Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όχι... ριβιέρα στα καμένα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Όχι... ριβιέρα στα καμένα

  • A-
  • A+
Το σχέδιο αντιμετωπίζει σαν ενιαία μια περιοχή με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι), λείπουν κρίσιμες μελέτες και δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς τύχη θα έχουν οι περιουσίες που βρίσκονται κοντά στον αιγιαλό ● Ζητούν ένα ορθολογικό, δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον και την περιοχή πολεοδομικό σχέδιο που θα αποτρέπει την επανάληψη τραγικών στιγμών ● Κάτοικοι από το Κόκκινο Λιμανάκι επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ή δεν έχει αναρτηθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών όπως η τοπογραφική, η μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων, η μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης και η δασική μελέτη, γεγονός που βάζει εμπόδια στην ουσιαστική πρόοδο της διαβούλευσης.

Μετά τους κατοίκους στο Μάτι και εκείνοι από το παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Ανατολική Αττική. Ετσι, έπειτα από τη δοκιμασία με τις φονικές πυρκαγιές, έρχεται η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με το σχέδιο ανασυγκρότησης. Το ΕΠΣ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) βρίσκονται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει ώς τις 17 Αυγούστου.

Σε ανακοίνωση της η «Ομάδα Κόκκινο Λιμανάκι-ΕΠΣ» αναφέρεται σε σειρά ζητημάτων του ΕΠΣ για το οποίο σχολιάζει ότι αντί να κλείνει, ανοίγει νέες πληγές. Αρχικά, το σχέδιο ανασυγκρότησης και οι μελέτες του αντιμετωπίζουν σαν ενιαία περιοχή το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, κάτι για το οποίο είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους στην «Εφ.Συν.» την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ).

Οπως διευκρινίζουν οι επιτροπές των κατοίκων, πρόκειται για δύο περιοχές με διαφορετικά γεωμορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές χρήσεις. Οι κάτοικοι από το Κόκκινο Λιμανάκι επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ή δεν έχει αναρτηθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών όπως η τοπογραφική, η μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων, η μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης και η δασική μελέτη, γεγονός που βάζει εμπόδια στην ουσιαστική πρόοδο της διαβούλευσης.

Εκτός αυτού, δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό του ΕΠΣ η ακτομηχανική μελέτη παρότι προτείνεται η δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου σε περιοχές με μεγάλες αλλαγές υψομετρικού ανάγλυφου και δυνατούς ανέμους κι ενώ η διάβρωση του εδάφους, που σε πολλά σημεία προϋπήρχε της πυρκαγιάς, έχει χειροτερέψει.

Στα... παράδοξα επισημαίνουν και το ότι προτείνεται η κατασκευή εγκαταστάσεων για λουόμενους σε περιοχή που είναι κρημνώδης και όχι κοντά σε παραλία.

Να το συζητήσουμε

Η «Ομάδα Κόκκινο Λιμανάκι» αναφέρεται ακόμη σε ασάφειες και ανακρίβειες στους χάρτες της μελέτης σχετικά με τα αυθαίρετα, ενώ δεν καθίσταται σαφές τι θα συμβεί με νόμιμες ιδιοκτησίες που βρίσκονται στις ζώνες του αιγιαλού και κινδυνεύουν να βρεθούν σε καθεστώς ομηρίας με περιορισμούς στις δικαιοπραξίες, στις προσθήκες και στην ανακαίνιση κτιρίων.

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της παράκτιας ζώνης στο Κόκκινο Λιμανάκι με χαμηλή δόμηση κάτι που δεν φαίνεται να προκρίνεται από το παρόν ΕΠΣ το οποίο προβλέπει οικιστική ανάπτυξη με συντελεστή δόμησης από 0,4 έως 0,3. Αυτό που ζητούν είναι ένα ορθολογικό, δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον και την περιοχή πολεοδομικό σχέδιο που θα αποτρέπει την επανάληψη τραγικών στιγμών.

Ωστόσο, εκφράζουν φόβους για αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και απόπειρα μετατροπής της σε μια τουριστική ριβιέρα, ζητώντας από τον δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνού, να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να συγκαλέσει το συντομότερο ανοιχτή συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Πιθανές αστοχίες

Για τους κατοίκους στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι που δοκιμάστηκαν από τη φωτιά, τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και των περιουσιών τους, με εκατοντάδες να ζουν ακόμα σε κατασκηνώσεις, η δοκιμασία δείχνει να συνεχίζεται με τις ανησυχίες για το τι πρόκειται να γίνει με το ΕΠΣ.

Σύμφωνα με το μέλος της ομάδας, Νίκο Τάτσο, πανεπιστημιακό και κάτοικο στο Κόκκινο Λιμανάκι από 1955, ανακοινώθηκε ουσιαστικά ένα σχέδιο σε πιλοτική βάση το οποίο εμπεριέχει κινδύνους και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αστοχίες: «Μας αξίζει μια δοκιμασμένη λύση, όχι κάτι πιλοτικό που μπορεί να αποτύχει. Για παράδειγμα, ο παραλιακός πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος ακούγεται καλός σαν ιδέα αλλά είναι εφικτός από τεχνικής πλευράς; Πόσοι τόνοι μπετόν πρέπει να πέσουν για να γίνουν αντιστηρίξεις ώστε να γίνει ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος; Κι αν γίνει αυτό, θα είναι ορθό για το περιβάλλον; Τι επικινδυνότητα θα έχει αυτό το έργο και ποιο το κόστος του; Χρόνια τώρα δεν μπορώ να μεταβιβάσω στα παιδιά μου το ακίνητο που κληρονόμησα γιατί είχε χαρακτηριστεί δασικό. Τώρα εντείνεται με το ΕΠΣ αυτή η ανησυχία, ενώ ακούμε μισόλογα. Τέλος, δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούμε να επιδιορθώσουμε τα σπίτια μας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χτιστεί νόμιμα», δήλωσε στην εφημερίδα μας.

Επίσκεψη Μητσοτάκη

Στο Μάτι βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την περιοχή όπου θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και πάρκο μνήμης για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς. Σε άλλη έκταση, η οποία έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία, θα ανεγερθεί συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών για όσους έχασαν την πρώτη τους κατοικία.

Τα έργα θα πραγματοποιηθούν με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας δωρεά συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση και Κύπριους πολίτες. «Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν και αν δεν έχουμε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με κατοίκους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που του εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των περιουσιών τους εξαιτίας των προβλέψεων του ΕΠΣ. Ο κ. Μητσοτάκης απέτισε επίσης φόρο τιμής στο μνημείο για τους νεκρούς, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν πριν από λίγες μέρες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
Μάτι δύο χρόνια μετά: Ο βουβός θρήνος, οι δικαστικές εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που ανοίγει το σχέδιο ανασυγκρότησης.
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γράψε ότι η φωτιά σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»
Μια απολύτως τοξική κατάσταση με εκβιασμούς, εκφοβισμούς και απειλές, που ξεκινά από την ηγεσία και προχωρά και στα ενδότερα του Πυροσβεστικού Σώματος, φανερώνουν οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα στη φονική...
«Γράψε ότι η φωτιά σε μια ώρα είχε κάνει την καταστροφή της»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια παιδικής χαράς στο Μάτι ένα χρόνο μετά την τραγωδία
Ενα έργο λιτό, αλλά με πολλαπλούς συμβολισμούς, μια καινούργια παιδική χαρά εγκαινίασαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Μπρούλιας και Ραφήνας-Πικερμίου Β. Μπουρνούς, περίπου 10 ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους...
Εγκαίνια παιδικής χαράς στο Μάτι ένα χρόνο μετά την τραγωδία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα από τη φωτιά ξεπήδησε η ελπίδα
Η συλλογή διηγημάτων της Νούλης Τσαγκαράκη, με τίτλο «Της φωτιάς και της ελπίδας», αποτελεί εύφημο μνεία στον αλτρουισμό και την ανιδιοτέλεια των καθημερινών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες...
Μέσα από τη φωτιά ξεπήδησε η ελπίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή προστίμων
Με τροπολογία που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα ανασταλεί η επιβολή προστίμων που επέβαλε η Πολεοδομία Παλλήνης σε αυθαίρετα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στο ρέμα Παππά, στο Μάτι η οποία...
Προσωρινή αναστολή προστίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας