Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Βουλή το Ιδιώνυμο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή το Ιδιώνυμο

  • A-
  • A+
Εκτός από τα άρθρα που περιλαμβάνονταν στο Σύνταγμα των συνταγματαρχών, στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις προστέθηκε διάταξη με την οποία ιδρύεται Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και θα ασχολείται μεταξύ άλλων με τη «ριζοσπαστικοποίηση» και τον «βίαιο εξτρεμισμό».

Εχει και χειρότερα... άρθρα το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για τις συγκεντρώσεις και πορείες. Η μόνη αλλαγή σε σχέση με το σχέδιο της διαβούλευσης ήταν η αφαίρεση του άρθρου που ξεπερνούσε ακόμη και τον χουντικό νόμο από τον οποίο «αντέγραψε» διατάξεις, το οποίο έδινε στην αστυνομία απεριόριστη εξουσία στη διάλυση κινητοποιήσεων, μετατρέποντάς τη σε οιονεί συνταγματικό δικαστήριο.

Αιφνιδιάζοντας όμως τους πάντες, προσέθεσε ένα άρθρο που έλειπε στη διαβούλευση, με το οποίο ιδρύει τη νέα Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα ασχολείται με την «πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας», όπως η «ριζοσπαστικοποίηση» και ο «βίαιος εξτρεμισμός», χωρίς ο νομοθέτης να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τι εννοεί.

Ωστόσο, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» ώστε να ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο, η ίδια διεύθυνση θα προλαμβάνει από την «ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία», τον «σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία» μέχρι τη «ρατσιστική βία».

Ακόμα, η νέα -επιτελική- διεύθυνση που προστέθηκε με το άρθρο 20 θα «σχεδιάζει» και θα «υποβάλλει στον υπουργό ΠτΠ προς έγκριση την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας» αλλά και θα «συντονίζει τις δράσεις που εκδηλώνονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες όλων των φορέων για την υλοποίησή της».

Επιπλέον «μεριμνά για την υλοποίηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύγχρονων μοντέλων προληπτικής αστυνόμευσης καθώς και δράσεων αποριζοσπαστικοποίησης και απεμπλοκής από τη βία» και «αξιοποιεί νέες μεθόδους και διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου, καθώς και στρατηγικές επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της ιδεολογίας της βίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας απέναντι στις αιτίες που οδηγούν στη βία, την παραβατικότητα και στο έγκλημα».

Αθικτα άρθρα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας υλοποιεί ανάμεσα σε άλλους φορείς είτε αυτοτελώς η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας είτε «σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΕΠΣΑ) […] και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ)».

Κατά τα άλλα, άθικτα έμειναν τα άρθρα που «αντέγραψε» η κυβέρνηση από τη χούντα, όπως η διάταξη του άρθρου 18 του «Συντάγματός» της που είχε εισαγάγει την προϋπόθεση της γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων και το οποίο προέβλεπε ότι «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των. Αι εν τω υπαίθρω συναθροίσεις δύνανται να απαγορευθούν αν εκ τούτων επίκειται κίνδυνος για την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν».

Η υποχρέωση, όμως, της έγκαιρης γνωστοποίησης μιας συγκέντρωσης κρίνεται από αρκετούς νομικούς αντισυνταγματική, αφού το Σύνταγμα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ οργανωμένων και αυθόρμητων συναθροίσεων και η μόνη διάκριση που αναγνωρίζει είναι αυτή των υπαίθριων και μη συναθροίσεων, ώστε να απαγορεύσει την παρουσία της αστυνομίας στις μη υπαίθριες. Αλλωστε το δικαίωμα στη δημόσια συγκέντρωση κατοχυρώνεται χωρίς επιφυλάξεις.

Αντίθετα, ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν επαναδιατύπωση στη σημερινή γλώσσα των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3 του ν.δ. 794/71 της χούντας. Προβληματικό επίσης κρίνεται και το άρθρο που προβλέπει την υποχρεωτική ύπαρξη οργανωτή ο οποίος και θα έχει αστικές ευθύνες (αποζημίωση) για τις ζημιές που τυχόν θα γίνουν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, ενώ το νομοσχέδιο δεν απαντά τι θα ισχύει για συγκεντρώσεις που γίνονται με διαδικτυακά καλέσματα, αφού πίσω από αυτά δεν μπορεί να προσδιοριστεί κάποιος ως «οργανωτής». Ας σημειωθεί επίσης ότι -όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- η διάλυση συγκεντρώσεων λόγω μη γνωστοποίησης απαγορεύεται.

Το ΠΑΜΕ

Η κυβέρνηση λοιπόν επέλεξε να παραβλέψει τόσο τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων όσο και τις αρνητικές κριτικές επί του σχεδίου που έγιναν στη διαβούλευση και προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου με συνέπεια να ξεσηκώσει νέα θύελλα.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΠΑΜΕ, που κυκλοφόρησε αφίσα στην οποία αναγράφεται: «Η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει» και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει τον συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στον γύψο».

Τονίζεται επίσης ότι «οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα». Καλεί ταυτόχρονα συνδικάτα, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, Εργατικά Κέντρα και μαζικούς φορείς να ενημερώσουν το κοινό και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να καταδικάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σφοδρή ήταν και η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω δήλωσης του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανέφερε: «Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί χούντας το 1971. Ενας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, αλλά αναβιώνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Οι φυλακές στενάζουν
Με τα κρούσματα να έχουν θεριέψει σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας και τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο κρατουμένου από Covid-19 να είναι γεγονός, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου,...
Covid-19: Οι φυλακές στενάζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψυχίατροι εναντίον «ιδιωτικών στρατών»
Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» υπουργική απόφαση με την οποία κάθε δημόσιος οργανισμός μπορεί να ιδρύει τον δικό του «ιδιωτικό στρατό» με ένοπλους φρουρούς και υπαλλήλους χρηματαποστολών.
Ψυχίατροι εναντίον «ιδιωτικών στρατών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
Πολύ μεγάλη η διαδήλωση με αντικείμενο το ν/σ του υπουργείου Προ.Πο. που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις.
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι διαδηλώσεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Ο έλεγχος των συγκεντρώσεων, διαρκής και διακαής πόθος της εξουσίας ● Το νομοσχέδιο δίνει στον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή την αρμοδιότητα να αποφασίζει πότε θα γίνονται, πότε θα απαγορεύονται και...
Οι διαδηλώσεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «παράγκα» και οι κρίσεις
Ξεκίνησαν χθες οι κρίσεις στην Πυροσβεστική υπό τη σκιά της καταγγελίας απόστρατου αξιωματικού περί ύπαρξης «παράγκας» στο Σώμα, που φροντίζει να προωθούνται οι ανά περίσταση αρεστοί στον εκάστοτε επικεφαλής...
Η «παράγκα» και οι κρίσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δάρδανος» και «Ιόλαος» με άλλη... περιβολή
Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας για τις φυσικές καταστροφές Δύο σχέδια που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, ακολουθούν τη βασική λογική του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η...
«Δάρδανος» και «Ιόλαος» με άλλη... περιβολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας