• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 8.4°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.1°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.4°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 4.4°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.3°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 1.8°C / 9.9°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.6°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.6°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά

 • A-
 • A+
Απομακρύνονται 32 εργαζόμενοι από τον «Νηρέα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σωματεία και κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για το νέο σχήμα μετά τη συγχώνευση των τριών μεγάλων παικτών του κλάδου. Η εταιρεία μιλά για αλλαγή μοντέλου φύλαξης και απορρόφηση των περισσότερων από την εταιρεία σεκιούριτι στην οποία ανατέθηκε το έργο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» να απομακρύνει 32 εργαζόμενους στη φύλαξη των εγκαταστάσεών της στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας -η φύλαξη περνά σε ιδιωτική εταιρεία. Πέρα από το επιχειρησιακό σωματείο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ανακοινώσεις στήριξης των εργαζομένων εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η παράταξη της Λαϊκής Ενότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ξηρομέρου και το ΚΚΕ, που προχώρησε και σε ερώτηση στη Βουλή.

Από την πλευρά της η εταιρεία τονίζει ότι η ανάθεση της φύλαξης σε εξειδικευμένη εταιρεία γίνεται για την καλύτερη προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στον Αστακό, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την εταιρεία φύλαξης, ενώ όσοι απολυθούν θα λάβουν υψηλές αποζημιώσεις και θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν νέες θέσεις που θα προκύψουν στον όμιλο.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εν εξελίξει συγχώνευση των τριών μεγάλων εταιρειών του κλάδου, «Νηρέας», «Ανδρομέδα» και «Σελόντα» (που έχει λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), προσδοκά να συμβάλει στη γρήγορη ανάκαμψη του χτυπημένου και από την πανδημία κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναμένεται να έχει αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς. Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών της «Νηρέας» από την «Ανδρομέδα» στο πλαίσιο της συγχώνευσης και χθες (Δευτέρα) η «Νηρέας» υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα διαγραφής των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για την ανάπτυξη της νέας εταιρείας αναμένονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής ψαριών, συγχώνευση μονάδων, ανάπτυξη περισσότερων ειδών ιχθυοκαλλιεργειών και προσπάθεια εισόδου σε νέες αγορές.

Οι φόβοι

Ομως από την πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται φόβοι για απώλειες θέσεων εργασίας, που θα προκαλέσουν προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες όπως αυτή του Αστακού. Το σωματείο εργαζομένων στη «Νηρέας» κάνει λόγο για ξαφνικές καρατομήσεις 32 συναδέλφων με πρόσχημα τον μη επαγγελματισμό τους με την επίκληση του τραγικού θανάτου εργαζόμενου στη φύλαξη το 2018. Μιλά ακόμη για απόφαση που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και καλεί τους αρμόδιους και θεσμικούς φορείς να πάρουν θέση ενάντια στον αντεργατικό κατήφορο.

«Προχωρούμε σε έκτακτη γενική συνέλευση και ζητάμε άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για να διαπραγματευτούμε ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της μαζικής απόλυσης των συναδέλφων. Εάν δεν εισακουστούμε, θα πραγματοποιήσουμε 24ωρη απεργία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Τσάρκος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα: «Τριάντα δύο οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα και η γιγάντωση με τη συγχώνευση των leaders του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, προανάκρουσμα για τα χειρότερα. Η κυβέρνηση, που σύμφωνα με τη συνήθειά της ξεκινάει την οποιαδήποτε ενίσχυση από τους πλέον ισχυρούς, θα έπρεπε να θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας», αναφέρει. Και η τοπική νομαρχιακή επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός τους με κάλυψη της κυβέρνησης.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Πηγές της εταιρείας επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν πρόκειται για απομάκρυνση των εργαζομένων αλλά για αλλαγή μοντέλου φύλαξης με την ανάθεση σε εταιρεία security, κάνοντας λόγο για 8 και όχι 32 απολύσεις καθώς οι υπόλοιποι μεταφέρονται στο δυναμικό της εταιρείας security. Σε ανακοίνωσή της η «Νηρέας Α.Ε.» μιλά για μια ενέργεια στο πλαίσιο του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου στον Αστακό που απαιτούσε τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας της μονάδας. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η παρουσία της εταιρείας στον Αστακό χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα και αναφέρεται ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης, ενώ θα δοθούν αποζημιώσεις υψηλότερες των προβλεπόμενων, καθώς και η δυνατότητα απορρόφησης σε τυχόν νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν στον όμιλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση
Συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου στην Αθήνα την Παρασκευή με ζητούμενο την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας, αλλά και την παράλληλη στήριξή τους ● Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του «μαύρου...
Σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στηρίξτε μας για να μείνουμε στον τόπο μας»
Οι ρητινοκαλλιεργητές της βόρειας Εύβοιας οργανώνονται και διεκδικούν μετά τη βιβλική καταστροφή ● Ζητούνται άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις ● Πανευβοϊκό συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου.
«Στηρίξτε μας για να μείνουμε στον τόπο μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναγερμός για τους εργάτες γης
Εντονη ανησυχία επικρατεί στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας μετά την εμφάνιση 32 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργάτες γης στα χωριά Αγιος Ιωάννης, Βλαχιώτης και Γλυκόβρυση το Σάββατο.
Συναγερμός για τους εργάτες γης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Παρασκευή των εργαζομένων
Το ένα πρόσωπο της Μαύρης Παρασκευής είναι αυτό της πολυδάπανης και θεαματικής καμπάνιας, το άλλο αφορά τους εργαζομένους για τους οποίους η Παρασκευή είναι πράγματι μαύρη.
Μαύρη Παρασκευή των εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας