Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραγικές καταστάσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγικές καταστάσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+
Τεράστιες ελλείψεις σε κτίρια και υποδομές δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για συνωστισμό των μαθητών και εξάπλωση της πανδημίας.

Το σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που έγινε ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της μη εξαίρεσης του δήμου από τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αλλά και από τη λήψη των μέτρων κατά του κορονοϊού, αναδεικνύει μεταξύ άλλων η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην επιστολή γίνεται έκκληση «για άμεση και επείγουσα ενημέρωση και ακύρωση ενεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν τον επιπλέον συνωστισμό του σχολείου λόγω της τοποθέτησης και λειτουργίας πέντε προκάτ αιθουσών».

Οπως αναφέρουν οι γονείς, για το συγκεκριμένο σχολείο έχει πολλές φορές ενημερωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οπως πληροφορούν οι ίδιοι, «πάσχουμε από έλλειψη χώρων και από έντονο συγχρωτισμό εξαιτίας της συνύπαρξης Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο. Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκαν ξαφνικά το σχολείο μας ηλεκτρολόγοι του δήμου για την ηλεκτροδότηση των επιπλέον προκάτ αιθουσών. Ενα από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι και η ουσιαστική έλλειψη ενημέρωσής μας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Πρόδρομος Πετρίδης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν κατάφερε να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα εντασσόμενος σε αυτό προκάλεσε έκρηξη στο θέμα της σχολικής στέγης, η έλλειψη της οποίας γίνεται λόγω κορονοϊού τραγική! Μπροστά στο αδιέξοδο η δημοτική αρχή προχώρησε όπως όπως στη λύση των 26 προκάτ αιθουσών σε Δημοτικά σχολεία της 4ης και 5ης κοινότητας.

Σήμερα στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μακεδονίας δίνουν ραντεβού διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στις οποίες πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία. Οπως μας λέει ο Θανάσης Κοκονάς, «οφείλει η κυβέρνηση να βρει ασφαλείς αίθουσες για να γίνουν τα μαθήματα. Η κ. Κεραμέως όταν μιλά για 17 μαθητές κατά μέσο όρο σε κάθε τάξη προφανώς δεν αναφέρεται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτο».

Δυτική Θεσσαλονίκη

«Η κατάσταση στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι τραγική», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Λουκάς Ακης, ταμίας της Α’ ΕΛΜΕ και αιρετός της ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, κτίριο με προβλήματα στατικότητας, πέντε αίθουσες στεγάζονται σε υπόγειο και δεν αερίζονται. «Φανταστείτε τι συμβαίνει σε περίοδο με σοβαρά υγειονομικά θέματα, όπως αυτή που διανύουμε», προσθέτει ο ίδιος.

Στο ΕΠΑΛ της Σίνδου, που συστεγάζεται με το ΓΕΛ της περιοχής, τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες που χρησιμοποιούν προηγούμενα τμήματα για γυμναστική, ενώ άλλες αίθουσες στεγάζονται σε προκατασκευασμένους οικίσκους περίπου 20 τ.μ. που συνήθως έχουν άθλιο σύστημα αερισμού. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Κορδελιό, όπου συστεγάζονται το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ της περιοχής και οι μαθητές μετακινούνται σε συχνά σε αίθουσα όπου προηγούμενο τμήμα έκανε γυμναστική προκειμένου να κάνουν εκεί μάθημα.

Επιπλέον οι αριθμοί των μαθητών στις περισσότερες τάξεις στη Θεσσαλονίκη διαψεύδουν πλήρως τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας για υποτιθέμενο μέσο όρο 17 μαθητών ανά αίθουσα. Οι μαθητές στις τάξεις των περισσότερων σχολικών μονάδων είναι 27, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λόγω μετακινήσεων φτάνουν στη μέση της χρονιάς και τους 29!

Εξαιρετικά σοβαρό είναι και το πρόβλημα της σχολικής στέγης στα ανατολικά της πόλης, στον Δήμο της Καλαμαριάς. Στα μέσα του Ιουλίου, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων (τριών Γυμνασίων και ενός Λυκείου) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης στην περιοχή.

«Η Καλαμαριά υποφέρει από έλλειψη σχολικών αιθουσών, υπάρχει ανισοκατανομή στη σχολική στέγη και το πρόβλημα αφορά κυρίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα λυθεί όμως σε πέντε χρόνια», παραδέχεται ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθητές με μάσκες, αλλά χωρίς αίθουσες
Η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από τους δήμους έφερε στην επιφάνεια με τον πιο επείγοντα τρόπο την έλλειψη της σχολικής στέγης και των κατάλληλων υποδομών.
Μαθητές με μάσκες, αλλά χωρίς αίθουσες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση 500% της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα μέσα σε 10 μέρες
Αύξηση 500% στη συγκέντρωση κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης από τις 12 Οκτωβρίου δείχνει η ανάλυση δειγμάτων.
Αύξηση 500% της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα μέσα σε 10 μέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Oι αστυνομικοί εκτεθειμένοι στον Covid-19, αλλά καμία μέριμνα για τεστ
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ένα κρούσμα στην Αμεση Δράση που έθεσε εκτός υπηρεσίας εννέα αστυνομικούς, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για τους απαιτούμενους υγειονομικούς ελέγχους.
Oι αστυνομικοί εκτεθειμένοι στον Covid-19, αλλά καμία μέριμνα για τεστ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφτά μέρες διορία για να αποφύγει η Θεσσαλονίκη την καραντίνα
Τα γραφεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.
Εφτά μέρες διορία για να αποφύγει η Θεσσαλονίκη την καραντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματισμός για κορονοϊό πίσω από την κατάληψη στην Πολίχνη
Τα νέα για κρούσματα σε Λύκειο της Πολίχνης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από τη μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην άλλη. Ο προβληματισμός και η ανησυχία που επικρατεί...
Προβληματισμός για κορονοϊό πίσω από την κατάληψη στην Πολίχνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυστηρές συστάσεις σε Θεσσαλονικείς και Σερραίους μετά τη σύσκεψη υπό Χαρδαλιά
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με προοπτική τη μείωση μέσα στο επόμενο επταήμερο της είναι το μεγάλο «στοίχημα» και για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αντίστοιχα μηνύματα και από...
Αυστηρές συστάσεις σε Θεσσαλονικείς και Σερραίους μετά τη σύσκεψη υπό Χαρδαλιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας