• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος

EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπαράθεση έξι επιμελητηρίων με τον περιφερειάρχη

 • A-
 • A+

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η κόντρα των έξι επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον περιφερειάρχη της περιοχής Χρήστο Μέτιο σχετικά με τον τρόπο διοίκησης του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΔΕΣΜ-ΟΣ.

Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση που ξεκίνησε με το «ξήλωμα» της «εκλεκτής» του Χρήστου Μέτιου, Κατερίνας Ιωαννίδου, από τη θέση της προέδρου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Διαχειριστικής Εργων Στήριξης ΜΜΕ-Οικονομική Συμβουλευτική (ΔΕΣΜ-ΟΣ) ΑΜΘ λόγω έλλειψης συνεργασίας με τις διοικήσεις των επιμελητηρίων που αποτελούν μαζί με την περιφέρεια τους μετόχους της εταιρείας, έχει επηρεάσει, όπως καταγγέλλουν τα επιμελητήρια, τα προς εξέλιξη επιχειρηματικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στον ενδιάμεσο φορέα.

Μάλιστα με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη ενημερώνουν το επιχειρηματικό κοινό πως για την όλη καθυστέρηση στη διαχείριση των θεμάτων που τους απασχολούν, και συνεργάζονται με τη ΔΕΣΜ-ΟΣ, «δεν ευθύνονται τα επιμελητήρια, όπως κάποιοι παραπλανητικά διαδίδουν, αλλά αποκλειστικά η διοίκηση της περιφέρειας». Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΣΜ-ΟΣ αποτελεί έναν κομβικό αναπτυξιακό μοχλό της περιφέρειας καθώς διαχειρίζεται την εξέλιξη των επενδυτικών προτάσεων της περιφέρειας που κατατίθενται στο ΕΣΠΑ.

Δυσλειτουργίες στην εταιρεία

Το «σίριαλ» της αντιπαράθεσης ξεκίνησε στις 19/6 όταν οι εταίροι αποφάσισαν να «ξηλώσουν» την πρόεδρο Κατερίνα Ιωαννίδου, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το περασμένο φθινόπωρο με απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, και με κοινή ανακοίνωση τους τόνιζαν ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ διέκριναν δυσλειτουργίες στην εταιρεία που έθεταν σε κίνδυνο τον σκοπό της, χωρίς ευθύνη δική τους λόγω έλλειψης συνεργασίας με την πρόεδρο, και για να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία της προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». Στη συνέχεια η διοίκηση της περιφέρειας κατάφερε να κερδίσει το αίτημα προσωρινής διαταγής που υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης και να παραμείνει προσωρινά στη θέση της η κυρία Ιωαννίδου.

Η πολιτικά εμμονική στάση του περιφερειάρχη όμως, σχετικά με τη διοίκηση της ΔΕΣΜ-ΟΣ, που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των παραγωγικών φορέων, βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των εταίρων και δημιουργεί περισσότερα προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία του σημαντικού αυτού φορέα, αφού σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στις 27 Ιουλίου 2020, σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΣΜ-ΟΣ και ύστερα από σχετική προσφυγή των επιμελητηρίων που προκάλεσε η άτεγκτη στάση του Χ. Μέτιου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον φορέα, δηλώνει και αποφασίζει ότι το Δ.Σ. της ΔΕΣΜ-ΟΣ δεν λειτουργεί νόμιμα, εφόσον υπάρχει παράβαση διατάξεων σχετικά με τη διαδικασία ορισμού των μελών εκ της πλευράς της περιφέρειας.

Πολιτικές προεκτάσεις

Ο διορισμός επομένως των μελών του Δ.Σ. από τον περιφερειάρχη ήταν με λάθος διαδικασία και καλεί η Αποκεντρωμένη ρητά τον κ. Μέτιο να προβεί σε όλες τις νόμιμες σχετικά ενέργειες, προκειμένου να ορίσει μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο εκπροσώπους και να αρχίσει ξανά η ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους τα έξι επιμελητήρια. Μάλιστα οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κάνουν επίσης λόγο και για απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο συμπεριφοράς του περιφερειάρχη προς τα επιμελητήρια, αλλά και προς τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, καθώς εν μέσω της καταστροφικής κρίσης που έφερε η πανδημία και παρ’ όλο που απεγνωσμένα ζητούν λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο περιφερειάρχης αγνοεί και δεν παρίσταται ούτε στις γενικές συνελεύσεις που τον έχουν προσκαλέσει (τρεις τον αριθμό) ούτε έχει απαντήσει στις επιστολές τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κόντρα έχει και πολιτική χροιά καθώς ο πρόεδρος της ένωσης των επιμελητηρίων της ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και από ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση και η αδιάλλακτη στάση του περιφερειάρχη να μην επιδιώκει τη συνεννόηση με τους επίσημους θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την αποκέντρωση στην τοποκεντρική ανάπτυξη
Εκθεση του ΟΟΣΑ για την Περιφερειακή Πολιτική, που προβάλλεται ως πιλότος για το επόμενο ΕΣΠΑ ● Προτείνει έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, διαδημοτικές συνεργασίες και «τοπικοποίηση» του τουρισμού.
Από την αποκέντρωση στην τοποκεντρική ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον «αέρα» 2 εκατ. ευρώ για το Αστρος
Κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την υδροδότηση στον οικισμό Παραλίου Αστρους Κυνουρίας, εξαιτίας περίεργων μεθοδεύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο.
Στον «αέρα» 2 εκατ. ευρώ για το Αστρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
Ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων για ένα έργο που έχει καθυστερήσει 14 χρόνια, την επέκταση δηλαδή της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθήματα δημοκρατίας αντί 650.000 ευρώ
Τόσο θα κοστίσει η ανακαίνιση του πατρικού του Παύλου Μπακογιάννη στη Βελώτα Ευρυτανίας, προκειμένου να μετατραπεί σε «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας». Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, οι προθέσεις...
Μαθήματα δημοκρατίας αντί 650.000 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποπερατώνεται το κτίριο της Ραλλείου
Το 80% του έργου της Ραλλείου Σχολής είναι έτοιμο, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό διαπίστωσε, κατά την επίσκεψή του χθες στο εργοτάξιο...
Αποπερατώνεται το κτίριο της Ραλλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας