Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξάνονται τα κρούσματα και στo Δήμο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία αρχείου / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα και στo Δήμο Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας καλούνται να απαντήσουν στην αγωνία των εργαζομένων του Δήμου, για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο χώρο του μηχανουργείου ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Απορούν μάλιστα γιατί σε μια υπηρεσία που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πέντε τουλάχιστον κρούσματα δεν έχει ληφθεί η απόφαση να κλείσει. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια που εργαζόμενοι ζητούν την άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συλλόγου των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε  η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων αναφέρονται: «εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι από τη διοίκηση του δήμου δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ακόμη (τουλάχιστον ως το μεσημέρι της Δευτέρας), αν και γνώριζαν τα κρούσματα από την Κυριακή. Καλούμε τις κρατικές υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου να ενημερώσουν για ποιες ενέργειες έχουν κάνει και τι προτίθενται να πράξουν. Απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Καλούμε τις άλλες παρατάξεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εργαζομένων σε άμεση συνεδρίαση. Γνωρίζουμε ότι οι μέρες είναι «δύσκολες» (επιδημία, άδειες), όμως και το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας».

Το 5ο κρούσμα κορονοϊού μέσα σε λίγα 24ωρα εντοπίζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία , αλλά και αντιδράσεις. Το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης Φώτης Μαρατζίδης εξηγεί πως μετά από πέντε κρούσματα στην ίδια υπηρεσία, το μέτρο της απολύμανσης που έχει ληφθεί δεν είναι επαρκές και ζητά την άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Εργαζομένων καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.   

Όπως είναι γνωστό, πριν από μερικές μέρες θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε υπάλληλος στο τμήμα καυσίμων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ άλλο ένα άτομο που εργάζονταν στον ίδιο χώρο απομακρύνθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης  απαντώντας ουσιαστικά μάς εξήγησε, «πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ πρώτα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι και μετά η υπηρεσία και γι αυτό δεν υπάρχει  ανακοίνωση για τα κρούσματα, ενώ συμπλήρωσε ότι  οι υπάλληλοι του Δήμου είναι λιγότεροι τώρα λόγω αδειών, ο χώρος του ΣΜΑ πολύ μεγάλος, άρα σύμφωνα  δεν απαιτείται να κλείσει η υπηρεσία στην οποία καταγράφηκαν τα κρούσματα».

Αντίθετα με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Προποντίδας στη Χαλκιδική εξέδωσε ανακοίνωση για το θετικό κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Δημοτική Ενότητα Καλλικράτειας: «Με αίσθημα υψηλής ευθύνης, όπως πορευτήκαμε, από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, σας ενημερώνουμε ότι βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό δημοτικός υπάλληλος της ΔΕ Καλλικράτειας μετά από τεστ, που υπεβλήθη σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο». Στο Δημοτικό Κατάστημα Καλλικράτειας έγινε απολύμανση, ενώ ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Έλεγχοι για μία εβδομάδα alert στις δομές προσφύγων

Αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διασπορά του ιου , προειδοποιούν οι ειδικοί . Προβληματίζονται ωστόσο οι ειδικοί για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται τα κρούσματα. Παρά τα πέντε μέχρι τώρα κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και παρά το γεγονός πως οι ασυμπτωματικοί φορείς πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και εντοπίζονται μόνο με έλεγχο σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος μάς λέει ότι «για μία εβδομάδα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ελέγχους όχι μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης , αλλά και σε κοινωνικές δομές Αστέγων, Απόρων, Προσφύγων σε ιδρύματα και κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο ιος βρίσκεται δίπλα μας και όσο αντιμετωπίζεται η μετάδοση του με χαλαρότητα και έλλειψη ατομικής ευθύνης, μη τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες ατομικής προστασίας , πρέπει να γίνει  από όλους αντιληπτό ότι θα συνεχιστεί η διασπορά και θα αυξηθούν τα περιστατικά εκείνα που θα χρήζουν νοσηλείας».

Στο μεταξύ προβληματίζουν ειδικούς και μη όχι μόνο η διασπορά του ιου, αλλά και οι έλεγχοι που γίνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του.

Πρόστιμα παντού, ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων

Φαίνεται τελικά πως η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί άλλο ένα πεδίο δράσης για την κρατική εξουσία που θέλει να αποδείξει τον τιμωρητικό και κατασταλτικό της χαρακτήρα με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes.gr επιβλήθηκε το περασμένο Σάββατο σε 50χρονο άνδρα  που περίμενε το λεωφορείο σε στάση στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, πρόστιμο 150 ευρώ επειδή δεν φορούσε μάσκα. Διευκρινίζεται πως οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο σε άνθρωπο που περίμενε στη στάση και όχι σε επιβαίνοντα σε λεωφορείο!

Προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση  στον επισιτισμό καθώς εντείνονται οι έλεγχοι , τα πρόστιμα πέφτουν σα βροχή και πολλά καταστήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με το λουκέτο και οι εργαζόμενοί τους με την απόλυση. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική καθώς μετά από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, η λειτουργία των καφέ, μπαρ και εστιατορίων από τις 11 έως και τις 23 Αυγούστου θα σταματά στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου από τους 518 ελέγχους που διενήργησε η Δημοτική Αστυνομία σε διάστημα 30 ημερών διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 196 εστιατόρια, καφέ και μπαρ της Θεσσαλονίκης. 

ΥΓΕΙΑ
Η διασπορά καλά κρατεί, τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων
Ξαναπήρε η Αττική τα ηνία των περισσότερων μολύνσεων από Covid-19, με λοιμωξιολόγους να τοποθετούν τη χώρα «επίσημα» εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.
Η διασπορά καλά κρατεί, τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων
ΥΓΕΙΑ
Ακόμα ένας νεκρός και 126 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Στην κόκκινη γραμμή παραμένει η διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ακόμα ένας συμπολίτης μας κατέληξε και 126 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα, από τα οποία 10 στις πύλες εισόδου, αυξάνοντας...
Ακόμα ένας νεκρός και 126 κρούσματα του νέου κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Υπόδειγμα... σπατάλης με τα τεστ του Covid-19
Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, μέσα σε πεντέμισι μήνες το ΓΝΘ «Παπανικολάου» έχει πληρώσει 340.000 ευρώ σε ιδιώτες για τα τεστ κορονοϊού.
Υπόδειγμα... σπατάλης με τα τεστ του Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αποθήκη 2 τ.μ. λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, επιτέλους υπάρχει μοριακός αναλυτής. Μόνο που αυτό το γεγονός δημιουργεί εδώ και λίγες μέρες επιπλέον προβλήματα...
Σε αποθήκη 2 τ.μ. λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας