• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.1°C
  5 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 31.6°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  5 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.0°C / 32.1°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 26.5°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.1°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.0°C
  5 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  5 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 30.6°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μπουλντόζες της αναλγησίας

 • A-
 • A+
Οι επενδυτές γκρεμίζουν και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ● Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα για μετεγκατάσταση και η αυτοοργανωμένη κοινωνική δομή, που εδώ και 8,5 χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερους από 75.000 ευάλωτους συμπολίτες μας, πλέον θα στεγάζεται σε χώρο του Δήμου Γλυφάδας.

Σε νέο χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας θα στεγαστεί σύντομα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), καθώς αναγκάζεται, ύστερα από την απαίτηση της Ελληνικό Α.Ε. και του υπουργείου Ανάπτυξης, να αποχωρήσει από το πρώην αεροδρόμιο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης κτισμάτων.

Στα 8,5 χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω εθελοντών σε περισσότερους από 75.000 πολίτες. Ο εθελοντής καρδιολόγος Γιώργος Βήχας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον ψυχικό πόνο που προκαλεί στους εθελοντές η μεταστέγαση της δομής χάρη στην οποία καταγράφηκε το δράμα των ανασφάλιστων πολιτών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Τελεσίγραφο

Το ΜΚΙΕ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης που δεν απάντησε στο αίτημά του για μετεγκατάσταση, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του μετά το τελεσίγραφο της Ελληνικό Α.Ε. στις αρχές του έτους για την αποχώρηση της αυτοοργανωμένης δομής. «Ο χώρος, αντί για δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο, για τον οποίο αγωνίστηκε και το εξέφρασε και στο όνομά του (Μητροπολιτικό ΚΙΕ), μετατρέπεται σε ιδιωτικό χώρο εκμετάλλευσης προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και για καζίνο εντός οικιστικής ζώνης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την επένδυση.

Το ΜΚΙΕ σημειώνει ότι στο αίτημά του για παροχή χώρου φιλοξενίας ανταποκρίθηκαν οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, όχι όμως ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Εκτός από τις ευχαριστίες προς τον Δήμο Γλυφάδας, το ΜΚΙΕ κάνει ακόμη λόγο για υψηλής ποιότητας συνεργασία, όπως και για επίδειξη του απαραίτητου σεβασμού στη λειτουργική ανεξαρτησία του και τις αρχές του. Σύντομα θα στεγαστεί σε κτίριο μαζί με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

«Φεύγουμε από έναν χώρο όπου ζήσαμε ιδιαίτερες στιγμές. Την ημέρα που θα γκρεμιστεί θα είναι σαν να γκρεμίζεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που αφορά τους ανασφάλιστους στην Ελλάδα. Στο ιατρείο έρχονταν καρκινοπαθείς που έψαχναν για φάρμακα, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι προσφορές σε φάρμακα και άλλα είδη από πολίτες άλλων χωρών», μας είπε ο κ. Βήχας.

Αρνηση βραβείου

Το ΜΚΙΕ, που έχει βραβευτεί για τη δράση του από διεθνείς οργανισμούς, είχε απειληθεί με έξωση και το 2018. Το 2015 αρνήθηκε να παραλάβει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το οποίο προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους εθελοντές να στηλιτεύουν τότε την Ε.Ε. για υποκρισία, καθώς οι πολιτικές λιτότητας ήταν που προκάλεσαν την ανάγκη ύπαρξής του.

Παρά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ, παραμένει σημαντικός ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά, ενώ η λειτουργία του συνεχίστηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα και στην περίοδο του lockdown λόγω κορονοϊού.

«Ανθρωποι ανασφάλιστοι που το 2012-13 ντρέπονταν να έρθουν στο ΜΚΙΕ δεν ήθελαν να γυρίσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας αφού άλλαξε το νομικό πλαίσιο. Το προφίλ των ασθενών σήμερα είναι διαφορετικό: δεν έρχονται μόνο ανασφάλιστοι αλλά και ασφαλισμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα», καταλήγει ο κ. Βήχας.

Εκκληση για βοήθεια σε άνεργο ζευγάρι

Χθες, το ΜΚΙΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκκληση για την παροχή ενός διαμερίσματος στην Αθήνα σε άνεργο ζευγάρι που το έχει άμεση ανάγκη. Ο 44χρονος άνδρας και η 40χρονη γυναίκα αναγκάστηκαν στις αρχές Μαρτίου να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να βρουν δουλειά, όμως η 40χρονη γυναίκα προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, υπέστη πολλαπλά καρδιακά επεισόδια και έπεσε σε κώμα, μένοντας εν τέλει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Το ζευγάρι βρίσκεται σήμερα στην Κω, όπου ο 44χρονος προσλήφθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού, αλλά έμεινε εκ νέου άνεργος λόγω μειωμένης ροής τουρισμού. Στην Κω η 40χρονη δεν μπορεί να περάσει από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κι έτσι δεν μπορεί να λάβει ούτε το μικρό βοήθημα που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Παρότι έχει βρεθεί θέση εργασίας στο αεροδρόμιο των Σπάτων, το ζευγάρι δεν μπορεί ούτε να ταξιδέψει στην Αθήνα λόγω έλλειψης χρημάτων, παραμένοντας στην Κω.

Το ΜΚΙΕ ζητά από κάποιον πολίτη να διαθέσει ένα μικρό διαμέρισμα -χωρίς να πληρωθεί άμεσα τα απαραίτητα ενοίκια ως εγγύηση– ώστε να μείνει το ζευγάρι στην Αθήνα και να μπορέσει ο 44χρονος να εργαστεί και η 40χρονη να περάσει από ΚΕΠΑ για να λάβει το σχετικό επίδομα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
Στον αύλειο χώρο του ιστορικού γυμνασίου εδώ και 6 χρόνια συντελείται από τη δημοτική αρχή Γορτυνίας ένα έγκλημα με την αποθήκευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, χωρίς καμία αδειοδότηση, μετά το κλείσιμο κοντινού...
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζωπυρώθηκε η κόντρα στα νότια
Οι σχέσεις των δύο δημάρχων Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γ. Παπανικολάου και και Γ. Κωνσταντάτου, διαρρήχθηκαν το 2016 με αφορμή την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development και επανήλθε με την...
Αναζωπυρώθηκε η κόντρα στα νότια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Από θαύμα γλιτώσαμε εμείς και οι περιουσίες μας»
Οι δασικές φωτιές δεν αποτελούν κάτι άγνωστο για τους κατοίκους του Πανοράματος Βούλας και της Ανω Γλυφάδας, όπου τα σπίτια γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, όμως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο ξέφυγε...
«Από θαύμα γλιτώσαμε εμείς και οι περιουσίες μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η LAMDA ετοιμάζει πρότυπο κτίριο για 4 συλλόγους ΑμεΑ στο Ελληνικό
Το βιοκλιματικό κτίριο, κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με σύγχρονες προδιαγραφές για τη φιλοξενία ΑμεΑ, θα αποπερατωθεί με αποκλειστικά έξοδα της Lamda Development.
Η LAMDA ετοιμάζει πρότυπο κτίριο για 4 συλλόγους ΑμεΑ στο Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου ευαισθησίας και με ένα εξαιρετικά επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα
Μετά από 3 χρόνια η «Ειρηνοδρομία» του Δήμου Αγίου Δημητρίου επιστρέφει και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη.
Αγώνας δρόμου ευαισθησίας και με ένα εξαιρετικά επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας
Πλήθος δήμων της Αττικής και οργανώσεις ανακοίνωσαν τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και ζητούν τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών για την ανακούφιση αμάχων και τραυματιών στην Ουκρανία.
Αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας