• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.7°C / 13.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.1°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.5°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  66%

Φωτογραφία αρχείου

ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους δήμους η «καυτή πατάτα»

 • A-
 • A+
Αν και οι ΟΤΑ είναι αυτοί που βάσει νομοθεσίας έχουν την κύρια υποχρέωση να ξηλώνουν τις παράνομα τοποθετημένες πινακίδες, η κυβέρνηση δεν ζήτησε την άποψή τους πριν συντάξει την ΚΥΑ.

Στους δήμους πετάει το υπουργείο Εσωτερικών το «μπαλάκι» για την εφαρμογή και αυστηροποίηση της «Κοινής Υπουργικής Απόφασης προαναγγελθέντων θανάτων», όπως έχει χαρακτηρίσει ο Σύλλογος θυμάτων τροχαίων «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» (SOSTE) την ΚΥΑ για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες.

Παρ' ότι η πρόσφατη απόφαση που δρομολογεί την επιστροφή των μεγάλου μεγέθους υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων -που έχουν προκαλέσει πλήθος θανατηφόρων τροχαίων- έχει δεχτεί κριτική από πολίτες, αντιπολίτευση, πλήθος ΜΜΕ, αλλά ακόμη και τον προσκείμενο στη Ν.Δ. περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, υποστηρίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που εισάγονται ρητές απαγορεύσεις» και «επέρχεται πλήρης ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

Κατά τον υφυπουργό, η αμφιλεγόμενη ΚΥΑ «συμμορφώνεται πλήρως με τη Σύμβαση της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία», απαγορεύοντας διαφημιστικές πινακίδες, μεταξύ άλλων, σε:

- πεζοδρόμια και οδόστρωμα,

- δρόμους με εγκατεστημένους σηματοδότες,

- επαρχιακές και εθνικές οδούς, ανισόπεδους κόμβους, σταθμούς διοδίων και όπου υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η κυκλοφορία ή να εμποδιστεί η θέαση πινακίδων οδικής σήμανσης,

- στάσεις λεωφορείων κάθετα στη φορά κίνησης σε δρόμους με όριο άνω των 70 χλμ./ώρα, ενώ σε δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χλμ./ώρα επιτρέπεται μόνο στην αντίθετη φορά κίνησης οχημάτων.

Επιτρέπεται, δηλαδή, η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων «όχι μόνο στους περισσότερους δρόμους της πόλης που το όριο είναι 50 χλμ., αλλά ακόμα και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όπως η Λ. Κηφισίας (όριο 70 χλμ.) ή ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος της Λ. Συγγρού», έχει υπογραμμίσει ο Σύλλογος SOSTE.

Οσον αφορά την τοποθέτηση πινακίδων σε ελεύθερους χώρους και πλατείες «πρόκειται για εκχώρηση δημόσιου και ελεύθερου χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα των διαφημιστικών εταιρειών εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών», έχει δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια είναι αυτά που «μπορούν να θέσουν αυστηρότερους όρους» στην τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Αν και οι ΟΤΑ είναι αυτοί που βάσει νομοθεσίας έχουν την κύρια υποχρέωση να ξηλώνουν τις παράνομα τοποθετημένες πινακίδες, η κυβέρνηση δεν ζήτησε την άποψή τους πριν συντάξει την ΚΥΑ, όπως έχουν επιβεβαιώσει η δημοτική αρχή Αθηναίων αλλά και η περιφερειακή αρχή Αττικής, με τον περιφερειάρχη μάλιστα, Γ. Πατούλη, να έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις επίμαχες διατάξεις, εγκαλώντας την ότι δεν σεβάστηκε σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Θα έπρεπε επίσης να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της κοινωνίας των πολιτών, αφού είναι δεκάδες οι οικογένειες που έχουν θρηνήσει την απώλεια δικών τους ανθρώπων από εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων κι εταιρειών που εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα», έχει επισημάνει στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
Ο περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε σε μία μέρα την ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Αρεως στο σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρουσφέτι-ρεκόρ από Πατούλη
Κάθε κοντέρ… ημετεροκρατίας φαίνεται να σπάει ο περιβόητος διαγωνισμός της διοίκησης Γιώργου Πατούλη για προσλήψεις 403 συμβασιούχων στην Περιφέρεια Αττικής.
Ρουσφέτι-ρεκόρ από Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
Μόλις εννέα χλμ. από την πλατεία Ομονοίας, εκτυλίσσεται εδώ και μισό αιώνα μια ιστορία παραλογισμού. Η Πολιτεία ξεσπιτώνει 30 οικογένειες, ενώ αναγκάζει τον Δήμο να πληρώσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Φυλής ζητά και τα ρέστα...
Για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ Δήμου Φυλής και ΕΔΣΝΑ μιλά το συντονιστικό συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», καταγγέλλοντας τις δημοτικές αρχές ότι χρησιμοποιούν τις επιδοτήσεις για εκμαυλισμό συνειδήσεων και όχι...
Ο Δήμος Φυλής ζητά και τα ρέστα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής
Η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να δαπανήσει 124.000 ευρώ για την έκδοση «συλλεκτικού λευκώματος ιστορικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Αττικής»
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης τώρα και... καναλάρχης
Ο περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε προγραμματική συμφωνία μεταξύ περιφέρειας, Δήμου Ασπροπύργου και δημοτικής επιχείρησης τηλεόρασης για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών.
Ο Πατούλης τώρα και... καναλάρχης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας