• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  5 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.8°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυλακές ώρα μηδέν

 • A-
 • A+
Επιτακτική ανάγκη για ενεργοποίηση των οργάνων της Δικαιοσύνης, του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και των υγειονομικών αρχών για τις δυσμενείς συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μέσα στην πανδημία.

Hταν τέλη Ιουλίου όταν δημιουργήθηκε (ξανά) σάλος γύρω από το πρόσωπο της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής όταν η ίδια με την τετραμελή συνοδεία της επέλεξε να επισκεφθεί τις φυλακές της Κω με το σχετικό κονδύλι για το Δημόσιο να ανέρχεται στα 3.800 ευρώ. Μάλιστα, ενώ το έγγραφο αναφερόταν στο διάστημα από 3-15/8 η ίδια διευκρίνισε εκ των υστέρων ότι η επίσκεψη στις φυλακές θα ήταν τριήμερη, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες θα πλήρωνε τις διακοπές της με δικά της χρήματα.

Το ότι επέλεξε για υπηρεσιακή επίσκεψη τις φυλακές της Κω αντί π.χ. τις φυλακές Νιγρίτας επιβεβαίωνε ασφαλώς ότι η Σοφία Νικολάου αποφάσισε να συνδυάσει το τερπνό μετά του ωφελίμου. Η γ.γ. την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, δεν προχώρησε στη μερική έστω αποσυμφόρηση των φυλακών και κυρίως των πλέον ευάλωτων, επιλέγοντας απλά να απαγορεύσει κάθε επαφή των κρατούμενων με τον έξω κόσμο. Παράλληλα, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες της προτίμησής της προχώρησε στην απεντόμωση και απολύμανση των φυλακών και στην προμήθεια αντισηπτικών μέσων κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι καταγγελίες όμως βοούσαν για την αποσπασματική και με μόνο «όπλο» τη χλωρίνη απολύμανση και τη μεγάλη έλλειψη ειδών υγιεινής σε όλο τον πληθυσμό των φυλακών.

Μετά την πρόσφατη επανεμφάνιση της πανδημίας, η ίδια μέθοδος επαναλήφθηκε στις 13/8 με εγκύκλιο σχεδόν πλήρους απαγόρευσης επισκεπτηρίων, αδειών κ.λπ. Σύμφωνα με καταγγελία του δικηγόρου Σ. Γεωργόπουλου, είχε εμποδιστεί στη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού η δυνατότητα αποφυλάκισης κρατούμενων, ακόμα και εκείνων που έφταναν το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Με τη διακοπή δε της λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα αναστολής ποινών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το ολιγοήμερο άνοιγμα των δικαστηρίων δόθηκε η δυνατότητα μόνο σε 2 από 100 κρατούμενους να αναστείλουν τις ποινές τους.

«Απάνθρωπη μεταχείριση»

Παράλληλα όμως, ο ρυθμός των προφυλακίσεων συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση ενώ δεν διεξάγονταν δίκες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φυλακές στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα γέμισαν ακόμα πιο ασφυκτικά, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την υγεία κρατούμενων και σωφρονιστικών. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι δικηγόροι που «γεύονται» την απελπισία των πελατών τους. Σύμφωνα με τη Β. Πλατή, «το τραγικότερο όλων [...] είναι η απαγόρευση των μεταγωγών κρατουμένων προς τα εξωτερικά νοσοκομεία» (documento.gr). Η απάνθρωπη αυτή μεταχείριση είναι ο ορισμός της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη και από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα. Η άμεση ενεργοποίηση του Συνηγόρου του Πολίτη και των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι πλέον επιτακτική.

Οι κρατούμενοι είναι πάλι έρμαια της πανδημίας, ενώ η παράλογη απόφαση να μη δέχονται τρόφιμα και ρούχα από τους συγγενείς τους τους εξαθλιώνει και οικονομικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χωρίς βάσιμη αιτιολογία κρίνεται ξανά ασφαλέστερη η προμήθεια υλικών από τα σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε πολλαπλάσιες από τις κανονικές τιμές. Οι φτωχοί κρατούμενοι καταδικάζονται διπλά.

Ακόμα και η κατά κανόνα υποστηρικτική του υπουργείου Προ.Πο. Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της (24/8) καταγγέλλει ότι παρά την έγκαιρη επισήμανση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης που είχε προτείνει η ΟΣΥΕ, η Σ. Νικολάου αποφάσισε «να περιορίσει βασικά ευεργετήματα των κρατουμένων, όπως είναι οι άδειες, θέτοντας σοβαρούς περιορισμούς σε βασικές λειτουργίες των φυλακών, όπως είναι τα επισκεπτήρια, ενώ εξακολουθούν να γίνονται μετακινήσεις κρατουμένων στις δικαστικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές. Το ερώτημα είναι απλό: Υπάρχει περίπτωση εισόδου του ιού στις φυλακές από τις άδειες που λαμβάνουν οι κρατούμενοι ή από τα επισκεπτήρια, ενώ από τη συνεχή κίνηση εντός και εκτός των φυλακών μέσω των δικαστηρίων κτλ δεν υπάρχει κίνδυνος;».

Ζήτημα νομιμότητας

Η ανακοίνωση αναφερόταν σε κρούσμα που εμφανίστηκε στις υπερπλήρεις φυλακές Κομοτηνής από νεοεισερχόμενο κρατούμενο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο «απομόνωσης» μαζί με όλους τους άλλους νεοεισερχόμενους κρατούμενους. Οι χώροι καραντίνας όπου οδηγούνται τα ύποπτα κρούσματα και οι κρατούμενοι που επιστρέφουν ή εισέρχονται εκεί για πρώτη φορά είναι ενιαίοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλοι.

Οπως, τέλος, σημειώνουν οι σωφρονιστικοί, τίθεται «θέμα νομιμότητας των αποφάσεων αναστολής χορήγησης αδειών και των λοιπών απαγορεύσεων από ένα μονοπρόσωπο όργανο (στην προκειμένη περίπτωση τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) ενώ παράλληλα ρωτούν «κατά πόσο μπορεί να αναστέλλει η ίδια βασικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα ή άλλων Νόμων [...] και από πού αντλείται αυτή η αρμοδιότητα. Οι αποφάσεις γίνονται ευρέως αποδεκτές όταν είναι πλήρως στοιχειοθετημένες και έχουν ισχυρή νομική υπόσταση. [...] [έτσι] θα περιοριστούν σημαντικά οι τυχόν διαμαρτυρίες, τα παράπονα και οι απορίες των κρατουμένων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες καταστάσεις»!

Στην ανακοίνωση της ΟΣΥΕ δεν υπάρχει όμως αναφορά για τις επιστροφές των φυλάκων από τις άδειές τους ή από το σπίτι τους και για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προφύλαξης των κρατουμένων. Είναι καθημερινές οι καταγγελίες συγγενών κρατουμένων για το ότι οι φύλακες συχνά δεν φορούν μάσκα, ενώ οι κρατούμενοι δεν διαθέτουν ούτε μάσκες ούτε αντισηπτικά, εκτός αν τα αγοράσουν μόνοι τους.

Υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση κρουσμάτων που δεν ανακοινώνονται, χωρίς καμία επιβεβαίωση ή διάψευση από το υπουργείο. Σε έναν χώρο όπου διαβιώνουν απολύτως περιορισμένοι χιλιάδες άνθρωποι δεν γίνεται καμία έστω δειγματοληπτική εξέταση για το αν υπάρχουν κρούσματα ανάμεσά τους. Αυτό καταγγέλλουν οι κρατούμενοι από πολλές φυλακές (κυρίως της επαρχίας).

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ οφείλουν να κάνουν ελέγχους ειδικά σε χώρους όπου κρατούνται ή φιλοξενούνται πολλοί άνθρωποι μαζί, διότι εκεί εγκυμονούν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διασποράς. Η ζωή και η υγεία των κρατουμένων προστατεύεται σύμφωνα με το Σύνταγμα από το κράτος και σε αντίθεση με την εγκληματικά αδιάφορη συμπεριφορά της κυβέρνησης οφείλουν τουλάχιστον οι υγειονομικές υπηρεσίες να ελέγξουν αν τα μέτρα προφύλαξης φτάνουν μέχρι τις ελληνικές φυλακές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα στα Διαβατά-Δεν πείθουν τα μέτρα Νικολάου
Δραματική είναι η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, όπου ήδη υπάρχει ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος κρατουμένου από Covid-19.
Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα στα Διαβατά-Δεν πείθουν τα μέτρα Νικολάου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας