• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.2°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 6.2°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.9°C / 1.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.1°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.1°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.1°C / 2.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μηταράκης ψάχνει οικόπεδα για επέκταση ΒΙΑΛ και Μόριας

 • A-
 • A+
Ορίζει ως αντίτιμο το ποσό των 180 ευρώ ανά στρέμμα και η διάρκεια της ενοικίασης προσδιορίζεται ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη ● Αποκαλύπτεται η πρόθεση του υπουργείου για μονιμοποίηση των υφιστάμενων δομών ● «Ούτε μέτρο γης», απαντά το Τοπικό Συμβούλιο Χαλκειούς για τη ΒΙΑΛ ● Στη Μυτιλήνη «αποφασίστηκαν περαιτέρω ενέργειες»

Και επισήμως... επέκταση πλέον για τα ΚΥΤ σε ΒΙΑΛ και Μόρια, αφού ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έδωσε από το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη δημοσιότητα τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος ενοικίασης προς ιδιοκτήτες γης γειτονικών οικοπέδων. «Ούτε μέτρο γης», απαντά το Τοπικό Συμβούλιο Χαλκειούς για τη ΒΙΑΛ και καλεί τους κατοίκους του χωριού να απόσχουν, ενώ την ίδια ώρα στη Μυτιλήνη σε σύσκεψη εκπροσώπων τοπικών αρχών στο γραφείο του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη «αποφασίστηκαν περαιτέρω ενέργειες», όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο ίδιος.

Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που εκδόθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου, ορίζουν ως αντίτιμο το ποσό των 180 ευρώ ανά στρέμμα και η διάρκεια της ενοικίασης προσδιορίζεται ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης εκ μέρους του υπουργείου για ακόμα πέντε έτη.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόκειται να προβεί στην επέκταση του ήδη υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης που ευρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων, στον Δήμο Χίου, της Π.Ε. Χίου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Προς τον σκοπό αυτό, προτίθεται να συνάψει συμβάσεις μίσθωσης γεωτεμαχίων πέριξ του υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ειδικότερα γεωτεμαχίων ευρισκομένων στη Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων του Δήμου Χίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόσκληση.

Ανάλογα διαμορφώνεται η πρόσκληση και για τη Λέσβο που αφορά τη μίσθωση γειτονικών στο ΚΥΤ της Μόριας γεωτεμαχίων. Συγκεκριμένα: «τη μίσθωση γεωτεμαχίων στη θέση Πουριά, Μάρμαρο, Μυρσίνη, Αγιος Σύλλας και Μαντζάρι της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης» έναντι μηνιαίου μισθώματος για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης 180 ευρώ το στρέμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται εντός 20 ημερών να υποβάλουν στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου υπεύθυνη δήλωση που θα επέχει θέση αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διάρκεια της μίσθωσης και εδώ ορίζεται ώς την 31-12-2025 με δικαίωμα ανανέωσης έως το 2030. Ορος που κάνει σαφέστατες τις προθέσεις του υπουργείου για μονιμοποίηση των υφιστάμενων δομών σε Χίο και Λέσβο και αποκαλύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η όποια προσφυγή σε διάλογο του κ. Μηταράκη, ειδικά με την κοινότητα Χαλκειούς στη ΒΙΑΛ, ήταν πέρα για πέρα προσχηματική.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Τοπικού Συμβουλίου Χαλκειούς, που μετά τη γνωστοποίηση της πρόσκλησης έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κατοίκους να μην ενδώσουν στα χρήματα. «Ως κοινότητα Χαλκειούς δηλώνουμε για μία ακόμα φορά αντίθετοι με το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργού για μετατροπή του ΚΥΤ σε ελεγχόμενη δομή.

Θα θέλαμε εντόνως να του υπενθυμίσουμε τη δέσμευσή του για ΛΟΥΚΕΤΟ της ΒΙΑΛ και μετεγκατάστασή της εκτός αστικού ιστού. Απαιτούμε άμεσα την παύση κάθε ενέργειας για επέκταση και μονιμοποίηση του ΚΥΤ», αναφέρουν και καλούν τους συγχωριανούς τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», διαβεβαιώνοντας ότι ο αγώνας για αποσυμφόρηση και λουκέτο στη ΒΙΑΛ θα συνεχιστεί. «Ούτε μισό μέτρο γης μας στα χέρια της κυβέρνησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα στη Μυτιλήνη, σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας, Ι. Μαστρογιάννης, Παναγιούδας, Β. Βιόλατζης, Αφάλωνα, Κ. Κουρογένης, και Παμφίλων Αντ. Αντωνέλλος, αποφασίστηκε «να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες», χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές. Δεδομένη πάντως πρέπει να θεωρείται η αντίδραση των κατοίκων.

«Πρώτα η ταρίφα, μετά το έργο»

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη νομιμότητα των ενεργειών του υπουργείου και ειδικότερα για τις απευθείας αναθέσεις των περιφράξεων σε «ΤΕΡΝΑ» και «ΑΚΤΩΡ», αφού, όπως είναι ξεκάθαρο, τα ποσά των αναθέσεων συμπίπτουν με αυτά που είχαν οριστεί για την περίφραξη των επιταγμένων εκτάσεων σε Χίο (Αίπος) και Λέσβο (Καράββα) αντί των 1.031.398,71 ευρώ (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.) και 854.390,86 ευρώ (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ).

«Να σκεφτούμε απλώς ότι πρώτα συμφωνούν στην ταρίφα και ύστερα βρίσκουν και το έργο;» αναρωτιέται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς εξαιτίας αυτής της ταύτισης του κόστους. Να σημειωθεί ότι ασφαλώς το κόστος των εργασιών θα πρέπει να οριστεί με διαφορετικά κριτήρια, αφού πλέον μιλάμε τόσο για άλλα μέτρα όσο και για διαφορετικές συνθήκες (εδαφολογικές, κλιματικές κ.ά.) που βάσει και της νεότερης πρόσκλησης για τη μίσθωση κτημάτων ακόμα δεν μπορούν να είναι γνωστές. Συνθήκες που μπορούν να διαφοροποιήσουν το κόστος των εργασιών, αλλά, όπως φαίνεται, η βιασύνη για τη μετατροπή των δομών αυτών σε κλειστές υπερέχει της νομιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηταράκης κατά πάντων για το φιάσκο με τις δομές
Ο υπ. Μετανάστευσης, εν μέσω πανδημίας και σε πανικό, καλεί την επόμενη Δευτέρα σε ανοιχτή ομιλία σε κλειστό χώρο! ● Αιτία για την απόφαση, οι έντονες αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο ακόμη και εντός της Ν.Δ. για...
Μηταράκης κατά πάντων για το φιάσκο με τις δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλούν μετά θάνατο το πρόστιμο στον Γιάννη Μπαλμπακάκη!
Νέα στοιχεία για τα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία Μυτιλήνης, ακόμα και μετά την εκδημία του εις βάρος του αείμνηστου διοικητή της Μόριας, Γ. Μπαλμπακάκη, φέρνει στο φως έρευνα που διεξήγαγε η δημοτική...
Ανακαλούν μετά θάνατο το πρόστιμο στον Γιάννη Μπαλμπακάκη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσήγαγαν γιατρούς και δημοσιογράφους!
Στη γραπτή του δήλωση σχετικά με τα επεισόδια στη Μόρια, ο υπουργός Νότης Μηταράκης, επικαλούμενος την «ασφάλεια των πολιτών» είχε σπεύσει να στοχοποιήσει ακόμα μια φορά τις ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για...
Προσήγαγαν γιατρούς και δημοσιογράφους!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας