• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.2°C / 16.2°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 13.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.5°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.2°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.4°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.5°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.8°C / 16.0°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 11.6°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτωπο για να σπάσει η ενεργειακή απομόνωση

 • A-
 • A+
Πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και άλλων φορέων της περιφέρειας, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει ξανά εκτός εξελίξεων την Ηπειρο.

Εντονος προβληματισμός, αλλά και κινητικότητα γύρω από την πρόσβαση σε δίκτυα φυσικού αερίου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ηπειρο. Δεν είναι η πρώτη φορά, αντίθετα το θέμα έρχεται συχνά στην επικαιρότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Καμπή αποτέλεσε η περίοδος της οικονομικής κρίσης, όταν τα νοικοκυριά βρέθηκαν εγκλωβισμένα στη μοναδική επιλογή κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και το αυξημένο κόστος οδηγούσε ακόμα και σε μαζικά λουκέτα στους καυστήρες. Αλλά στους καιρούς της κρίσης και η βιομηχανική παραγωγή της περιοχής έμεινε χωρίς εναλλακτικές επιλογές, δημιουργώντας χάσματα ανισότητας σε σχέση με άλλα σημεία της χώρας.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 270 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, μετά την έγκριση του προγράμματος ανάπτυξης 2020-2024 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο πρόγραμμα, που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά σε 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Επιπλέον, στον σχεδιασμό της εταιρείας υπάρχει και η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου μέσω έργων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ ώστε να μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας «νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό», όπως ανακοινώθηκε.

Υπόμνημα

Για τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου όμως προέχει η δέσμευση της πολιτείας ότι θα γίνουν όσα είναι αναγκαία ώστε να σπάσει άμεσα η ενεργειακή απομόνωση της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ
 

EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πάρει μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός τοπικού μετώπου που θα προχωρήσει τη διεκδίκηση της πρόσβασης στο φυσικό αέριο.

Ηδη έχει αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους δήμους της Ηπείρου, σε φορείς και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ώστε να συνυπογραφεί και να σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Ιουλίου τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ώς το 2024.

Από τη μεριά του και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης θύμισε ότι από παλιότερα η περιφέρεια έχει πάρει πρωτοβουλίες, όπως για την τροφοδοσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, ενώ και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, βάζει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα. Μάλιστα το Επιμελητήριο προτείνει να εξεταστεί και η πιθανότητα δημιουργίας μιας εταιρείας ειδικού σκοπού από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την περιφέρεια, τον δήμο, την Τράπεζα Ηπείρου και άλλους φορείς η οποία θα προωθήσει την υπόθεση.

Μια υπόθεση που πολιτικά βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και η οποία καλείται από τους φορείς της Ηπείρου να αναλάβει την ευθύνη και να δεσμευτεί ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει δυνατή η πρόσβαση σε φυσικό αέριο για τους Ηπειρώτες και δεν θα μείνουν για μία ακόμα φορά εκτός του ενεργειακού χάρτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στην εξαίρεση από το νέο ΕΣΠΑ
Μπαράζ αντιδράσεων στα Ιωάννινα προκαλεί η διαφαινόμενη εξαίρεση από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά. Το θέμα προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, όταν στην εξειδικευμένη...
Αντιδρούν στην εξαίρεση από το νέο ΕΣΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
Το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πολύχρονη εγκατάλειψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς το Δημόσιο δεν φρόντισε να προασπίσει την περιουσία του.
«Επαναπατρισμός» για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος βανδαλισμός στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων
Νέος βανδαλισμός στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. Είναι η δεύτερη φορά, αφού και στις 6 Αυγούστου όπως και τώρα καταγράφεται καταστροφή και βεβήλωση τάφου.
Νέος βανδαλισμός στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βανδαλισμός τάφου στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων
Θλίψη και αγανάκτηση προκάλεσε στη γιαννιώτικη κοινωνία ο βανδαλισμός τάφου στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Την είδηση έκανε γνωστή η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος...
Βανδαλισμός τάφου στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτωχότεροι στα εκκλησιαστικά γράμματα
Πλήγμα για την πνευματική κληρονομιά της Ηπείρου η κατάργηση της Ακαδημίας Βελλάς ● Αντιδράσεις για την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην ιστορική Μονή των Ιωαννίνων που αποτελεί διαχρονικό...
Φτωχότεροι στα εκκλησιαστικά γράμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας