Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας!

  • A-
  • A+
Την έμπρακτη στήριξή τους στις έννομες απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της «Ε» εξέφρασαν με την παρουσία τους συνδικαλιστές, η πρόεδρος και μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καθώς και πολιτικά στελέχη από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς ● Οι άλλοτε εργαζόμενοι ζήτησαν το αυτονόητο: να ανακαλέσουν οι δύο τράπεζες τις ανακοπές που άσκησαν καταχρηστικά εμποδίζοντας την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων τους.

Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν χθες εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική διοίκηση της τράπεζας Αlpha στην οδό Σταδίου. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν έγχρωμα φύλλα Α4, με τη γραμματοσειρά και το κασέ της πάλαι ποτέ «Ε», ώστε να θυμίζουν πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας της μεταπολίτευσης.

«Τώρα λύση! - Οχι στην αναλγησία της Αlpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς!» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, που εκτυπώθηκε επίσης σε μεγάλο μέγεθος και τοιχοκολλήθηκε ως αφίσα-εφημερίδα τοίχου.

«Ναι, είμαστε και πάλι εδώ! Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια σκληρών και δικαστικών αγώνων και αγωνίας, κουρασμένοι αλλά αποφασισμένοι και μαχητικοί», έγραφε χαρακτηριστικά η ειδική «Εκδοση-Διαμαρτυρία των Πρώην Εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος». Οι 850 άλλοτε εργαζόμενοι στον πτωχευμένο από το 2014 εκδοτικό όμιλο απαιτούν να ανακαλέσουν οι δύο τράπεζες τις ανακοπές που άσκησαν καταχρηστικά, εμποδίζοντας την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων.

«Τα χρήματα που δούλεψα η Alpha τα κρατάει, εγώ τη βγάζω με ψιλά κι αυτή τα κονομάει» είναι ένα από τα αυθόρμητα συνθήματα που ακούστηκαν μαζί με το «Η Alpha και η Πειραιώς μού κόψανε τα πόδια, καιρός να σταματήσουνε να κάνουν τα κορόιδα». Αυτό ωστόσο που φάνηκε να ενώνει τους περισσότερους ήταν το λακωνικό «Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας».

Στήριξη

Τη συγκέντρωση κάλυψαν τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, φωτο-ειδησεογραφικά πρακτορεία και η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Την έμπρακτη στήριξή τους στις έννομες απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της «Ε» εξέφρασαν με την παρουσία τους συνδικαλιστές, η πρόεδρος και μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και μέλη της Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στα ΜΜΕ «Financial Crimes». Παρόντες ήταν και πολιτικά στελέχη, κυρίως από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

«Βρέθηκα στην κινητοποίηση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, ακριβώς γιατί πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Μια νίκη δική τους είναι νίκη κάθε εργαζόμενου και ανοίγει έναν συνολικό δρόμο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην αντικοινωνική λειτουργία των τραπεζών» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» στον Δήμο Αθηναίων και πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, που έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Οπως είπε στην «Εφ.Συν.», η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 θα επιμείνει ώστε στον νέο πτωχευτικό κώδικα, που συζητείται άμεσα, να περάσει τροπολογία που να δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι βασικός στόχος είναι να καταργηθεί στο σύνολό του ο πτωχευτικός κώδικας που ψηφίστηκε το 2015 στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων.

Ο ίδιος τόνισε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται από την αθέμιτη και ανάλγητη στάση των τραπεζών. Πίσω από τους 850 απλήρωτους της «Ελευθεροτυπίας», υπάρχουν ισάριθμες οικογένειες, πολλές εκ των οποίων έχασαν το μοναδικό τους εισόδημα, αφού ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν πολλά ζευγάρια.

Ενα από αυτά τα ζευγάρια είναι ο Χρήστος και η Ελένη Ζώτου, που δούλευαν περίπου μια δεκαετία στο πιεστήριο στο Κορωπί και πέρα από κάποιες περιστασιακές μικροδουλειές παραμένουν άνεργοι.

«Τα δουλέψαμε»

«Εχουμε δύο ανήλικα παιδιά, 200.000 δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς. Τώρα μεγαλύτερη αξία έχουν οι τράπεζες από τους εργαζόμενους και από τα παιδάκια; Το φιλότιμο και το λογικό είναι οι τράπεζες να περιμένουν και όταν πουληθεί και το εργοστάσιο στο Κορωπί, να πάρουν τότε τα ποσοστά που τους αναλογούν. Τώρα προηγούνται οι εργαζόμενοι. Να το κοιτάξει και η κυβέρνηση. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εχουν πεθάνει 7 άτομα, μόνο από το εργοστάσιο, από εμφράγματα και στεναχώριες, από τότε που έκλεισε. Από τις 850 οικογένειες πολλές είμαστε ζευγάρια με ανήλικα παιδιά, συνολικά είμαστε περίπου 3.000-3.500 άνθρωποι που περιμένουμε να πάρουμε μια ανάσα από αυτά τα χρήματα, που τα δουλέψαμε και μας τα οφείλουν».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς, εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», δήλωσε στην «Εφ.Συν. ότι η πετυχημένη και μαζική διαμαρτυρία έξω από την Alpha Bank έστειλε ένα διπλό μήνυμα: «Πρώτον, προς τις δυο τράπεζες Alpha και Πειραιώς να σταματήσουν την καταχρηστική τακτική τους στο νομικό επίπεδο και την ανάλγητη συμπεριφορά τους απέναντι σε 850 οικογένειες. Δεύτερον, προς την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως έχουν δεσμευτεί δημοσίως δύο υπουργοί της. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια, η οποία άλλωστε διαρκεί έξι και πλέον χρόνια τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας μας».

«Εδώ και τώρα απαιτούμε τα χρήματά μας, να πληρώσουν τώρα κράτος-εργοδοσία-τραπεζίτες», απαίτησαν απολυμένοι τυπογράφοι και λιθογράφοι, μέλη του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Παράλληλα, κατήγγειλαν «την υποκριτική στάση κομμάτων και συνδικαλιστών, που τώρα συμπαραστέκονται στα λόγια στους απολυμένους της “Ελευθεροτυπίας”, αλλά όσο κυβερνούσαν διευκόλυναν τα αντεργατικά μέτρα. Εξάλλου μνημονιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιτρέπει τώρα στις τράπεζες να μας παίρνουν τα χρήματα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτείται η Alpha Bank από την ανακοπή για την «Ελευθεροτυπία»
Η τράπεζα συμμορφώθηκε προς τον νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση και να μην καθυστερήσει κι άλλο η διανομή.
Παραιτείται η Alpha Bank από την ανακοπή για την «Ελευθεροτυπία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ψάλτης ενός Μεγάλου αίσχους
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών Αlpha και Πειραιώς συμπεριφέρονται καταχρηστικά και ανάλγητα. Εμποδίζουν 850 πρώην εργαζομένους της «Ελευθεροτυπίας» να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους.
Ο Ψάλτης ενός Μεγάλου αίσχους
MEDIA
Πρώην εργαζόμενοι Ελευθεροτυπίας: Μαζική συγκέντρωση έξω από την Alpha Bank
«Τώρα Λύση! -  'Οχι στην Αναλγησία της Αlpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς!» ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν σήμερα το πρωί οι πρώην εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που συγκεντρώθηκαν...
Πρώην εργαζόμενοι Ελευθεροτυπίας: Μαζική συγκέντρωση έξω από την Alpha Bank
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΟΜΥΛΕ στο πλευρό των πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας στηρίζουν τους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.
Η ΟΜΥΛΕ στο πλευρό των πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων
Ενάμιση μήνα μετά το λουκέτο που άφησε απλήρωτους πάνω από 100 εργαζομένους αλλά και το Δημόσιο και τους προμηθευτές, το e-shop γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky επανήλθε σε λειτουργία με σκιώδη τρόπο.
Πτωχευμένο ρουχάδικο «αναγεννήθηκε» στην πλάτη των απλήρωτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς ΑΤΜ»
Αντιδράσεις για την απόφαση της ALPHA BANK να λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι τα τρία υποκαταστήματα ● «Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, ενισχύεται το αίσθημα της ανισότητας», λέει ο περιφερειάρχης...
«Τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς ΑΤΜ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας