείο με 24.768.521,62 ευρώ.

Πρόκειται για αμιγώς κρατικό χρήμα συνολικού ύψους 40,5 εκατ. ευρώ που σε αμφότερες των περιπτώσεων προήλθε από συγκεκριμένο «ειδικό λογαριασμό» του υπουργείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι εισαγγελείς. Ο νόμος δεν επέτρεπε τη χορήγηση του επιδόματος και οι εισαγγελείς κρίνουν ότι «πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που δόθηκε από το υπουργείο μέσω της Ομοσπονδίας και του Ταμείου», ενώ επιπλέον χαρακτηρίζουν μη νόμιμες και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις χρηματοδότησης.

Πολιτικές ευθύνες

Εγείρεται, έτσι, ζήτημα πολιτικών ευθυνών των τότε ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για το πώς κατευθύνθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά προς χορήγηση του πολιτιστικού επιδόματος σε εργαζόμενους - οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη γι’ αυτήν την έκνομη κατάσταση και είναι πέραν της λογικής το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί επιστροφή χρημάτων.

Ακόμη, οι εισαγγελικές αρχές -επικαλούμενες πάντα τα στοιχεία της έκθεσης του ΓΛΚ- συνάγουν ότι μεταξύ 2005-2016 «σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου, με των οποίων τη διαχείριση ήταν επιφορτισμένη η διοίκησή του, διασπαθίστηκαν σε σκοπούς αλλότριους των καταστατικών σκοπών του, κυρίως προς ενίσχυση των πόρων της ΠΟΣ-ΥΠΠΟ και προς οικονομική διευκόλυνση αυτών (π.χ. ενίσχυση απεργιακού ταμείου, ενίσχυση ποδοσφαιρικής ομάδας της Ομοσπονδίας (…) ή για την πληρωμή υπεραπασχόλησης προσωπικού των γραφείων πολιτικών προσώπων του υπουργείου».

Το τελευταίο εύρημα μοιάζει να δικαιώνει αναφορές ότι το Ταμείο αξιοποιήθηκε επί μακρόν ως «κόμβος» αμοιβαίων εξυπηρετήσεων εντός ενός τριγώνου με «γωνίες» τα γραφεία πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου, την ΠΟΣ-ΥΠΠΟ και το ίδιο το Ταμείο. Οι εισαγγελείς εστίασαν σε συγκεκριμένο ποσό που -βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ- καταβλήθηκε μη νόμιμα από το Ταμείο την άνοιξη του 2005 για την κάλυψη υπεραπασχολήσεων προσωπικού γραφείων πολιτικών προσώπων, ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα η «Εφ.Συν.», η παραπάνω πρακτική είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο 2000-2003 (οπότε ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η σημερινή υπουργός Λίνα Μενδώνη).

Η βλάβη στα δημόσια ταμεία από τη -σύμφωνα με τους εισαγγελείς- «αδιαφανή χρηματοδότηση» δραστηριοτήτων της ΠΟΣ-ΥΠΠΟ αθροίζεται συνολικά σε 2.861.993,16 ευρώ. Πρόσθετη ζημία του Δημοσίου, ύψους 2.025.415,24 ευρώ, υπολογίζεται από μισθολογικές απολαβές και επιδόματα υπαλλήλων που «αφενός μεν παρανόμως διατέθηκαν στο Ταμείο, αφετέρου δε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε έτερους φορείς πλην του Ταμείου».

Παράνομες πρακτικές

Αν και ήταν γνωστά στη νυν ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τα ευρήματα του ΓΛΚ, η παράνομη πρακτική της επιχορήγησης της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ από το Ταμείο συνεχίζεται επί υπουργίας Μενδώνη, όπως έχει επιβεβαιώσει ο διορισμένος από την υπουργό εκκαθαριστής του Ταμείου με έγγραφό του στη Βουλή (χωρίς να αναφέρεται σε ποσά), ενώ είναι γνωστή η επιχορήγηση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με 100.000 ευρώ από το Ταμείο για τις ανάγκες του συνεδρίου της.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση δύο προσώπων που ελέγχονται για την υπόθεση των εικονικών δανείων -ο ένας είναι ο πρώην και επί 15ετία (2002-2017) πρόεδρος του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκος, που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι κατηγορείται για τα πέντε κακουργήματα- η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εντοπίσει προσπάθειες πλήρους επαναφοράς του Ταμείου στο «αμαρτωλό» παρελθόν του, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Χρ. Βερναρδάκη, να χαρακτηρίζει πρόσφατα το Ταμείο ως «μια από τις γνωστότερες offshore του Δημοσίου του γνωστού επανακάμψαντος πολιτικού συστήματος».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι ποινικές διώξεις κατά των 29 κοινοποιήθηκαν προ ημερών στην κ. Μενδώνη. Η υπουργός υποχρεούται βάσει νόμου να αποφασίσει σύντομα αν θα ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ή όχι στους κατηγορούμενους για κακουργήματα. Προκύπτει το μείζον ερώτημα για το τι θα αποφασίσει η υπουργός έχοντας στα χέρια της το έγγραφο-κόλαφο της εισαγγελίας.

Στην περίπτωση των εικονικών δανείων δεν άσκησε πειθαρχικές διώξεις, όπως έχει απαντήσει η ίδια στη Βουλή σε ερώτηση του κ. Βερναρδάκη. Διοικούν άραγε το υπουργείο οι κατά τον σημερινό πρωθυπουργό «επαγγελματίες εργατοπατέρες, golden boys του συνδικαλισμού, μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία»; Ή μήπως η επαναφορά ποινικά κολάσιμων πρακτικών απολαμβάνει την ανοχή της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο χρόνια φαγούρας
Για παράβαση καθήκοντος με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλου κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Βερναρδάκης.
Δύο χρόνια φαγούρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΔΕ την ΕΔΕ στρώνεται η επιχείρηση συγκάλυψης των αμαρτιών του
Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού: Η Λίνα Μενδώνη παρήγγειλε νέα ΕΔΕ αναθέτοντάς την σε υπάλληλο δικής της επιλογής.
ΕΔΕ την ΕΔΕ στρώνεται η επιχείρηση συγκάλυψης των αμαρτιών του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά τους από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ στο υπουργείο Πολιτισμού ● Οι χειρισμοί της Λίνας Μενδώνη για ακύρωση του νόμου Στρατή εκθέτουν την Ολγα Κεφαλογιάννη που είχε εισηγηθεί την υπερψήφιση...
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλο 1 εκατ. στο «αμαρτωλό» Ταμείο
Ερωτήματα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη προς Λίνα Μενδώνη και Θ. Σκυλακάκη για τη νέα επιχορήγηση που ενέκριναν για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
Αλλο 1 εκατ. στο «αμαρτωλό» Ταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας