• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.3°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι κρύβεται πίσω από το δωράκι στην Εκκλησία

 • A-
 • A+
Η Νίκη Κεραμέως υποσχέθηκε τη νομιμοποίηση και των 4.400 θέσεων κληρικών που εκκρεμούν.

Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας στους ιεράρχες, εκπροσώπους της Εκκλησίας. Πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αύξησης των οργανικών θέσεων, ώστε να νομιμοποιηθούν όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας, που αριθμούνται σε 10.400 αυτή τη στιγμή.

Ηδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη νομιμοποίηση των θέσεων που εκκρεμούν καθώς με νόμο του 1945 οργανικές μπορούν να χαρακτηριστούν έως 6.000 θέσεις και μάλιστα μόνο έγγαμων κληρικών. Οι 10.400 θέσεις που διαθέτει η Εκκλησία αφορούν το σύνολο των κληρικών, έγγαμων, άγαμων, ιερομονάχων και όλων όσοι συμπεριλαμβάνονται στον Κλήρο. Ηταν πάγιο αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η νομιμοποίηση όλων των θέσεων. Ηταν αίτημα που συζητήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τέθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο επίλυσης θεμάτων μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας με όρους που μια μεγάλη μερίδα ιεραρχών και κληρικών δεν θέλησαν καν να συζητήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρεται να έχει κλειδώσει και τις 10.400 θέσεις των ενεργών κληρικών. Σημειώνεται ότι, όπως είχε τονίσει και ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ήταν στον αέρα οι επιπλέον των προβλεπόμενων θέσεων. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητούσε να μάθει γιατί μισθοδοτούνται οι πέραν των 4.000 ιερωμένων, τότε θα προέκυπτε σοβαρό ζήτημα νομιμότητας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το ζήτημα φαίνεται ότι θα επιδιωχθεί να λυθεί σύντομα και οριστικά από την κυβέρνηση όχι μόνο για την αναγκαία επιβεβαίωση των καλών σχέσεων, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης προώθησης κυβερνητικών πρωτοβουλιών που ίσως δεν τύχουν της καθολικής αποδοχής από την Εκκλησία. Ηδη, έχει ανάψει φωτιές το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές παρεμβάσεις που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Τυπικά ρυθμίζει τις οφειλές προς τα Εκκλησιαστικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΠΔΔ) από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά, επιχειρεί να βγάλει τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ από το δημόσιο λογιστικό. Δηλαδή, να ανοίξει τον δρόμο για συναλλαγές χωρίς κανέναν έλεγχο και στο έλεος των όποιων σχέσεων είτε μεταξύ ιδιωτών και Εκκλησίας είτε μεταξύ ομάδων συμφερόντων εντός της Εκκλησίας. Μια σκανδαλώδης ρύθμιση που δεν αρέσει σε όλους τους ιεράρχες, οι οποίοι μάλλον δεν ρωτήθηκαν καν για το ζήτημα.

Ηδη έχει αναδειχτεί το θέμα της μεγάλης οφειλής της Μητρόπολης Σύρου-Τήνου προς την Αποστολική Διακονία και μάλιστα με τη σφραγίδα της ευνοϊκής μεταχείρισης υπέρ του μητροπολίτη Σύρου. «Πάει να γίνει... άφεση χρεών» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «ουσιαστικά στα οφειλόμενα της Μητρόπολης Σύρου-Τήνου προς την Αποστολική Διακονία. Είναι μία ανίερη συναλλαγή στην ουσία, ο μητροπολίτης είναι πρόσωπο που διεκδικεί και την Αρχιεπισκοπή όταν έρθει η ώρα και ευνοούμενος της οικογένειας Μητσοτάκη...».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
Μέσα σε 10 ημέρες η νέα υπουργός Παιδείας πέτυχε να αναστατώσει χωρίς λόγο τους υποψηφίους ενώ τώρα δείχνει να ακροβατεί στις σχέσεις με την Εκκλησία.
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βόλτα στον Μεσαίωνα από τον μητροπολίτη Δωδώνης
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις δηλώσεις του μητροπολίτη. Βέβαια η ίδια αρνείται το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών στους χριστιανούς ορθόδοξους.
Βόλτα στον Μεσαίωνα από τον μητροπολίτη Δωδώνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιές» στην Εκκλησία από το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών
Αντιδράσεις από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για το περιβόητο άρθρο με τις φορολογικές παρεμβάσεις που επιχειρεί να βγάλει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.
«Φωτιές» στην Εκκλησία από το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
Μια ακόμη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το δίλημμα «Κλειστές ή ανοιχτές εκκλησίες;», το οποίο τελικά οδήγησε στην αντιφατική απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, αλλά...
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστήμη και λογική υπερίσχυσαν των θρησκο-αγκυλώσεων
Τα ήξεις αφήξεις των «αγίων πατέρων» (πρωινές «λιτές» λειτουργίες έως το Μεγάλο Σάββατο κ.ά.) εξώθησαν το Μαξίμου στο αυτονόητο: ματαίωση μέχρι 30/3 όλων των εαρινών συνάξεων υψηλής επικινδυνότητας...
Επιστήμη και λογική υπερίσχυσαν των θρησκο-αγκυλώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα συχαρίκια της Ιεράς Συνόδου στην Κεραμέως
«Εύγε» από την Ιερά Σύνοδο έλαβε η υπουργός Παιδείας για την κατάργηση της αργίας και την επαναφορά του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρας εκκλησιασμού και άλλων εκδηλώσεων.
Τα συχαρίκια της Ιεράς Συνόδου στην Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας