• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 8.2°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.4°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 10.0°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  1 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 11.0°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 7.1°C
  0 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.0°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οκτώ ενστάσεις για μια ανάπλαση

 • A-
 • A+
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ διαπιστώνει ότι το Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ αγνοεί τη σύγχρονη αρχιτεκτονική κληρονομιά, επιβαρύνει με υπέρμετρη δόμηση το περιβάλλον του ιστορικού κέντρου και της πόλης και καταργεί οριστικά την προοπτική διαμόρφωσης ενός αληθινού πάρκου μητροπολιτικής σημασίας.

Ομόφωνο «στοπ» στην ανάπλαση της ΔΕΘ από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εντοπίζει οχτώ «προβληματικά» σημεία και κάνει λόγο για μετατροπή του δημόσιου χώρου σε αντικείμενο «φτωχής αρχιτεκτονικής σύλληψης» χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς.

«Διαπιστώνουμε», αναφέρει, «ότι το οριστικό Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής που έχει κατατεθεί για τη ΔΕΘ εξακολουθεί να αγνοεί τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν μετά τη διαμαρτυρία δεκάδων ελληνικών φορέων, διεθνών οργανώσεων και προσωπικοτήτων για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο ευρύτερο περιβάλλον της πόλης και στη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, αλλά και τους προβληματισμούς για τις διαδικασίες προώθησης του Σχεδίου με περιορισμένη διαβούλευση».

Υπέρμετρη δόμηση

Καίριες επιλογές σχεδιασμού και ασάφειες του αρχικού σχεδίου διατηρούνται στο προτεινόμενο ΠΣΕ, καθώς αγνοεί τη μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική κληρονομιά, επιβαρύνει με υπέρμετρη δόμηση το περιβάλλον του ιστορικού κέντρου και της πόλης και καταργεί οριστικά την προοπτική διαμόρφωσης ενός αληθινού πάρκου μητροπολιτικής σημασίας.

«Η ανεπάρκεια του προωθούμενου σχεδίου θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια νέα χαμένη ευκαιρία για το ιστορικό κέντρο της πόλης, για το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, για τη θέση και τον εμπλουτισμό της ταυτότητας της πόλης στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό σκηνικό επενδύσεων, αλλά κυρίως για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της» τονίζουν οι αρχιτέκτονες.

1. Αύξηση της δόμησης και υπερβολική ένταση χρήσεων: η επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο της έκτασης δεν έχει μειωθεί από την αρχική πρόταση. Στην πράξη αυξάνεται σε σχέση με την υπάρχουσα (82.800 τ.μ.). Αναφέρεται ότι δεν θα υπερβαίνει σε έκταση τα 96.000 τ.μ. εντός των περιοχών δόμησης. Η δόμηση αυτή παράγει έναν πυρήνα μεγάλης έντασης χρήσης, σε άμεση επαφή με το κέντρο της πόλης, που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτό και θα περιορίζει τον ελεύθερο χώρο.

2. Αύξηση του ήδη κορεσμένου κυκλοφοριακού φόρτου: ενώ η αύξηση αυτή επιδεινώνει δραματικά τις ήδη δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες του κέντρου, δεν αναφέρονται οι κυκλοφοριακές προβλέψεις και δεν έχουν τεθεί απαγορευτικά ανώτατα όρια (φόρτου και στάθμευσης).

3. Απώλεια της αξιόλογης μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: η τεκμηρίωση και αναγνώριση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των περιπτέρων της ΔΕΘ αγνοείται. Αγνοείται ότι από την ίδρυση του θεσμού, το 1925, ο χώρος της ΔΕΘ εξελίχτηκε σε υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο έργων του μοντερνισμού, δημιουργημάτων μιας πλειάδας επώνυμων Ελλήνων αρχιτεκτόνων των δεκαετιών 1930-1970. Το σχέδιο δεν έχει μεριμνήσει, όπως επιβάλλεται από το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη συνολική αξιολόγηση των κτιρίων. Είναι μάλιστα θέμα που λόγω της σημασίας του έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα.

4. Μη διαπερατότητα του αστικού ιστού και του κοινόχρηστου χώρου: η ΔΕΘ στη σύγχρονη κατάστασή αποτελεί περίκλειστο τμήμα του κέντρου, με συγκεκριμένα όρια που επιτείνονται από την ιδιαιτερότητα της χρήσης καθώς και των αστικών διατάξεών της. Το προωθούμενο σχέδιο δεν χειρίζεται το πρόβλημα αυτό. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει τον χώρο ως ενιαίο «οικόπεδο» και δεν διασφαλίζει με σαφείς κοινόχρηστους χώρους τις απαραίτητες συνδέσεις με τον ευρύτερο αστικό ιστό.

5. Κατάργηση της συνέχειας του δημόσιου ανατολικού άξονα του σχεδίου Εμπράρ: σύμφωνα με το σχέδιο ο άξονας εκφυλίζεται σε μια απλή διακοπή της δόμησης. Ο άξονας του «ανατολικού ρήγματος», που αποτελεί δομικό ιστορικό στοιχείο του ιστού της πόλης, υποβαθμίζεται σε μια διακοπή της προβλεπόμενης δόμησης (με αδικαιολόγητες ασυμμετρίες), χάνοντας στην πράξη τη συνέχεια και διαπερατότητά του, όπως καθορίστηκαν στο σχέδιο Εμπράρ, το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης.

6. Ασάφεια οριοθέτησης χώρων πρασίνου: δεν υπάρχει κανένας χώρος πρασίνου σαφώς οριοθετημένος και χαρακτηρισμένος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζεται ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας του μη δομημένου χώρου ούτε και ο πράσινος χαρακτήρας του. Η απουσία δεσμευτικού ποσοστού φυσικής εδαφοκάλυψης θα εντείνει πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

7. Απουσία ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής προσέγγισης και αναλυτικού πολεοδομικού κανονισμού: έργα ανάπλασης αντίστοιχης σημασίας και κλίμακας στις ευρωπαϊκές πόλεις διέπονται από πολυεπίπεδες περιβαλλοντικές στρατηγικές που συμβάλλουν στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτυπώμα της ανάπτυξης και σχεδιάζουν την απόκριση στις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η προβλεπόμενη «γωνία ανακύκλωσης» του σχεδίου δεν διασφαλίζει στο ελάχιστο τον βιώσιμο και ανθεκτικό χαρακτήρα της παρέμβασης.

8. Απουσία πλαισίου σύγχρονης ανοιχτής διαβούλευσης: οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί πρέπει να προηγούνται των οριστικών πολεοδομικών και ρυμοτομικών σχεδίων εφαρμογής, έτσι ώστε να διαμορφώνεται το κατάλληλο πλαίσιο για:

• να εξετάζονται με ανοιχτό τρόπο οι εναλλακτικές ανάπτυξης και μελλοντικού αστικού μετασχηματισμού,
• να δίνεται η ευκαιρία καινοτόμου αρχιτεκτονικής έκφρασης και ανάπτυξης ολοκληρωμένων προτάσεων,
• να παράγονται αναπαραστάσεις κατανοητές από το ευρύ κοινό ώστε αυτό να μπορεί να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και να έχει λάβει γνώση των αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή των μελλοντικών γενεών.

«Οι εξελίξεις που προβλέπονται θέτουν αδιαπραγμάτευτα σε κίνδυνο τη ζωή του κέντρου, του πυρήνα της πόλης, που κατοικείται και φυλάσσεται από τους κατοίκους της και καταδικάζουν την πόλη σε ένα μη βιώσιμο και μη ανθεκτικό μέλλον» καταλήγει η Γ.Σ. του Τμήματος.

Η προϊστορία

Κι ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. «τρέχει» την ανάπλαση, δεν μπορεί να μη θυμηθεί κανείς σχεδιασμούς που προωθούσαν παλαιότερες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, από τη μετακίνηση της ΔΕΘ σε τεράστια έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη ώς το σχέδιο που κλήθηκε να κάνει ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα... Η πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών ωστόσο έκλεισε οριστικά τη συζήτηση που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες για μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολική ανατροπή στην υπόθεση με τις κτηματογραφήσεις
Με απαλλακτικό βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κλείνει την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελλόμενων ως «παράνομων» κτηματογραφήσεων στους Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας. Το Συμβούλιο έκρινε πως δεν...
Ολική ανατροπή στην υπόθεση με τις κτηματογραφήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπανάκι» στη ΔΕΘ για τους αντιεμβολιαστές
Η διαδήλωση που οργανώνεται διαδικτυακά από το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη
«Καμπανάκι» στη ΔΕΘ για τους αντιεμβολιαστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Το Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων απέρριψε το αίτημα τριών αρχιτεκτόνων που ζητούσαν την κήρυξη ως διατηρητέων μνημείων των περιπτέρων 2, 6 και 8.
«Πράσινο φως» μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων για την ανάπλαση της ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις και ερωτήματα για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της ΔΕΘ
«Σταθερά υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της ΔΕΘ....
Προτάσεις και ερωτήματα για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ
Επτά δήμαρχοι, οι περισσότεροι στελέχη της Ν.Δ., υπό τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ζητούν τη μετεγκατάστασή της.
«Γαλάζιο» σχίσμα για τη ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας