• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%
Φωτογραφία: Αγγελική Σταματάκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παράδειγμα του Σπύρου

 • A-
 • A+
Στην Ουγκάντα υπάρχει αυτό που στα σουαχίλι λέμε «μπαπίνγκα», δηλαδή οι άνθρωποι που δεν είναι δικοί μας και δεν τους συμπαθούμε. Υπήρχε ζήτημα φυλετικών διακρίσεων, το οποίο ήταν εμφανές εάν ζητούσες δουλειά με το βιογραφικό ανά χείρας. Ολο αυτό εμένα δεν με εκπροσωπούσε. Με πείσμωσε, όμως, να γίνω πιο ανταγωνιστικός, πιο δυνατός

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε συνεργασία με την «Εφημερίδα των Συντακτών» μοιράζεται ιστορίες ανθρώπων με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ιστορίες όσων προσπαθούν και καταφέρνουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.


Ο Σπύρος γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντας στην Αφρική. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από 14 χρόνια μαζί με τη γυναίκα και το νεογέννητο παιδί τους. Ηρθε με σκοπό να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να σπουδάσει και να ξεπεράσει τα δικά του όρια. Σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία και παράλληλα κάνει τη διδακτορική διατριβή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Είναι πρόεδρος της κοινότητας της Ουγκάντας, στα μέλη της οποίας προσπαθεί να εμφυσήσει την κουλτούρα της πολιτιστικής συνεννόησης με τη νέα κοινωνία υποδοχής. Για τον Σπύρο η ηρεμία είναι δύναμη και τη διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Αλλωστε, κόπιασε πολύ για να τα καταφέρει.


Από την Ουγκάντα έχω γλυκές αναμνήσεις ως παιδί. Μεγαλώνοντας έβλεπα τους συμφοιτητές μου να τελειώνουν τη σχολή τους και να μην έχουν δουλειά και προβληματιζόμουν. Υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα κι ανασφάλεια. Ηθελα να τα καταφέρω και γι’ αυτό έπρεπε να πάρω μια μεγάλη απόφαση. Ηρθα στην Ελλάδα για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Είχα τελειώσει δομική μηχανική στην Ουγκάντα και παρόλο που είχα ήδη δουλειά, την παράτησα μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία. Συντέλεσε, βέβαια, και το ότι είχα αναπτύξει από μικρός σχέση με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της μέσα από το ιεραποστολικό έργο της ορθόδοξης Εκκλησίας. Βαφτίστηκα, μάλιστα, με ελληνικό όνομα.

Οταν ήρθα εδώ, καταπιάστηκα με την εκμάθηση της γλώσσας. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκίνησα το νέο προπτυχιακό μου στη Σχολή Τοπογράφων. Στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Σχολή Μεταλλειολόγων, στον σχεδιασμό και την κατασκευή υπόγειων έργων. Πλέον κάνω διδακτορικό στη Σχολή Τοπογράφων - Μηχανικών και δουλεύω στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε σήραγγες.

Απ’ όταν ήρθα στην Ελλάδα έπρεπε να δουλεύω παράλληλα με τις σπουδές για να συντηρώ την οικογένειά μου. Εχω κάνει πολλά μεροκάματα. Για δέκα χρόνια δούλευα σε συνεργεία καθαρισμού. Το πρωί καθάριζα τζάμια και το μεσημέρι ήμουν στην αίθουσα του πανεπιστημίου. Από το προηγούμενο βράδυ γυάλιζα τα παπούτσια μου, σιδέρωνα το παντελόνι και το πουκάμισό μου, τελείωνα τις εργασίες μου με βάση τις προθεσμίες, ετοίμαζα τα βιβλία μου και την επομένη ήμουν στην αίθουσα όπως έπρεπε. Εκεί δεν είσαι ο καθαριστής. Είσαι φοιτητής, ενσωματωμένος σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Κι εγώ ήμουν αποφασισμένος.

Οταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου, ξεκίνησα να αναζητώ δουλειά στο αντικείμενο σπουδών μου. Οπου κι αν είμαι, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Σήμερα η Ελλάδα είναι το σπίτι μου.

Είναι διαφορετικό να έρχεσαι εδώ ως πρόσφυγας ή μετανάστης. Ο πρόσφυγας βρίσκεται σε μια έκτακτη ανάγκη από την οποία τρέχει να ξεφύγει. Πείνα, φτώχεια, βόμβες. Ψάχνει για προστασία, ασφάλεια, ελπίδα, ζωή. Ημουν προνομιούχος γιατί είναι διαφορετικό να έρχεσαι ως φοιτητής γνωρίζοντας πως θα ξεκινήσεις από κάπου με σκοπό να φτάσεις κάπου αλλού. Κι ας είναι δύσκολο αυτό. Ο πρόσφυγας ζει μονίμως με την αγωνία.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν ή να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Πρέπει να προσαρμόζεσαι σε αυτά που ζητάει η ίδια η ζωή

Νομίζω πως η αποδοχή της κοινωνίας φέρει πάντα μια προσωπική σφραγίδα. Εχει να κάνει με κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Υπάρχει ένα μεγάλο σύννεφο αβεβαιότητας, τόσο για την κοινωνία υποδοχής όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στην κοινότητά μου λέω πως εμείς πρέπει να αποδείξουμε την ποιότητά μας, να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία. Να γνωριστούμε καλύτερα και να διώξουμε τον φόβο.

Εχω αντιμετωπίσει τη διάκριση και τον ρατσισμό. Στην Ουγκάντα υπάρχει αυτό που στα σουαχίλι λέμε «μπαπίνγκα», δηλαδή οι άνθρωποι που δεν είναι δικοί μας και δεν τους συμπαθούμε. Υπήρχε ζήτημα φυλετικών διακρίσεων, το οποίο ήταν εμφανές εάν ζητούσες δουλειά με το βιογραφικό ανά χείρας. Ολο αυτό εμένα δεν με εκπροσωπούσε. Με πείσμωσε, όμως, να γίνω πιο ανταγωνιστικός, πιο δυνατός. Ηθελα να γίνω καλύτερος, να αποκτήσω πυγμή. Δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου. Είχα καταλάβει ότι το πεδίο είναι σκληρό.

Ετσι, λοιπόν, έστειλα αιτήσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια με την ελπίδα ότι θα καταφέρω να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Να σπουδάσω και να ξεπεράσω τα όριά μου. Η Ελλάδα μού έδωσε την ευκαιρία κι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Κι εδώ έζησα τον ρατσισμό. Στο λεωφορείο για τη δουλειά άκουγα διάφορα σχόλια. Στο πανεπιστήμιο, όμως, ποτέ. Εκεί είχα παρηγοριά την παρέα των Ελλήνων και των Κύπριων φοιτητών. Είχα καταλάβει πια πως το ζήτημα είναι η άγνοια και ο φόβος.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν ή να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Καμιά φορά πληγώνεσαι, αλλά πρέπει να παραμένεις δυνατός και να αναγνωρίζεις το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Πρέπει να προσαρμόζεσαι σε αυτά που ζητάει η ίδια η ζωή. Οταν τρέχουν πολύ οι γύρω σου, πρέπει να κάνεις προπόνηση για να τρέχεις πιο γρήγορα. Αυτή είναι η δική μου οπτική και προσέγγιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ήρεμη δύναμη της Λίντα
Tο όνομά μου είναι Λίντα. Είμαι από τη Δημοκρατία του Κονγκό, η πολιτική πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπραζαβίλ. Εγώ γεννήθηκα στο Πουάντ-Νουάρ, την οικονομική πρωτευουσα, κοντά στον Ατλαντικό ωκεανό.
Η ήρεμη δύναμη της Λίντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχντια, η ελεύθερη συγγραφέας
Η Μάχντια μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πέντε κορίτσια και δύο αγόρια. Εμαθε αξίες όπως ο σεβασμός και η ισότητα, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά το γράψιμο.
Μάχντια, η ελεύθερη συγγραφέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαχμούντ: ο ήρωας ψαράς στο Μάτι
Στις 23 Ιουλίου 2018 η φονική πυρκαγιά στο Μάτι στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Ο Μαχμούντ Μεσάφερ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να διασώσουν όσους εγκλωβίστηκαν στη θάλασσα.
Μαχμούντ: ο ήρωας ψαράς στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δρόμος της Φαουζία προς τη χειραφέτηση
Η Φαουζία βρίσκεται περίπου τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει, ήδη, άπταιστα ελληνικά. Είναι μητέρα ενός παιδιού και σύντομα περιμένει το δεύτερο. Εργάζεται ως διερμηνέας και παράλληλα πηγαίνει στην Α΄...
Ο δρόμος της Φαουζία προς τη χειραφέτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μοχτάρ από τα Ανώγεια
Η ιστορία του 34χρονου Μοχτάρ από το Αφγανιστάν αποτυπώνει όλες τις δυσκολίες του προσφυγικού ταξιδιού. Σε ηλικία μόλις 15 ετών άφησε το Ιράν και την οικογένειά του με προορισμό την Ευρώπη.
Ο Μοχτάρ από τα Ανώγεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες ενσωμάτωσης: Ο Χαλίλ από το Αφγανιστάν
Η «Εφ.Συν.» αναδημοσιεύει σε τακτικά διαστήματα από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και, με όλες τις ευκολίες και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, έχουν...
Ιστορίες ενσωμάτωσης: Ο Χαλίλ από το Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας