Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνδικαλιστικά παράδοξα με αφορμή την αναστολή συμβάσεων εργασίας δύο εργαζομένων του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνδικαλιστικά παράδοξα με αφορμή την αναστολή συμβάσεων εργασίας δύο εργαζομένων του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας

  • A-
  • A+

Πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά περιστατικά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων. Με αφορμή την αναστολή συμβάσεων εργασίας δύο εργαζομένων του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, η ΑΔΕΔΥ στις 23/7 εκδίδει ανακοίνωση αποδίδοντας ακέραιες ευθύνες στην υπουργό Λίνα Μενδώνη. Ακολουθεί άμεσα απαντητική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) που εκφράζει την «οργή και αγανάκτησή» της προς την ΑΔΕΔΥ και παράλληλα στοχοποιεί υπάλληλο συνδικαλιστή και μέλος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, αποκαλώντας τον «λασπολόγο» και απειλώντας τον μάλιστα με «παραδειγματική τιμωρία (...), τόσο σε ηθικό όσο και σε φυσικό επίπεδο».

Και χθες, η ΑΔΕΔΥ εκδίδει νεότερη, κοινοποιούμενη ως «ορθή», ανακοίνωση για τις δύο απολύσεις, όπου -αν και τα αιτήματα ουσιαστικά παραμένουν όμοια- απαλείφεται κάθε κριτική προς την υπουργό. Επίσης, απαλείφεται και αναφορά που υπήρχε για τη διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων «και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών από προηγούμενες διοικήσεις του Ταμείου».

Τι μεσολάβησε; Συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ επικαλούνται τυπικά ζητήματα και την πάγια αρχή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Δημοσίου να προχωρά στην έκδοση ανακοινώσεων εφόσον έχει προηγηθεί τοποθέτηση της ομοσπονδίας (εν προκειμένω της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), κάτι που -λένε- δεν τηρήθηκε στην έκδοση του πρώτου ψηφίσματος. Αλλα όμως συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ να αλλάξουν στάση.

Σχετικές πληροφορίες διασταυρώθηκαν στη διάρκεια του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» από μέλη διαφορετικών παρατάξεων, που αμφισβητούν ισχυρισμούς συναδέλφων τους ότι «εκ παραδρομής» υπερψήφισαν την αρχικά εκδοθείσα ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης έχει να κάνει με την αλλαγή του ύφους μεταξύ των δύο ανακοινώσεων της ΑΔΕΔΥ. Στην αρχική ανακοίνωση, η υπουργός Πολιτισμού (και ουσιαστικά εργοδότης των υπαλλήλων) κατηγορούνταν ότι «κωλυσιεργεί συστηματικά» στην εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για μεταφορά των υπαλλήλων του Ταμείου σε προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο. Στη δεύτερη ανακοίνωση, η κ. Μενδώνη εμφανίζεται «σύμφωνη» με την εξόφληση δεδουλευμένων δύο μηνών των υπαλλήλων. Δηλαδή, ενώ ο εργοδότης θέλει να πληρωθούν οι εργαζόμενοί του, περιέργως πώς, αυτοί... δεν πληρώνονταν!

Ιδιαίτερα όμως, συνδικαλιστικά στελέχη σχολιάζουν συγκεκριμένη αναφορά στη δεύτερη ανακοίνωση με την οποία η ΑΔΕΔΥ «εκφράζει τη συμπαράσταση και τη συνδρομή της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των συναδέλφων τους» στο Ταμείο. Σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ), η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ δεν έχει εκδώσει «ούτε μια χλιαρή έστω ανακοίνωση συμπαράστασης» για τους απλήρωτους εργαζόμενους ή όσους είναι σήμερα σε αναστολή εργασίας.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ κατατέθηκε από την ΕΑΕΚ και υπερψηφίστηκε από τέσσερις παρατάξεις. Η ΕΑΕΚ αποδίδει τις «διορθώσεις» της ΑΔΕΔΥ σε «κέντρα και παράκεντρα εξουσίας» μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού που «ενοχλήθηκαν από τη διατύπωση συγκεκριμένων αιτημάτων» στην πρώτη ανακοίνωση. Παράλληλα, κατηγορεί μέλη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ότι ενώ «επιδίδονται σε κρεσέντο απειλών, ψευδών και συκοφαντιών σε τρεις σελίδες, δεν βρίσκουν το σθένος να γράψουν δυο λέξεις για το επίδικο. Συμφωνούν ή όχι με τις απολύσεις;».

Με την ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στοχοποιεί τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Δ. Λιώνη (μέλος της ΕΑΕΚ), απειλώντας τον με «παραδειγματική τιμωρία (...), τόσο σε ηθικό όσο και σε φυσικό επίπεδο», αναφορά που μόνο σε εκπροσώπους εργαζομένων δεν παραπέμπει.

Ο κ. Λιώνης δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Είναι πρωτοφανές για την πρακτική των συνδικαλιστικών οργάνων να στοχοποιείται μέλος της ομοσπονδίας και πρόεδρος πρωτοβάθμιου σωματείου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για την έκδοση Δελτίου Τύπου από την ΑΔΕΔΥ για το θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας στο Ταμείο. Αυτή η στάση δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας και συμβάλλει στην απαξίωση των εσωτερικών λειτουργιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία και την εμπέδωση της εσωτερικής δημοκρατίας σε όλες τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της εργασίας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΣΕΠ αδειάζει τον Μητσοτάκη
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού θεωρεί ατεκμηρίωτα τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη μονιμοποίηση...
Το ΑΣΕΠ αδειάζει τον Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύριο στα Βριλήσσια ο αποχαιρετισμός του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ
«Σπύρο, θα σε θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό». Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε στους συναδέλφους του ο θάνατος του Σπύρου Παπασπύρου, πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος απεβίωσε χθες το πρωί, σε ηλικία 58 ετών,...
Αύριο στα Βριλήσσια ο αποχαιρετισμός του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπαγώσει» την αξιολόγηση, αναθέτοντάς τη στους προϊσταμένους, αν θέλουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο σύστημα επιλογής στελεχών....
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακός φάκελος για κάθε υπάλληλο του Δημοσίου
​Ψηφιακά οργανογράμματα σε όλο το μήκος και πλάτος της δημόσιας διοίκησης, καθώς και ψηφιακό υπηρεσιακό φάκελο για κάθε υπάλληλο προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως...
Ψηφιακός φάκελος για κάθε υπάλληλο του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας