Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φωτιές» στην Εκκλησία από το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φωτιές» στην Εκκλησία από το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών

  • A-
  • A+
Με το άρθρο 90 το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βγάλει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. ● Η Σύνοδος αποφάσισε να εκδώσει υποστηρικτική προς την κυβέρνηση ανακοίνωση. ● Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αμφισβήτησε ότι ελήφθη κάποια σχετική απόφαση.

Αλλη μία εμφυλιακή διαμάχη στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου ρίχνει φως στην εσωτερική παθογένεια της Εκκλησίας αλλά και τις πολυδιαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ιεραρχών στην αυλή του Βυζαντίου. Αφορμή το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές παρεμβάσεις που επιχειρεί να βγάλει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Δηλαδή, να ανοίξει τον δρόμο για συναλλαγές παντός είδους χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο. Ουδέποτε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε ή ενέκρινε την αποστολή αιτήματος για διακανονισμό οφειλών προς εκκλησιαστικούς και ουδέποτε ενέκρινε το περιεχόμενο των προτεινόμενων διατάξεων, ανακοίνωσε ο σοβαρός μητροπολίτης Μεσσηνίας. Κι έγινε η σπίθα πυρκαγιά…

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το κείμενο της «Εφ.Συν.» για το δωράκι της κυβέρνησης σε ορισμένους μητροπολίτες και αμέσως επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις ιεραρχών που είχαν το θάρρος να μιλήσουν. Γράφαμε ότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη ρύθμιση που δεν αρέσει σε όλους τους ιεράρχες, οι οποίοι μάλλον δεν ρωτήθηκαν καν για το ζήτημα». Την επομένη, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μέλος της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), δήλωνε ουσιαστικά ακριβώς αυτό.

Πολύ τολμηρή δήλωση για να είναι ψευδής. Το έκανε μάλιστα, όταν, με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε το ζήτημα, η Σύνοδος αποφάσισε να εκδώσει υποστηρικτική προς την κυβέρνηση ανακοίνωση, τονίζοντας αφενός πως η συγκεκριμένη ρύθμιση «αποτελεί αξιέπαινη πράξη από το Κράτος και την Εκκλησία προς το Ιδρυμα» και αφετέρου ότι η ίδια η Σύνοδος «με ομόφωνη απόφασή της ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδεικτική. Μόλις ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αμφισβήτησε ότι ελήφθη τέτοια απόφαση και σημείωσε ότι ο ίδιος ως μέλος της δεν έχει υπογράψει κάτι τέτοιο, λίγες ώρες αργότερα η ΔΙΣ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε πως «όλες οι επιστολές της ΔΙΣ υπογράφονται πάντοτε και από όλα τα μέλη της ΔΙΣ, το δε στέλεχος με όλες τις υπογραφές τηρείται στο αρμόδιο γραφείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου». Τι συμβαίνει; Ποιος λέει ψέματα; Η ΔΙΣ ως όργανο ή τα μέλη που την αποτελούν; Ποιος έχει το σωστό και το δίκαιο με το μέρος του; Ψέματα, τουλάχιστον τυπικά, κανείς δεν λέει. Για το σωστό και το δίκαιο, όμως, το θέμα σηκώνει συζήτηση.

Υπογραφή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο μητροπολίτης Μεσσηνίας πράγματι ουδέποτε υπέγραψε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πρόκειται για απόφαση προηγούμενης συνόδου! Είναι μια παλαιότερη απόφαση που ανασύρθηκε για να αξιοποιηθεί τώρα, ασχέτως αν χρεώνεται στην παρούσα Σύνοδο, τα μέλη της οποίας έχουν πλήρη άγνοια. Γιατί όλα αυτά; Γιατί, προφανώς, τώρα είναι καλή εποχή για ένα άρθρο σαν αυτό του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί, εδώ και πολλά χρόνια, έτσι γίνεται. Αποτελεί πλέον κανόνα. Περνούν ατζέντες θεμάτων σε άκαιρες στιγμές, εγκρίνονται αποφάσεις από συνθέσεις κατάλληλες και σε δεδομένη στιγμή ανακοινώνονται και παίρνουν τον ασφαλή δρόμο της επιτυχίας. Δεν είναι πρώτη φορά που ορισμένοι ιεράρχες ξαφνικά βλέπουν να αναδεικνύονται θέματα για τα οποία έχουν αντίθετη άποψη και ως μέλη της ΔΙΣ θα έπρεπε να ερωτηθούν αλλά ανακαλύπτουν ότι είναι ήδη αποφασισμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μητροπολίτης αντιδρά με τον ίδιο τρόπο διαφωνώντας -δικαίως ή αδίκως- με το περιεχόμενο της απόφασης της ΔΙΣ και δηλώνοντας ότι ουδέποτε ελήφθη τέτοια απόφαση από τη ΔΙΣ.

Τι και γιατί συμβαίνει; Ποιος και γιατί ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που μόνο ορθή δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς; Ολοι γνωρίζουν και ο οποιοσδήποτε ιεράρχης ανά πάσα στιγμή θα βρεθεί στην ανάγκη να αποκαλύψει ότι δεν γνώριζε. Κι όμως. Τίποτα δεν αλλάζει. Και δεν είναι ευθύνη αποκλειστική του αρχιεπισκόπου, όπως φαίνεται. Κανείς δεν έχει απόλυτα καθαρή εικόνα για τις ατζέντες και τους χρόνους προετοιμασίας και προώθησης, ούτε καν ο ίδιος ο Ιερώνυμος, εκτός από τους επιφορτισμένους αποκλειστικά με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι που έχουν εξασφαλίσει τυφλή εμπιστοσύνη και αρχιγραμματείς που εποπτεύουν. Είναι κοινό μυστικό ότι εκείνοι ξέρουν και έχουν αναλάβει τα περισσότερα. Εδώ και πολλά χρόνια.

Η δομή και οι κανόνες λειτουργίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αλλάζει τη σύνθεσή της ανά έξι μήνες, οι ανύπαρκτες ελεγκτικές ή λογοδοτικές διαδικασίες και η απουσία στοιχειωδών δικλίδων διασφάλισης της διαφάνειας συνεχίζουν να στηρίζουν τη θέση εκείνων που κινούν τα νήματα αλλά και γενικότερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν τους βυζαντινισμούς και τα παιχνίδια εξουσίας. Οχι μόνον στο εσωτερικό της Εκκλησίας αλλά και μεταξύ αυτής και των πολιτικών κομμάτων εξουσίας.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου δεν απαντούσε στον Μεσσηνίας. Φρόντιζε να μην προκληθεί πρόβλημα πολιτικό, να μην εκτεθεί ο αρμόδιος υπουργός, να μην μπλοκαριστεί το θέμα. Αλλωστε, η Εκκλησία, ακριβώς επειδή ούτε ελέγχεται ούτε λογοδοτεί, δεν έχει λόγο να συγκρουστεί ανοιχτά με τα μέλη της ούτε να φοβηθεί συνέπειες. Ποιος φοβάται στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η κυβέρνηση που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Ειδικά, αν θέλει να στείλει μακριά τη βαλίτσα που ετοιμάζει.

Είναι κοινό μυστικό ότι ήδη έχουν αρχίσει να ακονίζονται τα μαχαίρια για τη διαδοχή στον θρόνο του αρχιεπισκόπου, ο οποίος φαίνεται κουρασμένος να παλεύει συνέχεια με τα θεριά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη δική του αυλή δεν επικρατεί η σύμπνοια που άλλοτε τη χαρακτήριζε. Ανέκαθεν η μάχη για τη διαδοχή ήταν σκληρή. Αν η τωρινή συγκυρία ευνοεί συγκεκριμένους μητροπολίτες, όπως τον Σύρου, που θα απαλλαγεί από το τεράστιο βάρος των χρεών του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, γιατί να μην είναι ευνοϊκή και για την προετοιμασία του στη μάχη των διαδόχων; Και θα φανεί.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι κρύβεται πίσω από το δωράκι στην Εκκλησία
Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας στους ιεράρχες.
Τι κρύβεται πίσω από το δωράκι στην Εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
Μια ακόμη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το δίλημμα «Κλειστές ή ανοιχτές εκκλησίες;», το οποίο τελικά οδήγησε στην αντιφατική απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, αλλά...
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστήμη και λογική υπερίσχυσαν των θρησκο-αγκυλώσεων
Τα ήξεις αφήξεις των «αγίων πατέρων» (πρωινές «λιτές» λειτουργίες έως το Μεγάλο Σάββατο κ.ά.) εξώθησαν το Μαξίμου στο αυτονόητο: ματαίωση μέχρι 30/3 όλων των εαρινών συνάξεων υψηλής επικινδυνότητας...
Επιστήμη και λογική υπερίσχυσαν των θρησκο-αγκυλώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συστάσεις από την Εκκλησία για μάσκα, την ώρα που αλλού καθίσταται υποχρεωτική
Μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους και επιχειρήσεις, η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι απηύθυνε σχετικές συστάσεις στους ναούς.
Συστάσεις από την Εκκλησία για μάσκα, την ώρα που αλλού καθίσταται υποχρεωτική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Ιερώνυμου για τον κορονοϊό
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μπροστά στις εκκλήσεις από πολλές πλευρές να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η συγκέντρωση πιστών στις εκκλησίες, σημειώνει με νόημα πως η εκκλησία «ούτε μετρητή...
Παρέμβαση Ιερώνυμου για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας