• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 8.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%

Το νοσοκομείο της Σάμου και δεξιά ο 31χρονος Σάμιουελ από την Γκάνα που ξεψύχησε στο ΚΥΤ της Σάμου έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Νοσοκομείο Σάμου, οι πρόσφυγες και οι «ρατσιστικές διακρίσεις»

 • A-
 • A+
Επιστολή του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή ΜΕΘ, παθολόγου-εντατικολόγου Φάμπιο Τζιαρντίνα, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για το θάνατο του 31χρονου Γκανέζου Σάμιουελ στο νησί.

Στην «ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής προσαρμογής» του Νοσοκομείου Σάμου στα δεδομένα των χιλιάδων προσφύγων αποδίδει τον πρωτοφανή και απαράδεκτο διαχωρισμό των ασθενών σε ντόπιους και μη ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντής ΜΕΘ, παθολόγος-εντατικολόγος Φάμπιο Τζιαρντίνα με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» με την οποία απαντά σε δημοσιεύματά μας.

Αναλαμβάνοντας μάλιστα μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για τον σχεδιασμό αυτόν, που, όπως γράφαμε, ενέχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζεται ως «αλληλέγγυος στοχοποιημένος από ακροδεξιούς κύκλους» και αναφέρεται στην αδυναμία του νοσοκομείου να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ασθενείς πρόσφυγες λόγω της έλλειψης γιατρών στο ΚΥΤ και διερμηνέων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος, αλλά και λόγω των ακραίων αντιδράσεων ντόπιων που τροφοδοτήθηκαν και από αυτή την κατάσταση.

Γράφει ο κύριος Τζιαρντίνα:

«Τον Δεκέμβριο του 2019, σε συνεργασία με τη διοίκηση, με τον νέο συντονιστή του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ και με αναγνωρισμένες οργανώσεις που παρέχουν διερμηνείς, παρουσίασα ένα σχέδιο συνεργασίας με το Ιατρικό Κλιμάκιο ΕΟΔΥ για την εξέταση των χρονίως πασχόντων του ΚΥΤ στα διάφορα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το σχέδιο καταργούσε τα ραντεβού και άφηνε κάθε μέρα για τον κάθε ιατρό κενές θέσεις για ασθενείς διαμένοντες στο ΚΥΤ, υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ για τη σειρά προτεραιότητας, με βάση τη βαρύτητα, τη δυνατότητα αναμονής και την ομιλούμενη γλώσσα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία διερμηνέα. Ο αριθμός των κενών θέσεων υπολογίστηκε με βάση την αναλογία του πληθυσμού του ΚΥΤ σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού, δεδομένου ότι το σύστημα των ελεύθερων ραντεβού, αν και θεωρητικά πιο δίκαιο, υπήρξε στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε από 1/1/2020, κατόπιν έγκρισης από τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τη μόνη προσωρινή μεταβολή κατά την περίοδο του lockdown, όταν, μετά την αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, επαναλειτούργησαν με μειωμένο αριθμό εξεταζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω λειτουργία των τακτικών ιατρείων για το ΚΥΤ δεν έχει καμία σχέση με τα επείγοντα περιστατικά όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους τους ασθενείς όλο το 24ωρο και δεν αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, για τους οποίους η κάθε δομή διαθέτει βοηθητικό προσωπικό και διερμηνέα, άρα εξυπηρετούνται κανονικά με ραντεβού.

Το σύστημα λειτούργησε ομαλά και ο χρόνος αναμονής ήταν σχετικά βελτιωμένος, εκτός από ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις στο προσωπικό τους και η αναμονή είναι γενικά μεγάλη και για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Στις 22/5/2020, αφού παρατήρησα αύξηση του χρόνου αναμονής των ασθενών που διαμένουν στο ΚΥΤ, συγκεκριμένα για το παθολογικό ιατρείο, εφάρμοσα, κατόπιν έγκρισης της διοίκησης, τη λειτουργία ενός πρόσθετου παθολογικού ιατρείου μία φορά την εβδομάδα, στο οποίο υπηρετώ προσωπικά χρησιμοποιώντας τη βασική μου ειδικότητα, εξετάζοντας αποκλειστικά ασθενείς που διαμένουν στο ΚΥΤ.

Μοναδικό κίνητρό μου για την εκπόνηση και την εφαρμογή τού εν λόγω σχεδίου συνεργασίας με το ΚΥΤ ήταν η εξασφάλιση της αποτελεσματικής ιατρικής εξέτασης των χρόνιων πασχόντων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο ΚΥΤ, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης ιατρών στο ΚΥΤ και διερμηνέων στο νοσοκομείο.

Θεωρώ πραγματικά άδικη την καταγγελία για γενικευμένη ρατσιστική διάκριση στην αντιμετώπιση των ασθενών από το Νοσοκομείο Σάμου, με αφορμή έναν αιφνίδιο θάνατο στο ΚΥΤ, για τον οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για ενδεχόμενη ευθύνη εργαζομένων του νοσοκομείου.

Θεωρώ πραγματικά άδικη τη δυσφήμηση σε πανελλαδικό επίπεδο ενός ολόκληρου νοσοκομείου μέσα από γενικεύσεις, ανακρίβειες και πληροφορίες που συγχέουν τη λειτουργία των επειγόντων με τα τακτικά ιατρεία. Οσον αφορά την κατηγορία προς τον διοικητή για τη λειτουργία των ιατρείων, αυτή δεν έχει βάση, διότι η εφαρμογή της προηγήθηκε της θητείας του και ο σχεδιασμός της προήλθε από αλληλέγγυο άτομο με μοναδικό σκοπό την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων!».

Η απάντηση του συντάκτη μας

Η επιστολή του κ. Τζιαρντίνα επιβεβαιώνει τους διαχωρισμούς των ασθενών με βάση την καταγωγή, γεγονός ανήκουστο, πολύ περισσότερο όταν ο ιατρός-συντάκτης της δηλώνει και αλληλέγγυος.

Αραγε τι διαφορετικό θα έλεγε ένας εκπρόσωπος των ακραίων κύκλων του νησιού;

Οσον αφορά τα περί δυσφήμησης του Νοσοκομείου Σάμου, η «γενικευμένη ρατσιστική διάκριση» επανεπιβεβαιώνεται από την επιστολή. Μόνο που δεν είναι ευθύνη της «Εφ.Συν.», αλλά αυτών που τη σχεδίασαν και την έκαναν πράξη.

Ουδέποτε η «Εφ.Συν.» ενέπλεξε τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων με αυτή των επειγόντων περιστατικών. Αντίθετα καταγγείλαμε τη σύγχυση αυτή, αφού, σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη, οι μοναδικοί που την «μπέρδεψαν» ήταν ο φύλακας που ζήτησε παραπεμπτικό από ασθενή που προσήλθε στα επείγοντα (!) και στη συνέχεια πέθανε και ίσως ο γιατρός που, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, αρνήθηκε την είσοδο στο ΤΕΠ στον άτυχο Σάμιουελ που παραπονέθηκε για έντονο πονοκέφαλο.

Αυτό που έκανε η «Εφ.Συν.» ήταν να αποκαλύψει τον θάνατο όπως και το κατάπτυστο έγγραφο που διαχωρίζει τους ασθενείς στη Σάμο σε ντόπιους και ξένους. Αυτή ήταν η υποχρέωση της εφημερίδας μας. Ενδιαφέρον όμως έχει και ο όρος «χρόνιων πασχόντων» που χρησιμοποιεί ο κ. Τζιαρντίνα. Ο όρος δεν υπάρχει στο σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου. Τον βλέπουμε να αναφέρεται ξαφνικά τώρα, ώστε ο εκλιπών να ενταχθεί στους «χρόνιους πάσχοντες» και όχι στους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων που αναφέρει το επίμαχο έγγραφο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
Ενώ συγγενής του αδικοχαμένου Σάμιουελ ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά και ο διοικητής του ιδρύματος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Ανοιχτή Συνέλευση του νησιού καυτηριάζει το καθεστώς απαρτχάιντ...
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε... παραπεμπτικό στα επείγοντα
Ο 31χρονος από την Γκάνα ξεψύχησε στο ΚΥΤ της Σάμου έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο και αφού προσπάθησε να επισκεφτεί το νοσοκομείο ● Σήμερα αναμένεται η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός...
Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε... παραπεμπτικό στα επείγοντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέλαση... διαμαρτυρίας στη Χίο, ενάντια στο νέο ΚΥΤ προσφύγων
Με πανό, υψωμένες σφιγμένες γροθιές και μαύρες σημαίες, κάτοικοι από Συκιάδα και Λαγκάδα αλλά και από άλλους οικισμούς διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή νέας δομής.
Παρέλαση... διαμαρτυρίας στη Χίο, ενάντια στο νέο ΚΥΤ προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική κάλυψη στις παράνομες επαναπροωθήσεις από τον πρωθυπουργό
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποίησε τις παράνομες επαναπροωθήσεις, δηλώνοντας από τη Σάμο ότι αυτές συμβαίνουν στη θάλασσα και αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης αλλά και της...
Πολιτική κάλυψη στις παράνομες επαναπροωθήσεις από τον πρωθυπουργό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινίασε ο Ν. Μηταράκης, μόνος του, δομή-φυλακή για πρόσφυγες
Κέντρο χωρητικότητας 3.000 ατόμων, που περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ εγκαινίασαν Νότης Μηταράκης και Μπέατε Γκμίντερ.
Εγκαινίασε ο Ν. Μηταράκης, μόνος του, δομή-φυλακή για πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας