• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.5°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 17.6°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.8°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  50%

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περσινή επίσκεψή του στην Κάρπαθο, όταν υποσχόταν ότι το νέο νοσοκομείο του νησιού θα λειτουργήσει μέσα στο 2020. Τα εγκαίνια που είχαν προβλεφθεί για τις 12 Αυγούστου μετατέθηκαν σε άγνωστη ημερομηνία

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισές δουλειές στο νοσοκομείο Καρπάθου

 • A-
 • A+
Το κτίριο είναι έτοιμο και εξοπλισμένο, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε η στελέχωσή του με γιατρούς ούτε η κατασκευή του οδικού κόμβου που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία του.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γεφύρι της Αρτας θυμίζει το Νοσοκομείο Καρπάθου, το οποίο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά παραμένει Κέντρο Υγείας που έχει μετακομίσει σε νέο κτίριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού του νησιού. Το υπουργείο Υγείας και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ περιγράφουν το νοσοκομείο ως σχεδόν έτοιμο, αλλά η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς έτσι καθώς εκκρεμούν βασικά θέματα για τη λειτουργία του, όπως η κατασκευή του κόμβου για την ασφαλή οδική πρόσβαση σε αυτό και η επαρκής στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Καρπάθου, όπως είναι ο κανόνας σε αρκετά ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων, μεταβαίνουν για ιατρικές και νοσοκομειακές ανάγκες στη Ρόδο ή σε μεγαλύτερα νοσοκομεία για επείγοντα περιστατικά μέσω κοστοβόρων αεροδιακομιδών. Ο στόχος της δημιουργίας του νοσοκομείου είναι να περιορίσει σημαντικά αυτά τα φαινόμενα, όπως και να καλύψει τους αρκετούς νεφροπαθείς μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της Καρπάθου που αναγκάζονται να κάνουν τις θεραπείες τους στη Ρόδο επιβαρύνοντας την αντίστοιχη μονάδα του γειτονικού νησιού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 9 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η μετακόμιση του Κέντρου Υγείας στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ λειτουργούν κανονικά το μικροβιολογικό καθώς και το ακτινολογικό ιατρείο. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη 27 θέσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία, ενώ εκκρεμούν οι προσλήψεις 13 γιατρών που ήταν άγονες στην προηγούμενη προκήρυξη.

Οπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Αναστασιάδης, πρώην διευθυντής Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και άμεσα εμπλεκόμενος στη δημιουργία και λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου, είναι αδύνατη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η άμεση λειτουργία του νοσοκομείου, και αυτό διότι το βασικό κατασκευαστικό έργο, η δημιουργία κόμβου πρόσβασης στο νοσοκομείο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ακόμη, τονίζει ότι δεν έπρεπε να προκηρυχθούν, αρχικά, μόνο 13 θέσεις γιατρών, αλλά όλες οι προβλεπόμενες στον Οργανισμό του νοσοκομείου, δηλαδή και οι 23 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ εκφράζει φόβους ότι και οι θέσεις που επαναπροκηρύχθηκαν θα παραμείνουν άγονες καθώς δεν παρέχονται επαρκή κίνητρα για τους τυχόν ενδιαφερομένους.

Τον προβληματισμό του για τη βιαστική μετακίνηση του Κέντρου Υγείας στο νέο νοσοκομείο έχει εκφράσει μιλώντας σε μέσα της Ρόδου και ο δήμαρχος Καρπάθου, Γιάννης Νισύριος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το θέμα του οδικού κόμβου μπροστά από το νοσοκομείο καθώς, εάν δεν ολοκληρωθεί, το σημείο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στις αρχές Αυγούστου, ο πρώην διοικητής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, Θεοδόσης Μαστρομηνάς, κατέθεσε καταγγελία στον εισαγγελέα Ρόδου όπου θέτει σειρά από ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, όπως η έλλειψη οδικού κόμβου αλλά και αποχετευτικού δικτύου: «Το κτίριο του νοσοκομείου θα μετατραπεί σε ένα επίσης ελλειμματικό Κέντρο Υγείας ενάντια στην κείμενη νομοθεσία και θέληση των κατοίκων του νησιού», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου είχαν καταθέσει στις 26 Μαΐου οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης μαζί με τον βουλευτή Δωδεκανήσων, Νεκτάριο Σαντορινιό. Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι, ενώ το νοσοκομείο είναι έτοιμο και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι διαδικασίες στελέχωσής του ειδικά με γιατρούς αργούν συστηματικά, κάτι που υποβαθμίζει το δικαίωμά των Καρπάθιων αλλά και των κατοίκων της γειτονικής Κάσου στην υγεία.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν να μεταβεί στην Κάρπαθο για να εγκαινιάσει το νοσοκομείο στις 12 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, ωστόσο οι καθυστερήσεις μετέθεσαν τα εγκαίνια σε μελλοντική ημερομηνία και πραγματοποιήθηκε απλώς μια ενημερωτική επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στην περσινή του επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου εντός του 2020. Φιέστα εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη Κοντοζαμάνη το ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου, εκφράζοντας φόβους ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το νέο κτίριο ως νοσοκομείο, απλά θα μεταφερθεί το ελλειμματικό Κέντρο Υγείας σε ένα νέο περιτύλιγμα. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει στις 9 Ιουνίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περσινή επίσκεψή του στην Κάρπαθο, όταν υποσχόταν ότι το νέο νοσοκομείο του νησιού θα λειτουργήσει μέσα στο 2020. Τα εγκαίνια που είχαν προβλεφθεί για τις 12 Αυγούστου μετατέθηκαν σε άγνωστη ημερομηνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαινίζονται οι χώροι υγιεινής των νοσοκομείων σε Αθήνα, Πειραιά
Την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής και του Πειραιά, αλλά και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ανακαινίζονται οι χώροι υγιεινής των νοσοκομείων σε Αθήνα, Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς γιατρό»
«Μπορούμε να ζήσουμε με τις ελλείψεις σε καθηγητές και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, μπορούμε να αντέξουμε τον ανεβασμένο ΦΠΑ στα νησιά και δεν μας δημιουργούν πρόβλημα οι ροές μεταναστών, αλλά χωρίς γιατρό δεν...
«Δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς γιατρό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Σερρών με πολύ... Δράμα
Εκτός από τον πολυαναμενόμενο αναισθησιολόγο που έφτασε επιτέλους να αναλάβει εργασία αλλά τελικά παρέλαβε την αναστολή εργασίας αφού ήταν ανεμβολίαστος, πρέπει να δέχεται περιστατικά από Δράμα και Θεσσαλονίκη.
Νοσοκομείο Σερρών με πολύ... Δράμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινίασαν Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, αλλά χωρίς μόνιμο προσωπικό
Ο αν. υπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας λόγω γνώσης και εμπειρίας, ενώ για τις 11 θέσεις γιατρών κλάδου του ΕΣΥ είπε ότι είναι υπό...
Εγκαινίασαν Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, αλλά χωρίς μόνιμο προσωπικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες
Οι άνω των 60 ετών είναι οι πλέον ευάλωτοι σε βαριά νόσηση και θάνατο από Covid-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας στη χώρα
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας