• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.2°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  0 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.6°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για το τοξικό νέφος της Μεταμόρφωσης

 • A-
 • A+
Για έκλυση στην ατμόσφαιρα κοντά και μέσα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων ποσοτήτων διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον οργανισμό, μιλά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. ● Επισημαίνει την αξία της πρόληψης ως μεθόδου προστασίας του πληθυσμού και αφήνει αιχμές για την κρατική διαχείριση. ● Για κυβερνητική προχειρότητα και ανεπάρκεια κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την ώρα που στην εθνική οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης η οσμή του καμένου πλαστικού παραμένει αποπνικτική, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διατυπώνει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απευθύνει ερωτήματα στην κυβέρνηση εγκαλώντας την για ανεπάρκεια.

Για μεγάλη ζημιά που έγινε σε βάρος των κατοίκων των Αθηνών και των προαστίων από την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, που δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, αφήνοντας αιχμές για την κρατική διαχείρισή της, καθώς «η προστασία της υγείας του πληθυσμού δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά απαιτεί και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και κοινωνική συμμετοχή».

Συγκεκριμένα εστιάζοντας στη δημόσια υγεία ο κ. Φιλόπουλος αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιείχε μεγάλες ποσότητες διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες. Η ζημιά είναι μεγάλη και έγινε. Σε άλλες χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις, εκκενώνονται προληπτικά άμεσα μικρές πόλεις και χωριά πλησίον του σημείου καταστροφής, για να προστατευθεί ο πληθυσμός και ακολουθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης εδάφους. Κάτι τέτοιο είναι βεβαίως εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στην περίπτωση της Αθήνας. Γι’ αυτό και η πρόληψη αποτελεί τη μέθοδο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού».

Και προσθέτει ανάμεσα σε άλλα μερικά στοιχειωδώς απαραίτητα σημεία που οφείλουν να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές, όπως ότι τέτοιου είδους μονάδες «δεν θα πρέπει να λειτουργούν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά εκεί που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επιτρέπουν σε τυχόν πυρκαγιά, ο καπνός να κατευθύνεται σε περιοχές ακατοίκητες ή όπου η εκκένωση του πληθυσμού είναι εύκολη και δυνατή και δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Προσθέτει ότι μια κρυφή πηγή παραγωγής διοξινών είναι οι διάσπαρτοι στη χώρα παράνομοι σκουπιδότοποι (χωματερές) που συχνά σιγοκαίνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς κανείς να μπορεί να τις σταματήσει και οι διοξίνες που παράγονται με αυτό τον τρόπο διαχέονται με τον αέρα στο περιβάλλον, επικάθονται στη γη, μολύνουν καλλιέργειες και προσλαμβάνονται αναλλοίωτες από πρόβατα ή κατσίκια που βόσκουν στην περιοχή, για να καταλήξουν τελικά στο πιάτο μας.

Θέτει ακόμη το ζήτημα των αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας και τους αυστηρούς τακτικούς ελέγχους που οφείλει να διενεργεί το κράτος σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν έκλυση τοξικών ουσιών σε περίπτωση ατυχήματος, καλώντας τις Αρχές να διερευνήσουν εάν τηρήθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις στην περίπτωση του εργοστασίου των πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Ερωτήματα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για κυβερνητική ανεπάρκεια και προχειρότητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ανακοίνωσή του καλώντας τη Ν.Δ. να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τη μεγάλη συχνότητα των πυρκαγιών, τους προληπτικούς ελέγχους σε εργοστάσια που λειτουργούν και σε αστικές περιοχές, την επάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών μέσων κατάσβεσης, την απομάκρυνση των τοξικών συστατικών από το περιβάλλον.

«Αλήθεια, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και μέτρα για την προστασία τους;» αναρωτιέται. Ακόμη απαριθμεί τους κινδύνους που απορρέουν για τη δημόσια υγεία, το έδαφος, τα ύδατα, τη διατροφική αλυσίδα από την καύση αποβλήτων και πλαστικών ενώ αναφέρεται σε μια μακρά λίστα πολλών παρόμοιων σοβαρών περιστατικών: «Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν έξι παρόμοιες περιπτώσεις μέσα σε οκτώ μήνες και πολλές ακόμα τα τελευταία χρόνια...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολουθώντας τα χνάρια της φωτιάς στο... θέατρο της εξαφάνισης
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ της «Εφ.Συν.» στα καμένα της Ανατολικής Αττικής όπου ο αέρας σηκώνει ακόμα τούφες τούφες στάχτη. «Πάει, κάηκε η ομορφιά μας», λέει μια κάτοικος κι ένας παππούς συμπληρώνει: «Οι πυρκαγιές σβήνονται...
Ακολουθώντας τα χνάρια της φωτιάς στο... θέατρο της εξαφάνισης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίτημα για διεθνή συνδρομή
Η μεγάλη έκταση και ένταση της πυρκαγιάς, αλλά και η επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών οδήγησαν τη χώρα να υποβάλει αίτημα μέσω του Ευρωπαϊ­κού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια...
Αίτημα για διεθνή συνδρομή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Nεκρή γυναίκα 45 ετών από φωτιά σε διαμέρισμα του Άγ. Δημητρτίου
Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε μία 45χρονη γυναίκα στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού της κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στον Άγιο Δημήτριο.
Nεκρή γυναίκα 45 ετών από φωτιά σε διαμέρισμα του Άγ. Δημητρτίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο φωτιές στην Αττική, σε Αχαρνές και Κάλαμο
Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα στην Αττική, κινητοποιώντας επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεσή τους. Και οι δύο φωτιές εξελίσσονται σε δασική έκταση. 
Δύο φωτιές στην Αττική, σε Αχαρνές και Κάλαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν σε φωτιά στην Ανάβυσσο
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα και πουρνάρια ψηλά στον λόφο και δεν απειλεί προς το παρόν...
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν σε φωτιά στην Ανάβυσσο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριοθετήθηκε η φωτιά στις Ερυθρές - Ποιες περιφέρειες κινδυνεύουν αύριο
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στις Ερυθρές Αττικής. Στην περιοχή επιχειρούν 16 οχήματα και έξι εναέρια μέσα. Η ΓΓΠΠ προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο σε επτά περιφέρειες.
Οριοθετήθηκε η φωτιά στις Ερυθρές - Ποιες περιφέρειες κινδυνεύουν αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας