• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 35.7°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.2°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.7°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.5°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  47%

«Η μπόρα της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι συνεισέφεραν με τις δουλειές τους και βρέθηκαν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική τους κάλυψη αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης» είπε ο Π. Κουρουμπλής

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Βιβλιάριο Υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους

 • A-
 • A+

Ανοίγουν οι πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας για τους ανασφάλιστους. Τη λύση στο κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα έδωσε η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση η οποία τίθεται σε ισχύ περίπου στο τέλος του μήνα και διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις δημόσιες δομές υγείας.

Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας με τη σειρά τους το ίδιο πολιτικό μήνυμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν προ μηνός είχε βρεθεί στο υπουργείο Υγείας: Τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και αντιμετώπισης των πληγών του Μνημονίου θα υλοποιηθούν, καθώς δεν συναρτώνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησής του από την πορεία των συνομιλιών.

«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της κοινής υπουργικής απόφασης «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας». «Η μπόρα της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι συνεισέφεραν χρόνια με τις δουλειές τους και βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική τους κάλυψη αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ως το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα μετά την ανεργία ιεράρχησε τον αποκλεισμό των ανθρώπων ακόμα και από βασικές υπηρεσίες υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Η διαδικασία της απασφάλισης του πληθυσμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε αποτέλεσμα τη σύγχρονη αδυναμία των ανθρώπων να ανταποκριθούν, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που υποτιμήθηκε με τραγικό τρόπο. «Χρειάστηκε να υπάρξει κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης με ιατρεία και φαρμακεία. Χρειάστηκε να υπάρξει διεθνής κατακραυγή. Χρειάστηκε να παρέμβουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τελικά η τρόικα για να υπάρξει ένα μετέωρο βήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο δεν έλυνε αλλά τουλάχιστον αναγνώριζε το πρόβλημα», επισήμανε ο ίδιος.

Το Βιβλιάριο

Το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) που θεσπίζει η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα πλήρους υγειονομικής, φαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, εγκύους.

Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία για να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. Το σύστημα απλοποιείται και τα βιβλιάρια θα χορηγούνται μέσω των ΚΕΠ με την κατάθεση σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Σε κάθε περίπτωση, τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα και όταν πρόκειται για μη κατόχους ΒΥΑ, εξήγησε ο Αν. Ξανθός.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να ενισχύσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο σήμερα είναι σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης, να το καταστήσει αξιόπιστο και να παράσχει μέσα από αυτό καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Ακόμα και οι ασφαλισμένοι έχουν μετατραπεί σε λειτουργικά ανασφάλιστους καλούμενοι να πληρώσουν συμμετοχές μεγαλύτερες από ποτέ και από όσο μπορούν να αντέξουν. Η είσοδος των ανασφάλιστων, που υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια, στο δημόσιο σύστημα υγείας θα δημιουργήσει επιπλέον επιβάρυνση και εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ.

Οι κρίσιμες πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της νέας κυβέρνησης που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας πριν από έναν μήνα θα ενδυναμώσουν το υπό διάλυση ΕΣΥ, τόνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η πρόσληψη των 4.500 επαγγελματιών Υγείας (γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού) προχωρούν, διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον οι μισές.

Το συντομότερο δυνατό

Για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υλοποίηση της έκδοσης των βιβλιαρίων ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Στρατούλης, όπως ανέφερε, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ώστε μέσα από τη συνεργασία του Ασφαλιστικού Βιογραφικού στο πληροφοριακό σύστημα «Ατλας» και του ηλεκτρονικού μητρώου ΑΜΚΑ να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Το μέτρο αυτό αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν από την προστασία της υγείας, από την ασφάλιση της υγείας, είτε επειδή έμειναν άνεργοι είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση της ΚΥΑ, αλλά και για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστούν.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους εργαζομένους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή τους στο εγχείρημα έκδοσης βιβλιαρίων υγείας 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων.

Η διαδρομή της ΚΥΑ μέχρι να λάβει την τελική της μορφή ήταν σύντομη. Ωστόσο η τελική εισήγηση της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για να τη συντάξει ήταν άλλη από αυτήν που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο Αν. Ξανθός, η επιτροπή συνέστησε την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (12.000 ευρώ) για την απόκτηση του βιβλιαρίου, τα οποία άρθηκαν μετά την καλόπιστη κριτική της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και των κοινωνικών ιατρείων.

Οσον αφορά το κόστος των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, «αυτό που προηγείται είναι η υγειονομική κάλυψη», είπε ο Αν. Ξανθός, για να συμπληρώσει ο Γ. Κατρούγκαλος: «Αν είχατε μια υποθήκη, δεν θα την πληρώνατε αφήνοντας νηστικά τα παιδιά σας».

Επιπλέον 135 εκατ. ευρώ για την κρίση

Στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 20ή Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η αν. υπουργός, έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση σίτισης 106.000, 33.000 για δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και 26.000 για επιδότηση ενοικίου. Η ίδια πρόσθεσε ότι στα 200 εκατ. που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί προστίθενται άλλα 135 τα οποία εξασφαλίστηκαν μέσω Ε.Ε. για την κάλυψη των απόρων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιβεβαιώνει τα παζάρια για τα ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, αφότου έγινε γνωστό ότι συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές η απελευθέρωση των...
Επιβεβαιώνει τα παζάρια για τα ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής
ΥΓΕΙΑ
Ανίσταται η Υγεία εκ του τάφου
Οι προσλήψεις, ένα από τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και αντιμετώπισης των πληγών του Μνημονίου στην Υγεία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των υπουργών Υγείας και Διοικητικής...
Ανίσταται η Υγεία εκ του τάφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
Ολοκληρώθηκε η οργανωμένη καταγραφή των αστέγων, με παράλληλη έρευνα πεδίου, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού ζητήματος της αστεγίας. Τα...
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
Πληθώρα αναφορών πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, «ανθρωπιστική κρίση μέσα στην ανθρωπιστική κρίση» το προσφυγικό-μεταναστευτικό, συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων,...
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
ΥΓΕΙΑ
Μετά την ΚΥΑ, νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους
Καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, διευκόλυνση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης είναι οι άξονες που θα περιλαμβάνονται σε...
Μετά την ΚΥΑ, νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πρόταση για 13.000 διετείς συμβάσεις
Ενώ εκκρεμεί ακόμα η προκήρυξη των 4.500 μόνιμων θέσεων υγειονομικών που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας επικαιροποίησε χθες την πρότασή του για ενίσχυση του ΕΣΥ με 13.000 εργαζόμενους...
Νέα πρόταση για 13.000 διετείς συμβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας