Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.4°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.9°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
Φάτε δακρυγόνα, κάνει καλό!
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φάτε δακρυγόνα, κάνει καλό!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περιλαμβάνονται χώρες και περιοχές ζάπλουτες και πάμπτωχες. Με δημοκρατικό πολίτευμα μέχρι ολοκληρωτικό και... ακόμη χαμηλότερα. Ποιος να φανταζόταν ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Χιλή θα βρίσκονταν στον ίδιο κατάλογο με χώρες όπως Αϊτή, Ιράκ, Ιράν, Νιγηρία, Σουδάν, Ζιμπάμπουε.

Και όμως συναντιούνται στην έκθεση/διαδραστικό ιστότοπο πολυμέσων «Δακρυγόνα αέρια: Ερευνα» (teargas.amnesty.org), που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστία εξετάζοντας την κατάχρηση των τοξικών αερίων από τις δυνάμεις καταστολής σε 22 χώρες παγκοσμίως, μέσα από τη μελέτη 500 βίντεο, την ανάλυση 80 περιστατικών, μαρτυρίες και συνεντεύξεις για τις συνέπειες αυτής της κατάχρησης που είχε αποτέλεσμα ακόμη και τον θάνατο.

Την ώρα που ειρηνικοί διαδηλωτές βομβαρδίζονται, στην κυριολεξία, με τοξικά αέρια σε δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ αλλά και στο Χονγκ Κονγκ καθώς αναζωπυρώνεται η ένταση, η έκθεση/ιστότοπος ντοκουμέντων έρχεται να καταρρίψει το επιχείρημα ότι τα δακρυγόνα είναι ασφαλή και χρησιμοποιούνται για τη διάλυση βίαιων κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα να αποκαλύψει μια πολύ ανησυχητική τάση παγκοσμίως: την εκτεταμένη, παράνομη χρήση δακρυγόνων, καθώς επιβεβαιώνεται «η θηριώδης κατάχρησή τους» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης του Προγράμματος Αντιμετώπισης Κρίσεων της οργάνωσης Sam Dubberley.

Το Εργαστήριο ανέλυσε 80 επικίνδυνες περιπτώσεις χρήσης δακρυγόνων από τις αστυνομικές αρχές που προκάλεσαν τραυματισμούς και θανάτους, διαπιστώνοντας την εγκυρότητα βίντεο που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter μέσα από το δίκτυο Digital Verification Corps, το οποίο συγκροτούν φοιτητές/τριες έξι πανεπιστημίων σε τέσσερις ηπείρους που εκπαιδεύτηκαν στην «αλίευση» και επαλήθευση υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τοξικά που εκτοξεύονται μέσα σε νοσοκομεία, πολυκατοικίες, μετρό, εμπορικά κέντρα, μέσα σε σχολικό λεωφορείο και επιβατικό αυτοκίνητο, δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούν απευθείας σε άτομα προκαλώντας θανάτους ή κάνιστρα που εξαπολύουν τις δηλητηριώδεις βολές μέσα από τζιπ και drones που κινούνται με υψηλές ταχύτητες είναι μερικές από τις καταχρήσεις που καταγράφονται. Εναντίον ποιων; Οι «εχθροί», δηλαδή τα θύματα, περιλαμβάνουν από μαθητές/ριες, ιατρικό προσωπικό, διαδηλωτές/ριες για την προστασία του κλίματος, δημοσιογράφους, μετανάστες/ριες και υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, ανεξερεύνητες παραμένουν οι επιπτώσεις των τοξικών αερίων στον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν τύχει συστηματικής επιστημονικής έρευνας οι συνέπειές τους στην υγεία και στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες και οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη έκθεση σε αυτά.

Ανεξέλεγκτο εμπόριο

Και όχι μόνον αυτό: η εκτεταμένη κατάχρηση των δακρυγόνων από την αστυνομία σε όλον τον κόσμο είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη, λόγος για τον οποίο στην έκθεση διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με την «έλλειψη κανονισμών κατάλληλης χρήσης ή τυποποιημένων σκευασμάτων τοξικότητας», που συμπληρώνει τους αμφισβητήσιμους ελέγχους των αστυνομικών επιχειρήσεων, δεδομένα που έχουν οδηγήσει τη διεθνή οργάνωση να συμπαραταχθεί με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, προκειμένου να κατοχυρωθεί επισήμως η χρήση δακρυγόνων, σε ορισμένες καταστάσεις, ως βασανιστήριο ή άλλη κακομεταχείριση.

Εξίσου όμως ανεξέλεγκτο και σκοτεινό παραμένει το παγκόσμιο εμπόριο δακρυγόνων, το οποίο τροφοδοτεί τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά της αστυνομίας. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και το εμπόριο δακρυγόνων αερίων όχι απλώς παραμένουν κακώς ρυθμισμένα, αλλά «δεν υπάρχουν καθολικοί και επίσημοι διεθνείς κανονισμοί που να αφορούν συγκεκριμένα το εμπόριο δακρυγόνων και άλλων μέσων που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο μαζών», ενώ «λίγα κράτη παρέχουν πληροφορίες δημοσίως σχετικά με την ποσότητα και τη χρήση δακρυγόνων, εμποδίζοντας την ανεξάρτητη εποπτεία», επισημαίνει η έρευνα και αναφέρει την κοινή εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ιδρύματος Ερευνας Ωμέγα για μεγαλύτερους ελέγχους στην παραγωγή, τη χρήση και το εμπόριο δακρυγόνων και άλλων λιγότερο θανατηφόρων όπλων που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Εθνη και τώρα διερευνούν τη δυνητική ανάπτυξη διεθνών εμπορικών ελέγχων στα λιγότερο θανατηφόρα όπλα προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τους σε βασανιστήρια, άλλες μορφές κακομεταχείρισης και τη θανατική ποινή.

«Μέρος του προβλήματος στο ζήτημα των δακρυγόνων είναι ότι ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις παρερμηνεύουν το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα, ενώ άλλες απλώς επιλέγουν να αγνοήσουν τυχόν καθοδήγηση και κάποιες έχουν αναγάγει τη χρήση δακρυγόνων σε όπλο.

Ωστόσο, μέρος της λύσης πρέπει να είναι και ο μεγαλύτερος έλεγχος του μέχρι στιγμής ελαχίστως ρυθμιζόμενου παγκόσμιου εμπορίου δακρυγόνων και άλλων μέσων ελέγχου των ταραχών. Τα δακρυγόνα αέρια πρέπει να υπόκεινται στους διεθνείς ελέγχους στα λιγότερο θανατηφόρα όπλα και στους περιορισμούς που συζητούνται αυτή τη στιγμή στον ΟΗΕ» συνοψίζει τα συμπεράσματα της έκθεσης ο Patrick Wilcken, Ερευνητής στον Ελεγχο Οπλων, την Ασφάλεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τι συνιστά κατάχρηση δακρυγόνων:

● Χρήση σε μικρούς/στενούς χώρους

● Πυροβολισμός/εκτόξευση απευθείας σε άτομα

● Χρήση υπερβολικών ποσοτήτων

● Χρήση σε ειρηνικές διαμαρτυρίες

● Χρήση εναντίον ομάδων που ίσως να μην μπορούν να τραπούν σε φυγή εύκολα ή που είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις των αερίων, όπως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

Σιγή κατασκευαστών!

Οι χώρες/περιοχές από τις οποίες συλλέχτηκε και αναλύθηκε το υλικό της έρευνας είναι: Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, ΛΔΚ, Εκουαδόρ, Γαλλία, Γουινέα, Χονγκ Κονγκ, Ονδούρα, Αϊτή, Ινδία (Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία), Ιράκ, Ιράν, Κένυα, Λίβανος, Νιγηρία, Ισραήλ-OPT, Σουδάν, Τουρκία, ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε. Στο πλαίσιο της έρευνας, η Διεθνής Αμνηστία προσέγγισε και τις επτά γνωστές κατασκευάστριες εταιρείες δακρυγόνων, από τις οποίες μόνο μία της απάντησε.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινή έκκληση για μάρτυρες των αναίτιων και απρόκλητων συλλήψεων στη Νέα Σμύρνη
Από την Τρίτη 9 Μάρτη (μέρα της μαζικής πορείας ενάντια στην αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη) και για τέσσερις ολόκληρες ημέρες κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ ανήλικοι μαθητές των σχολείων της περιοχής μετά από συλλήψεις...
Κοινή έκκληση για μάρτυρες των αναίτιων και απρόκλητων συλλήψεων στη Νέα Σμύρνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΜΕ: «Απόσυρση των ανυπόστατων κατηγοριών εναντίον των ανήλικων μαθητών μας»
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας – Μοσχάτου απαιτεί την παύση της δίωξης και την απόσυρση των ανυπόστατων κατηγορών εναντίον των ανήλικων μαθητών των σχολείων της περιοχής της.
ΕΛΜΕ: «Απόσυρση των ανυπόστατων κατηγοριών εναντίον των ανήλικων μαθητών μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικός ζητά αληθινές σφαίρες και απειλεί αριστερούς
Ένα ακόμη περιστατικό εκφοβισμού και τρομοκρατίας έρχεται στη δημοσιότητα μετά το όργιο αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών, αλλά και τον τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.
Αστυνομικός ζητά αληθινές σφαίρες και απειλεί αριστερούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο βίντεο: Τι προηγήθηκε της επίθεσης κατά του αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη
Στο επίκεντρο της συζήτησης για τα χθεσινά επεισόδια και την άγρια καταστολή που ακολούθησε έχει βρεθεί, μοιραία, το περιστατικό τραυματισμού αστυνομικού από ομάδα ατόμων.
Νέο βίντεο: Τι προηγήθηκε της επίθεσης κατά του αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικοί διέλυσαν πορεία στην Πανόρμου και έσπασαν φανάρια αυτοκινήτων
Νωρίς το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση περίπου 100 ατόμων που διαμαρτύρονταν κατά της αστυνομικής βίας, έξω από τον σταθμό του μετρό στην Πανόρμου. Οκτώ προσαγωγές.
Αστυνομικοί διέλυσαν πορεία στην Πανόρμου και έσπασαν φανάρια αυτοκινήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας