• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 8.6°C / 13.3°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.4°C
  3 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.4°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα σύναψε συμβάσεις και μετά έκανε «διάλογο»

 • A-
 • A+
Εκτεθειμένος βρίσκεται ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, πρωτίστως απέναντι στις τοπικές κοινωνίες της Χίου και της Λέσβου όπου βρέθηκε προ διμήνου για να συζητήσει μαζί τους για τα ΚΥΤ, ενώ, καθώς φαίνεται, είχε ήδη συμφωνήσει με τις κατασκευαστικές εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ για τα έργα μετατροπής τους σε φυλακές προσφύγων.

Προσχηματικός και μόνο αποδείχθηκε ο δήθεν διάλογος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τις τοπικές κοινωνίες σε Χίο και Λέσβο για τα ΚΥΤ σε Χαλκειός και Μόρια, αντίστοιχα.

Κάνοντας πράξη τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και οχυρωμένος πίσω από την άρνηση των δημοτικών συμβουλίων να δεχτούν τη μονιμοποίηση των δομών και τη μετατροπή των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, ο κ. Μηταράκης αμέσως μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Χίου υπέγραψε τις συμβάσεις με «ΤΕΡΝΑ» και «ΑΚΤΩΡ», για τις εργασίες περίφραξης της ΒΙΑΛ και της Μόριας, αντίστοιχα, που μετατρέπουν τα ΚΥΤ σε φυλακές με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο για τους αιτούντες άσυλο.

Ακολουθώντας την προσφιλή μέθοδο των απευθείας αναθέσεων, το υπουργείο, αντί του ποσού του 1.031.398 ευρώ και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τους δύο μήνες, καλεί την «ΤΕΡΝΑ Κατασκευαστική Α.Ε.» να αναλάβει το έργο «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στο νησί της Χίου».

Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι, όπως αποκαλύπτεται από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύεται στη Διαύγεια, η σχετική εγγυητική επιστολή ύψους 41.600 ευρώ που έχει καταθέσει η «ΤΕΡΝΑ» έχει εκδοθεί από τις 26/8, γεγονός που δείχνει ότι όλα ήταν προαποφασισμένα και ο όποιος διάλογος ακολούθησε αφορούσε το επικοινωνιακό μέρος της υπόθεσης.

Ωστόσο το ερώτημα για τη νομιμότητα των εργασιών παραμένει αφού, όπως είναι γνωστό, η ΒΙΑΛ αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Χίου, ο οποίος έχει προσφύγει στα δικαστήρια ασκώντας αγωγή έξωσης στο υπουργείο και ζητώντας πίσω τον χώρο, μια και η σχετική σύμβαση παραχώρησης έχει λήξει εδώ και 20 μήνες. Η υπόθεση εκκρεμοδικεί 18 μήνες πλέον και κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει για το πότε θα οριστεί η σχετική διαδικασία.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δήμου Χίου και ΒΙΑΛ είχε υπογραφεί το 2015 υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, ωστόσο πέντε χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ανάγκη αυτή παραμένει «έκτακτη» και όχι προβλεπόμενη.

Αντίστοιχη απόφαση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε και για το ΚΥΤ της Μόριας με αντισυμβαλλόμενο την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ». Εκεί το κόστος προσδιορίστηκε στις 854.390,86 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και υπογράφηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα και εδώ η σχετική εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 34.600 ευρώ εκδόθηκε στις 7 Ιουλίου, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες πριν!

Αυτό που μένει να δούμε είναι τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα του Χαλκειούς και της Μόριας που εδώ και πέντε χρόνια διαμαρτύρονται ζητώντας την απομάκρυνση των ΚΥΤ από τους οικισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
«Φρένο» μπορεί να βάλει το ΣτΕ στη συνέχιση των εργασιών για νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Λέσβο ● Οι αυθαιρεσίες του κ. Μηταράκη με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάζουν σε κίνδυνο ένα δάσος...
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προανάκριση για το κόστος των ΚΥΤ
Στον ανακριτή για έλεγχο νομιμότητας η σύμβαση των 6,2 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης με την εταιρεία Planet ΑΕ για τις νέες δομές που σχεδίαζε από πέρυσι το υπουργείο.
Προανάκριση για το κόστος των ΚΥΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο
αραπλανητική η συλλογιστική του Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων». Ερωτήματα και για τις περιβαλλοντικές προβλέψεις του έργου
Σε 415 στρέμματα η νέα δομή προσφύγων στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επικοινωνιακή φιέστα Μηταράκη στη Χίο πνίγηκε στις διαμαρτυρίες
Εντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Λαγκάδας στη Χίο ενάντια στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στην περιοχή το νέο ΚΥΤ.
Η επικοινωνιακή φιέστα Μηταράκη στη Χίο πνίγηκε στις διαμαρτυρίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας