Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεναγοί, ένας κλάδος προς εξαφάνιση;
DREAMSTIME

Ξεναγοί, ένας κλάδος προς εξαφάνιση;

  • A-
  • A+

«Τουρισμός είναι και οι ξεναγοί». Με αυτό το σύνθημα κατεβαίνουν αύριο (Πέμπτη 2 Ιουλίου) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί Ελλάδας.  Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 12.30 στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι ξεναγοί μέσω του σωματείου τους απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για έναν νευραλγικό κλάδο του τουρισμού, που ειδικά φέτος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της καθολικής ανεργίας.

Οπως σημειώνουν, παρά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Ιουλίου, στην πράξη οι διπλωματούχοι ξεναγοί συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν άνεγοι ως το τέλος της τουριστικής σεζόν. Το πιο ανησυχητικό, ειδικά για τους ξεναγούς, είναι ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές από τα τουριστικά γραφεία, ενώ η πιθανότητα να ξαναρχίσουν γίνεται όλο και πιο ισχνή.  

«Προς το παρόν έχουμε μόνο ακυρώσεις και καμία κράτηση», καταλήγουν οι ξεναγοί, χωρίς να τρέφουν  πολλές ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος, καθώς ακόμα και αν ο παραθεριστικός τουρισμός ανακάμψει, έστω και εν μέρει, ο  περιηγητικός τουρισμός έχει ήδη δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι  περιηγητικές εκδρομές απαιτούν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων για να οργανωθούν, και συνήθως προγραμματίζονται αρκετούς μήνες πριν. Αυτό και μόνο καθιστά τη διεξαγωγή τους σχεδόν απαγορευτική υπό τις παρούσες συνθήκες,  καθώς η απελευθέρωση των πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες δεν περιλαμβάνει απαραίτητα οργανωμένα γκρουπ.

Μεταξύ άλλων οι ξεναγοί απαιτούν δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και να υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ για το μήνα Ιούλιο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. «Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των Ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού Τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί», καταλήγει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πορεία.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

«Τουρισμός είναι και οι ξεναγοί»

Αν και η 1η Ιουλίου έχει οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα, οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί της Ελλάδας συνεχίζουμε να είμαστε άνεργοι και απ´ότι φαίνεται θα παραμείνουμε άνεργοι και για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου.

Οι ξεναγοί είμαστε μισθωτοί με πολλούς εργοδότες και με σχέση εξηρτημένης εργασίας. Οι εργοδότες μας είναι τα τουριστικά γραφεία. Μέχρι σήμερα, τα τουριστικά γραφεία, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν όλες τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η καθολική ακύρωση των εκδρομών από αυτά συνεπάγεται την ολοκληρωτική έλλειψη εργασίας για τους Ξεναγούς και επομένως την καθολική ανεργία του κλάδου, ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων και η επαναφορά των πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες είναι αδύνατον να αναστρέψει το κλίμα, όχι μόνο λόγω πρακτικών συνθηκών (η πλειοψηφία των καταλυμάτων παραμένει κλειστή παρότι έχει επιτραπεί η λειτουργία τους) αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι οι ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές, στις οποίες απασχολούμαστε, απαιτούν έναν ικανό αριθμό συμμετοχών και προγραμματίζονται πολύ πριν τη διεξαγωγή τους.

Προς το παρόν έχουμε μόνο ακυρώσεις και καμία κράτηση. Αν και ελπίζουμε ειλικρινά το κλίμα να αναστραφεί και ο εισερχόμενος Τουρισμός να ανακάμψει έστω και μερικώς, ο κίνδυνος για ολοκληρωτική ανεργία των Ξεναγών κατά τη διάρκεια όλης της τουριστικής περιόδου είναι πια ορατός. Ακόμα και να υπάρξει τουρισμός για παραθερισμό, οι πιθανότητες για περιηγήσεις είναι μηδαμινές.

Για αυτούς τους λόγους, χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας. Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε:

1. Δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για όλους τους Ξεναγούς, είτε έλαβαν την δίμηνη παράταση του ΟΑΕΔ για Μάρτιο Απρίλιο είτε έλαβαν την αποζημίωση των 800 ευρώ για τους ίδιους μήνες. (Πρόσφατα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας
για Μάιο και Ιούνιο, η οποία, όμως, δεν περιλαμβάνει τους Ξεναγούς).

2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική ικανότητα των Ξεναγών για το 2021

3. Η δυνατότητα να υπαχθούμε όλοι ανεξαιρέτως οι Ξεναγοί από τον μήνα Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

4. Διευκολύνσεις ( αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου, κ.ά) οι οποίες να ισχύσουν και για τους Ξεναγούς όπως ίσχυσαν και για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις να ισχύσουν λόγω της παρατεταμένης ανεργίας μας όσο και το επίδομα του ΟΑΕΔ, το οποίο ζητάμε να λάβουν όλοι οι ξεναγοί από 1η Ιουλίου και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας μας.

Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των Ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού Τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η άδειά σας... εκφεύγει της κανονικότητας
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που απασχολούνται λόγω κορονοϊού σε άλλες υπηρεσίες, χάνουν τη θεσμοθετημένη τους άδεια του Πάσχα.
Η άδειά σας... εκφεύγει της κανονικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημία απολύσεων στην Beat
Σε μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών προχώρησε η Beat εν μέσω πανδημίας προκαλώντας τις αντιδράσεις σωματείων του κλάδου της πληροφορικής.
Πανδημία απολύσεων στην Beat
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν απολύονται και θα πληρώνονται
Xρειάστηκαν καταγγελίες, ανακοινώσεις της αρμόδιας ομοσπονδίας εκπαιδευτικών, μέχρι και ερωτήσεις βουλευτών για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη νομιμότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Δεν απολύονται και θα πληρώνονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θετικός στον ιό εργαζόμενος στη Ζώνη Περάματος
Ανησυχία επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, καθώς, όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας εργάτης από την Πολωνία, μέλος συνεργείου που εκτελούσε εργασίες.
Θετικός στον ιό εργαζόμενος στη Ζώνη Περάματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο ΟΛΠ δεν παρέχει τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής»
Τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στους χώρους επισκευής πλοίων στον Πειραιά καταγγέλλει με επιστολή του προς τον ΟΛΠ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ).
«Ο ΟΛΠ δεν παρέχει τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημίμετρα στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Με το σταγονόμετρο δίνονται μάσκες, αντισηπτικά και σαπούνια στους εργαζόμενους, οι οποίοι ανασαίνουν ο ένας πάνω στον άλλο σε χώρους που δεν αερίζονται καλά • Τα σωματεία εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν...
Ημίμετρα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας