Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eπιστολή του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαου Στεφανή, και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eπιστολή του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαου Στεφανή, και η απάντηση της «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Απαντητική επιστολή στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»» απέστειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, Νικόλαος Στεφανής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κάθε Νοσηλευτικό Ιδρυμα εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες λειτουργίας, μετά από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους ιατρούς.

Οπως ήδη γνωρίζετε στο νησί μας εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό των 32.000 κατοίκων καθώς και των επισκεπτών, διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που μερικές φορές ο αριθμός αυτός αγγίζει και τους 9.000.

Το Νοσηλευτικό μας Ιδρυμα για να μην υπάρχει συνωστισμός στα Εξωτερικά Ιατρεία εφάρμοσε αυτό που έχετε ως έγγραφο και έχετε δημοσιεύσει στην εφημερίδα σας.

Εχοντας λάβει υπόψη την αναλογία του πληθυσμού προέκυψαν τα νούμερα που αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο.

Σχετικά με τον θάνατο του 31χρονου Σάμιουελ Αντγουί, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει καταγεγραμμένη επίσκεψή του στο Εξωτερικό Νευρολογικό Ιατρείο στις 6/3/2020. Το επίμαχο βράδυ στο οποίο αναφέρεστε ότι προσήλθε στο Νοσοκομείο μας και δεν του επιτράπηκε η είσοδος, δεν είναι αληθές.

Είναι ψευδές ότι προσήλθε στις 22.00 στα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία δεν λειτουργούν μετά τις μεσημβρινές ώρες και τη συγκεκριμένη ώρα ο φύλακας της πύλης δεν διαθέτει λίστα με ραντεβού.

Μετά από προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν προέκυψε εμφάνιση του θανόντος στο Ιδρυμά μας.

Η ιατροδικαστική εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο μας. Τα ευρήματα της έκθεσης και τα τοξικολογικά αποτελέσματα θα δοθούν στους συγγενείς του εφόσον ζητηθούν και ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ουδέποτε έχουμε αρνηθεί να εξετάσουμε πρόσφυγες και μετανάστες στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, από 1/1/2020 έως 30/6/2020, το σύνολο των προσερχόμενων περιστατικών (πρόσφυγες-μετανάστες) ανέρχεται σε 8.640 άτομα.

Τα αυξημένα μέτρα που υπήρχαν και υπάρχουν λόγω της πανδημίας COVID-19, μας ανάγκασαν για αρκετό διάστημα να μη λειτουργούμε τα Εξωτερικά Ιατρεία μας, όμως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούσε και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Το προσωπικό του Ιδρύματός μας δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να ανταποκριθεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα σε όλα τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την καταγωγή του ασθενούς.

Απάντηση του συντάκτη μας

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκύπτουν από την επιστολή του κ. Στεφανή. Με ποια επιστημονικά δεδομένα της ιατρικής τίθεται η ποσόστωση μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων; Να δεχθούμε δηλαδή ότι ανάλογη πρακτική θα ήταν αποδεκτή αύριο μεθαύριο από διοικητές μονάδων υγείας για Ρομά, τουρίστες, χοντρούς, αδύνατους ή ακόμα και βάσει σεξουαλικών επιλογών; Διότι όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί ένα κοινό πρόσημο έχουν, τον διαχωρισμό με βάση άσχετα προς την υγεία κριτήρια και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ρατσιστικοί.

Ποιας ειδικότητας γιατρό είδε ο Σάμιουελ κατά την επίσκεψή του στο νευρολογικό ιατρείο στις 6/3/2020, την οποία δεν την αποκρύψαμε (βλ. «Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε... παραπεμπτικό στα επείγοντα», 26/6/2020); Νευρολόγος δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Σάμου, ούτε ψυχίατρος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναλάβει τον νευρολογικό ασθενή. Αλλά εδώ ο κ. Στεφανής δεν απαντά.

Η πληροφόρηση για την επίσκεψη του Σάμιουελ στο Νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του με έντονο πονοκέφαλο προέρχεται από τον αδελφό του που τον συνόδευε. Ο κ. Στεφανής το διαψεύδει. Αρμόδια να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία σύντομα θα καταφύγει ο αδελφός του εκλιπόντος.

Ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι προσήλθε βράδυ στα εξωτερικά ιατρεία. Αντιθέτως, γράφαμε εξ αρχής ότι προσήλθε στα «επείγοντα» με συμπτώματα έντονης ημικρανίας. Αλλά ο φύλακας στην πύλη το αρνείται, όπως μας πληροφορεί ο κ. Στεφανής, αθωώνοντας τον συγκεκριμένο υπάλληλο, αλλά και τον εαυτό του, μια και από τότε γράψαμε για την ποσόστωση που ίσχυε όχι στα ΤΕΠ, όπως διατείνεται ο κ. Στεφανής, αλλά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Γεγονός που δεν επέτρεψε στον άτυχο Σάμιουελ να τα επισκεφτεί τις ώρες λειτουργίας τους άλλη μία φορά. Αν και για ποιο λόγο να το έκανε; Για να δει ξανά ψυχολόγο και όχι νευρολόγο που είχε ανάγκη;

-Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος διενήργησε την προκαταρκτική που κατέληξε ότι ο Σάμιουελ ποτέ δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο λίγο πριν πεθάνει. Αραγε σε αυτήν κλήθηκε να καταθέσει και ο αδελφός του θύματος που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας των περιστατικών; Και, αν ναι, λήφθηκε υπόψη κατάθεσή του;

Τέλος, θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε το περιεχόμενο των προηγούμενων εγγράφων που επικαλείται στη νεότερη απόφαση ποσόστωσης επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία ο κ. Στεφανής.

Θα μπορούσε άραγε να τα κοινοποιήσει; Μήπως σε αυτά εμφανίζεται και άλλη ποσόστωση, 6 ντόπιοι προς 1 πρόσφυγα, όπως έλεγαν οι φήμες τότε;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΔΗΣ


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε καραντίνα το ΚΥΤ Σάμου μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου μπαίνει σε υγειονομικό αποκλεισμό για δύο εβδομάδες, όπως έγινε και με τις άλλες δομές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.
Σε καραντίνα το ΚΥΤ Σάμου μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Νοσοκομείο Σάμου, οι πρόσφυγες και οι «ρατσιστικές διακρίσεις»
Επιστολή του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή ΜΕΘ, παθολόγου-εντατικολόγου Φάμπιο Τζιαρντίνα, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για το θάνατο του 31χρονου Γκανέζου Σάμιουελ στο νησί.
Το Νοσοκομείο Σάμου, οι πρόσφυγες και οι «ρατσιστικές διακρίσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
Ενώ συγγενής του αδικοχαμένου Σάμιουελ ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά και ο διοικητής του ιδρύματος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Ανοιχτή Συνέλευση του νησιού καυτηριάζει το καθεστώς απαρτχάιντ...
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γκανέζου που δεν έγινε δεκτός στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ξεκαθαρίζει η υπόθεση με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις στη Σάμο
Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες μετά την απολογία τους στον ανακριτή τέσσερις από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου που εκμεταλλεύονταν την ανάγκη προσφύγων και μεταναστών να απεγκλωβιστούν από το νησί.
Ξεκαθαρίζει η υπόθεση με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας Γκαΐανέ Κασαρτζιάν, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα πρωτοβάθμια σωματεία.
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας