Πρώτες, εύλογες και αναμενόμενες αντιδράσεις συναντά η άρνηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου να αποδεχθεί πρόταση για προσθήκη του ονόματος του Μανώλη Γλέζου στην προσωνυμία του Γενικού Λυκείου του νησιού. Από το Σάββατο βρίσκεται αναρτημένο στα κάγκελα του σχολικού κτιρίου πανό με το όνομα του Απειραθίτη αγωνιστή, κάτω από τον τίτλο του σχολείου· ένα σαφές μήνυμα της τοπικής κοινωνίας κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής.
Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε η (σχεδόν ομόφωνη, με ψήφους 6-1) πρόταση του σχολικού συμβουλίου του Λυκείου για την προσθήκη του ονόματος του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης στην προσωνυμία του σχολείου. Η πρόταση συνοδεύτηκε από υποστηρικτική δήλωση της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», με πλήθος επιχειρημάτων για την υιοθέτηση της προσωνυμίας. Ομως η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το αυτονόητο ως κάτι το… αδιανόητο…
«Δεν πρέπει ένα σχολείο να ταυτιστεί με ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» ήταν ουσιαστικά το… αντεπιχείρημα της δημοτικής αρχής διαμέσου του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Αντίστοιχες απόψεις εκφράζονταν σε αρνητική γνωμοδότηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τις υιοθέτησε σχεδόν εξ ολοκλήρου η δημοτική αρχή, περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος, Δ. Λιανός, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ληφθεί «εν βρασμώ» κάποια… διχαστική απόφαση που θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη νησιωτική κοινωνία. «Θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτίριο» είπε σε τοπική ιστοσελίδα και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ο διευθυντής του Λυκείου να «επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία το θέμα».
Βέβαια, ο γεννημένος στη Νάξο Μανώλης Γλέζος απολάμβανε αναγνώριση και σεβασμό και πέραν του νησιού του, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σε Ελλάδα και Ευρώπη -ήταν ο Σαρλ Ντε Γκολ που τον χαρακτήρισε «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης»- ενώ είναι ευρέως γνωστές οι ενέργειές του στον τομέα της Παιδείας, που περιλαμβάνουν ιδρύσεις σχολείων και βιβλιοθηκών σε όλα σχεδόν τα μικρά νησιά του Αιγαίου. «Στη γενέτειρά του την Απείρανθο, ίδρυσε τη μεγαλύτερη σήμερα βιβλιοθήκη της Νάξου και των Κυκλάδων, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου (1964), μια βιβλιοθήκη δημιούργημα της πενιχρής αποζημίωσης (18.000 δραχμές) που έδωσε η Δυτική Γερμανία για τους εκτελεσμένους από τους ναζί Ελληνες πατριώτες.
Η βιβλιοθήκη αυτή λεηλατήθηκε επί χούντας από τη χωροφυλακή και χάθηκαν τότε 2.000 τόμοι βιβλίων. Επαναλειτούργησε με την πτώση της δικτατορίας (1974) και σήμερα αριθμεί 30.000 τόμους βιβλίων», περιγράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τη «Δύναμη Δημιουργίας», τονίζοντας ότι για τον Μανώλη Γλέζο, «πραγματικό δάσκαλο και παιδαγωγό», είναι «χρέος όλων των Ναξιωτών να μην αφήσουμε να σβήσει ποτέ το καντήλι της μνήμης του». Γνωστό στη δημοτική αρχή είναι επίσης ότι ο Μανώλης Γλέζος είχε προταθεί και από κληρικούς για το Νόμπελ Ειρήνης του 2017, καθώς και ότι ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος είχε γράψει τότε ότι «ἡ ἀπονομή τοῦ βραβείου Νόμπελ Εἰρήνης σέ αὐτή την σπάνια προσωπικότητα θά καταξιώσει περισσότερο τον θεσμό τῶν Νόμπελ ἀπ’ ὅ,τι τον ἴδιο τον τιμηθησόμενο».
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή αντιπρότεινε, εν είδη υπεκφυγής, να τιμηθεί ο εθνικός ήρωας με κάποιον ανδριάντα ή με τη μετονομασία του αεροδρομίου. Είναι γνωστό ότι ο Μανώλης Γλέζος δεν επιθυμούσε τέτοιου είδους τιμές. Ομως «είχε αποδεχθεί την πρόταση για το σχολείο», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Β. Βρούτσης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».
Σχόλια προκάλεσε και η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου». Εκτός από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής και μια ανεξάρτητη σύμβουλο, και η συγκεκριμένη παράταξη καταψήφισε την πρόταση του σχολικού συμβουλίου. Κατέθεσε δική της πρόταση για να προστεθεί στον τίτλο του Λυκείου το όνομα του εκπαιδευτικού του νησιού, Μανώλη Μπαρδάνη. Η πρόταση του σχολικού συμβουλίου στηρίχθηκε από τις παρατάξεις «Δύναμη Δημιουργίας» και «Μαζί Αλλάζουμε». Καταψηφίστηκε με συσχετισμούς 14-11.
Πάντως, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο διευθυντής του Λυκείου, Μ. Χατζηπέτρος, έχει ξεκαθαρίσει ότι ασχέτως της αρνητικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος θα προωθήσει την απόφαση του σχολικού συμβουλίου προς όλες τις αρμόδιες αρχές. «Το σχολικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση και έχει το δικαίωμα να την προχωρήσει. Το τι θα κάνει ο κάθε φορέας είναι δικό του θέμα. Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τη σχετική νομοθεσία. Εχουμε ηθικό χρέος να τον τιμήσουμε [τον Μανώλη Γλέζο]. Απηχεί την ευρύτερη κοινωνία του νησιού που δεν έχει παρωπίδες και προκαταλήψεις», έχει τονίσει. Η ανάρτηση του πανό στο σχολικό κτίριο έχει περιγραφεί από τοπική ιστοσελίδα ως μια «πρώτη στάση, ενέργεια, δράση αντίστασης...», απέναντι στο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας