• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.3°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 25.3°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπτωση στους Υδραίους από το ρεύμα του Σαν Τζώρτζη

 • A-
 • A+
Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ το ετήσιο όφελος για δήμο και κατοίκους της Υδρας από το αιολικό πάρκο και ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο Λαυρεωτικής, ο οποίος διεκδικεί να συνεχίσει την εκμετάλλευσή του.

Nέα δικαίωση και ηθική ανταμοιβή χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Υδρας μια πρόσφατη απόφαση διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία επιμερίζεται ειδικό εκπτωτικό τέλος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους του νησιού, από τη λειτουργία 23 ανεμογεννητριών στη βραχονησίδα Αγιος Γεώργιος ή, όπως είναι επίσης γνωστή, Σαν Τζώρτζης.

Πρόκειται για ένα άνυδρο και ακατοίκητο νησί-αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 70 MW, έκτασης 4,3 τ. χλμ., σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο και 20 μιλίων από την Υδρα. Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πρώτη που αποδίδει στους κατοίκους της Υδρας ένα όφελος που μέχρι πρότινος αποδιδόταν στους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής.

Αμφότεροι οι δήμοι δηλώνουν ότι το νησί υπάγεται στα διοικητικά τους όρια. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δικαιώνουν η μία μετά την άλλη τον Δήμο Υδρας, ωστόσο ο Δήμος Λαυρεωτικής προαναγγέλλει νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, τη στιγμή που εκκρεμεί προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις αρχές Αυγούστου, η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου κοινοποίησε στον Δήμο Υδρας τον πίνακα επιμερισμού του ειδικού τέλους υπέρ των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος του νησιού, συνολικού ύψους 980.861,88 ευρώ. Η έκπτωση αφορά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των ανεμογεννητριών (2017-2019), όπως έχει περιγράψει ο δήμαρχος Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Γνωμοδότηση

Οι εκπτώσεις επιμερίζονται στους Υδραίους κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) το 2017, σύμφωνα με την οποία η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον νησιωτικό δήμο. Η γνωμοδότηση είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και «αποκαταστάθηκε η νομιμότητα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουκουδάκης.

«Για εμάς η υπόθεση έχει λήξει από τότε. Ηταν μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση που τα περιέγραφε όλα. Σήμερα, απλώς ήρθε η εξέλιξη αυτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος», συμπληρώνει ο δήμαρχος Υδρας, αναφερόμενος στον επιμερισμό του ειδικού τέλους ανά νοικοκυριό. Ενημερώνει ότι τα χρήματα θα συνυπολογιστούν υπέρ των κατοίκων σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα σταλούν τους επόμενους μήνες, ενώ –προσθέτει– στα δημοτικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πόροι από τις ανεμογεννήτριες του Αγίου Γεωργίου.

Το ετήσιο όφελος για δήμο και κατοίκους του νησιού υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Για τους κατοίκους οι εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ισοδυναμούν με μια πραγματική οικονομική ανάσα, καθώς το ιδιαίτερο καθεστώς του νησιού απαγορεύει όποια τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων ή μεταλλικών κουφωμάτων. Για τη δημοτική αρχή τα χρήματα αποτελούν διέξοδο για την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής (π.χ. υδατοδεξαμενές).

Προσφυγές

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Λαυρεωτικής ετοιμάζεται να προσφύγει κατά των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου έχω περιθώριο να τις προσβάλω και θα τις προσβάλω», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής.

Εχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της γνωμοδότησης του ΝΣΚ και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα είναι σε εξέλιξη και θα κριθούν στα δικαστήρια. Μέχρι τότε, παγώνουν και τα χρήματα», αναφέρει ο κ. Λουκάς. «Το Λαύριο δεν έχει στοιχεία και όσα ζητούσε ήταν αβάσιμα και ανυπόστατα», αντιτείνει ο κ. Κουκουδάκης, για τον οποίο η διεκδίκηση του Σαν Τζώρτζη από τον Δήμο Λαυρεωτικής ισοδυναμεί με «απόπειρα κλοπής». Από την άλλη, ο κ. Λουκάς δηλώνει ότι ο δήμος του «διαθέτει όλα τα στοιχεία» που τεκμηριώνουν την υπαγωγή της νησίδας στη δικαιοδοσία του.

Με βάση την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1834, ο Σαν Τζώρτζης (Βέλβινα στα χρόνια του Ηρόδοτου) υπήχθη στην Υδρα. Η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η τότε διαίρεση των διοικητικών ορίων ήθελε τις νησίδες να υπάγονται σε νησιωτικούς δήμους και όχι σε ηπειρωτικούς. Ομως στην απογραφή του 2011 η ΕΛΣΤΑΤ ενέταξε τη νησίδα στον Δήμο Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα μεταβολής διοικητικών ορίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
Το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εισάγει την αναχρονιστική πρακτική της καύσης ως «αναγκαία» προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές ποσότητες μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των...
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλαγές και για την εκτός σχεδίου δόμηση
Αλλαγές επέρχονται στο τέλος εκτός σχεδίου δόμησης που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες και το οποίο επανακαθορίζεται μεταξύ 250 και 5.000 ευρώ.
Αλλαγές και για την εκτός σχεδίου δόμηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα για το Χαλάνδρι
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Χαλανδρίου.
Ανάσα για το Χαλάνδρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό και «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση ζητούν οι δήμαρχοι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας