Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναδρομικά για λίγους, αγωνία για πολλούς

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδρομικά για λίγους, αγωνία για πολλούς

  • A-
  • A+
Το ανώτατο δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών 11 μηνών για όσους έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν τώρα για τις περικοπές 2012-2013 ● Στην πρώτη ανάγνωση, εξαιρούνται οι επικουρικές και οι υπάλληλοι του Δημοσίου ● Σε περιορισμό του κόστους στα 2 δισ. επενδύει η κυβέρνηση ● Να δοθούν σε όλους τα αναδρομικά ζητά η αντιπολίτευση, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων προαναγγέλλουν προσφυγές και στο Ευρωδικαστήριο.

Την καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, αλλά μόνο για χρονικό διάστημα 11 μηνών (από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016) για όλους όσοι έχουν καταθέσει ή επρόκειτο να καταθέσουν αγωγές μέχρι χθες (14/7/2020) αναγνώρισε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση της πιλοτικής δίκης, την οποία διεξήγαγε στις 10 Ιανουαρίου, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ.

Με την επιφύλαξη ανάγνωσης και μελέτης των αναλυτικών αποφάσεων, αφού επί του παρόντος έχουμε υπόψη μόνο τις περιλήψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν ειδικοί νομικοί, τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη νέα απόφαση του ΣτΕ είναι τα εξής:

● Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ικανοποιεί το αίτημα επιστροφής αναδρομικών για λίγους και διατηρεί την αγωνία για τους περισσότερους. Επιδικάζει, δηλαδή, τα αναδρομικά των 11 μηνών για λιγότερους από 250.000 που έχουν προσφύγει δικαστικά, ενώ το σύνολο των συνταξιούχων προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. πολίτες, με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου. Βεβαίως, προδικάζει ανάλογη απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου και για όσους αποφασίσουν να προσφύγουν τώρα στα δικαστήρια.

● Η απόφαση φαίνεται -στην πρώτη ανάγνωση των περιλήψεων- ότι αφήνει εκτός 1.246.122 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το εάν τελικώς έχει ανατραπεί πρότερη απόφαση του Δικαστηρίου το 2015. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εξαίρεση των επικουρικών το κόστος για τον προϋπολογισμό μειώνεται στα 2 δισ. ευρώ. Με επικουρικές και Δημόσιο αυξάνεται στα 4 δισ. ευρώ.

● Εκτός της καταβολής του 11μηνου μένουν περίπου 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (πολιτικό προσωπικό και στρατιωτικοί), καθώς γι’ αυτούς η εκκρεμότητα μπορεί να επιλυθεί μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι συνταξιούχοι Δημοσίου και οι απόστρατοι δικαιούνται έξτρα αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έχει βγει αντισυνταγματική μόνον για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση θα εφαρμοστεί μόλις ξεκαθαριστεί το θέμα από το ΣτΕ.

«Από τη στιγμή που κρίνεται από το ένα από τα δύο ανώτατα δικαστήρια θεωρείται λογικό να ισχύσει η αναδρομικότητα και για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και για τους στρατιωτικούς», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

Πότε και πώς

Το μπαλάκι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών που είναι σαφές ότι θα γίνει σε δόσεις. Πηγές του υπουργείου Εργασίας άφησαν χθες να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καλύψει την καταβολή αναδρομικών για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους κύριας σύνταξης, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο γαϊτανάκι δικαστικών προσφυγών.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις... Μελετάμε την απόφαση του ΣτΕ και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Η Εφη Αχτσιόγλου

«Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. 8 χρόνια μετά, το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται», σημείωσε η αρμόδια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.

«Περιοριστική ως προς το χρονικό εύρος η απόφαση, αντί της επέκτασης έως την 1/1/2019 ημερομηνία εφαρμογής του επαναϋπολογισμού των συντάξεων κατά τον νόμο Κατρούγκαλου», παρατηρεί ο Τομέας Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής.

«Οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιούχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών», σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Θα μελετήσουμε τις σκέψεις της απόφασης, αλλά πιστεύουμε βάσιμα ότι παραμένουν ανοιχτά νομικά ζητήματα που συγκρούονται με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχει νομικό-πολιτικό χαρακτήρα και κυριαρχείται από το “δίκαιο της ανάγκης”», σχολίασε ο νομικός Λουκάς Αποστολίδης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου «να ασχοληθεί με τα νομικά ζητήματα που παραβιάζουν τις αρχές δικαίου και δεν απαντήθηκαν στην πρόσφατη Ολομέλεια του ΣτΕ».

«Πρωτοφανή, για τα παγκόσμια δικαστικά χρονικά, εξέλιξη» χαρακτήρισε την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΕΝΥΠΕΕΚ), «διότι στερεί από τους Ελληνες συνταξιούχους αναδρομικά 80 μηνών, νομιμοποιώντας για δημοσιονομικούς λόγους τη “σφαγή” συντάξεων και δώρων με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση το 2012».

Τα αναδρομικά ανά κατηγορία συνταξιούχων

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, τα ποσά επιστροφής που θα δοθούν ανά κατηγορία συνταξιούχων και ασφαλιστικό φορέα διαμορφώνονται ως εξής, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης:

■ ΔΕΚΟ – Τραπεζών: Από 1.370- 7.800 ευρώ

■ ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ): Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ

■ Πρώην ΙΚΑ: Από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ

■ Πρώην ΟΑΕΕ: από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ

■ Πρώην ΝΑΤ: από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις

■ Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κόντρα συνταξιούχων - Δημοσίου στο ΣτΕ για αναδρομικά και περικοπές
Σκοπιμότητα στην κίνηση του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη καταλόγισαν οι συνήγοροι των συνταξιούχων, με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να εκδώσει απόφαση.
Κόντρα συνταξιούχων - Δημοσίου στο ΣτΕ για αναδρομικά και περικοπές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική διαμαρτυρία συνταξιούχων στο ΣτΕ για τα αναδρομικά
Συνταξιούχοι από όλες τις συνταξιουχικές ενώσεις ζητούν να δοθούν πίσω τα χρήματα που έχουν πληρώσει για τις συντάξεις τους με πολιτική απόφαση για επαναφορά όλων των περικοπών από μνημονιακούς νόμους.
Δυναμική διαμαρτυρία συνταξιούχων στο ΣτΕ για τα αναδρομικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τις συντάξεις
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλεί τους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και η Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και του κοινωνικού κράτους. 
Στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τις συντάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 15 Ιανουαρίου η δίκη κατά της απόφασης Βρούτση για τα αναδρομικά
Δικάσιμο για την 15η Ιανουαρίου όρισε το ΣτΕ αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Στις 15 Ιανουαρίου η δίκη κατά της απόφασης Βρούτση για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους
Από το σύνολο των 2,5 εκατ. δικαιούχων, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό από τα αναδρομικά κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές.
Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας