Συνεπείς στο ραντεβού τους στο Σύνταγμα χθες στις 20.00, κάποιες χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα γέμισαν το οδόστρωμα της Αμαλίας και την πλατεία της Βουλής. Ηταν η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με αίτημα «Να αποσυρθεί τώρα στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις διαδηλώσεις», όπως έγραφε το γιγαντοπανό πίσω από την εξέδρα των ομιλητών. Τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κατάπτυστο» και «αντιδραστικό τερατούργημα».
Οι συγκεντρωμένοι, κόσμος όλων των ηλικιών με μαζική παρουσία νεολαίας, άκουγαν υπομονετικά τους ομιλητές, που καταδίκασαν το επικείμενο νομοσχέδιο, καλώντας σε αγώνες για την ανατροπή του.
«Αυτό που έκανε η χούντα των συνταγματαρχών το φέρνει εξωραϊσμένο η κυβέρνηση της Ν.Δ.», είπε ο Γ. Παλιούρας, απόστρατος υποστράτηγος της ΕΛΑΣ. «Συνάδελφοι αστυνομικοί, να μη χτυπήσετε με τα κλομπ και τα χημικά τον λαό, αλλά να αγωνιστείτε μαζί του για να ακυρωθεί το νομοσχέδιο στην πράξη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καλώντας «σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που βάζει γύψο σε δικαιώματα για τα οποία χύθηκε αίμα». Χαρακτήρισε παραπλανητικό το κυβερνητικό επιχείρημα περί «ταλαιπωρίας των πολιτών από τις διαδηλώσεις», απαντώντας ότι «ταλαιπωρία είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που στοιβάζεται ο κόσμος σαν σαρδέλες, ταλαιπωρία είναι η αντιλαϊκή πολιτική, ταλαιπωρία είναι ο Μεγάλος Περίπατος, μια αποσπασματική ανάπλαση για να κάνει την Αθήνα τουριστικό προϊόν και όχι να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της».
«Ούτε όχι, ούτε ναι» από τη ΓΣΕΕ
Με επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης αντέδρασε η ΓΣΕΕ στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά, το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο περιορίστηκε σε επί μέρους επισημάνσεις, ζητώντας «πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για να προκύψουν ευρύτερες συναινέσεις».
Τηρώντας ίσες αποστάσεις η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι «αφοριστικές απαντήσεις του τύπου ΝΑΙ-ΟΧΙ δεν χωρούν στην αναζήτηση δημοκρατικών λύσεων». Ασκώντας ήπια κριτική σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο είναι «αφενός περιοριστικό των ευρύτερων δικαιωμάτων και αφετέρου με τη σωρεία ασαφών και ανασφαλών διατάξεων θα καταστεί μη εφαρμόσιμο».
Παρόμοια στάση τήρησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος στην παρέμβαση στη Βουλή. «Βγάλατε τον γνωστό εργατοπατέρα Παναγόπουλο για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που επιχειρεί να φιμώσει τη φωνή των εργατών, χτυπώντας τις διαδηλώσεις», σχολίασε το ΠΑΜΕ σε επιστολή στον Χρυσοχοΐδη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας