• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.2°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 25.1°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 30.7°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 31.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  36%
Πρόσφυγες στον δρόμο με γαλάζια «σφραγίδα» 

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσφυγες στον δρόμο με γαλάζια «σφραγίδα» 

 • A-
 • A+
Κακήν-κακώς εξωθούνται στον δρόμο εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που στεγάζονταν σε ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επτά ξενοδοχεία-δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Ελλάδα, έξι στα Γρεβενά και μία στη Φλώρινα, έχουν κλείσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Μετανάστευσης να σταματήσει στο τέλος του χρόνου τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Περισσότερα από 200 άτομα (177 στα Γρεβενά και 43 στη Φλώρινα) βρίσκονται ήδη στον δρόμο, με μοναδική τους λύση την προσωρινή παραμονή σε διαθέσιμους χώρους. Μαζί με τους 463 διαμένοντες στη δομή της Αργολίδας, η οποία άδειασε στο τέλος Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός όσων μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα ανέρχεται σε 683. 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι ευάλωτοι, βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο. 

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι με φαστ τρακ διαδικασίες να οδηγηθούν εκτός των οργανωμένων ανοιχτών δομών οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με σκοπό να έλθουν άλλοι από τα νησιά. Ανθρωποι μέσα από τις δομές, που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση, μας έκαναν λόγο για «fast track exit» προσπαθώντας να αποτυπώσουν την κινητικότητα που παρατηρείται αλλά και την πίεση που ασκείται (όχι μόνο στους πρόσφυγες) για να εκκενωθούν οι χώροι.

Την ίδια ώρα, άλλη μία ιστορία του παραλόγου εξελίσσεται έξω από τις δομές. 

Εκατοντάδες άνθρωποι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της δομής των Διαβατών, προσπαθούν να προσαρμόσουν και πάλι τη ζωή τους στα στενά περιθώρια του προγράμματος HELIOS, παρατείνοντας για λίγους μήνες την τελική κατάληξή τους στον δρόμο. Το πρόγραμμα HELIOS δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούνται, την ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία, ούτε να κάμψει τις αντιστάσεις των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, οι οποίοι αρνούνται στην πλειονότητά τους να κάνουν ενοικιοστάσια, ενώ θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης με τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την άμεση απομάκρυνση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας, χωρίς να έχει βρεθεί ένα ασφαλές ενδιάμεσο στάδιο, όπως επισημαίνεται από όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. 

Επιπλέον, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή του χρηματικού βοηθήματος. 
Με την τεράστια μείωση του κόστους του προγράμματος ΕSTIA ανά ωφελούμενο, ουσιαστικά η υποστήριξή τους από πολλές ΜΚΟ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται απαγορευτική. Αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες στρεβλώσεις και μονοπωλιακές καταστάσεις καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο να αναλάβουν... εργολαβικά την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών μεγάλα γραφεία Real Estate... (βλ. «ESTIA II: μειωμένα κονδύλια, αυξημένοι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες», «Εφ.Συν.», 8/8/2020). 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ότι κριτήριο για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι το δημόσιο συμφέρον ή η δημόσια υγεία. Με εκατοντάδες απελπισμένους ανθρώπους στον δρόμο η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι αδύνατη. Και η κατάσταση αυτή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
Το σχέδιο για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στο παλιό στρατόπεδο Βασιλειάδη έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης σε μια περιοχή με έντονο καραμανλικό προσανατολισμό.
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
Σε επικό φιάσκο εξελίχθηκε χθες η ρατσιστική φιέστα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου το κάλεσμα για «μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ» δεν συγκέντρωσε ούτε τριάντα άτομα.
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασιστική επίθεση κατά μαθητή πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη
Δεν έχουν τέλος οι φασιστικές ενέργειες κατά προσφύγων και μεταναστών. Τελευταίο θύμα ένας μαθητής γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο τραυμάτισαν στο χέρι και απείλησαν ώστε να μην ξαναπάει στο σχολείο.
Φασιστική επίθεση κατά μαθητή πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάκτωσαν πρόσφυγες σε καρότσα νταλίκας
Νταλίκα που μετέφερε 41 πρόσφυγες, πιθανότατα από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους έξι παιδιά, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς στην Εγνατία οδό, στον δρόμο Ξάνθης - Κομοτηνής.
Πάκτωσαν πρόσφυγες σε καρότσα νταλίκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση συγκάλυψε τον ρατσιστικό εσμό των Βρασνών!
Η απέραντη κυβερνητική αμηχανία και σιωπή μετά από όσα συνέβησαν στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης πήραν και υπογραφή χθες, καθώς ο Δήμος Βόλβης μετατράπηκε σε… κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η κυβέρνηση συγκάλυψε τον ρατσιστικό εσμό των Βρασνών!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας