• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.7°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  2 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 12.5°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 10.8°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για τρία έργα της Cosco

 • A-
 • A+
Κερατσίνι-Δραπετσώνα. Γιατί ο δήμος προχωρά σε αυτή τη στρατηγική κίνηση παρότι τα έργα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή ΕΣΑΛ και έχουν αδειοδοτηθεί.

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τρία έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Cosco στην περιοχή της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή ΕΣΑΛ και έχουν αδειοδοτηθεί, πρόκειται να καταθέσει η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η αίτηση θα κατατεθεί από τους δικηγόρους του δήμου, Κ. Καραπαναγιώτη και Χρ. Μυργιαλή, τις επόμενες μέρες.

Τα έργα αυτά είναι: η νέα αποθήκη στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ, το πενταώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στην προβλήτα Ηρακλέους, καθώς και το έργο υπόγειας οδικής σύνδεσης σταθμού διακίνησης με πρώην χώρο ΟΔΔΥ. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι:

 1. Δεν έχει διασφαλιστεί με μελέτη, δεν εξετάστηκε, ούτε εκτιμήθηκε η συνολική επίδραση των σχεδιαζόμενων έργων στο φυσικό περιβάλλον και οι συνέπειές τους. Δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η σημερινή ικανότητα της πόλης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και τα δεδομένα κορεσμού της.
 2. Η συνολική επίδραση των πρόσθετων επενδύσεων δεν εκτιμήθηκε ποτέ στο συνολικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, προσθετικά στις ήδη σχεδιασμένες επενδύσεις και τα υπάρχοντα έργα.
 3. Επιδεινώνονται οι όροι διαβίωσης και επέρχεται περαιτέρω υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή και οικιστικού περιβάλλοντος, καθόσον καθορίζονται όροι δόμησης και χρήσης γης με την προσβαλλόμενη απόφαση της ΕΣΑΛ, αγνοώντας τις πολεοδομικές ενότητες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που γειτνιάζουν με τα συγκεκριμένα τμήματα του λιμανιού. Οι πολεοδομικές ενότητες μάλιστα είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένες, ενώ αγνοείται ότι ο γειτονικός αστικός ιστός και οι περιοχές κατοικίας αποκλείονται από το θαλάσσιο μέτωπο και επιβαρύνονται με γενικότερη επιπλέον όχληση που προκαλούν οι λιμενοβιομηχανικές δραστηριότητες.

«Η προσπάθεια αυτή της δημοτικής αρχής είναι ακόμη μια στρατηγική κίνηση ώστε να ακυρώσουμε τα σχέδια της Cosco που στρέφονται ενάντια στην πόλη, τους κατοίκους και το περιβάλλον της. Φυσικά αυτό είναι μόνο μια μορφή αγώνα. Ο καθοριστικός παράγοντας που θα ανατρέψει τα καταστροφικά για την περιοχή μας σχέδια του κινεζικού κολοσσού είναι η πάλη και οι μαζικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων. Ο αγώνας είναι μεγάλος και διαρκής. Μαζί θα τα καταφέρουμε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν γνωστά τα τελικά συμπεράσματα από το Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο» σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί την περιοχή. Με την παράδοση και των νέων ευρημάτων η δημοτική αρχή μαζί με τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης θα κινηθεί άμεσα προς τρεις κατευθύνσεις:

 1. Στις εισαγγελικές αρχές, ζητώντας να πάρουν θέση απέναντι στο σοβαρό ζήτημα της υγείας των κατοίκων.
 2. Στα πολιτικά κόμματα, απαιτώντας να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και το περιβάλλον.
 3. Στους δημότες, προκειμένου από κοινού να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα διεκδικώντας: την άμεση μετεγκατάσταση των «Oil Οne» και «Lafarge» καθώς και την απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ. Επίσης την απαλλοτρίωση και απόδοση των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων στους κατοίκους για τη δημιουργία υποδομών παιδείας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και πράσινου.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βολές του δημάρχου Κερατσινίου κατά ΜΜΕ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, απέναντι στα ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο «θάβουν» το θάνατο του λιμενεργάτη της Cosco και τον αποκλεισμό του ΣΜΑ.
Βολές του δημάρχου Κερατσινίου κατά ΜΜΕ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χρήστου Βρεττάκου
Τα απορρίμματα, τα σχέδια της Cosco, η λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών και το Νεκροταφείο της Ανάστασης ήταν τα θέματα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης τη Δευτέρα.
Δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χρήστου Βρεττάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν είναι «χαβούζα»
Ευρεία σύσκεψη σήμερα υπό τον δήμαρχο, Χρήστο Βρεττάκο, για το μέλλον της πόλης ● Στο τραπέζι η Oil One, το τσιμεντάδικο, οι άδειες δεξαμενές των ΕΛ.ΠΕ., τα σχέδια της Cosco για το λιμάνι, τα απορρίμματα της...
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν είναι «χαβούζα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ
Μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου δίνει περιθώριο το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση να μελετήσει και να στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς το προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, το...
Τελεσίγραφο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρ. Βρεττάκος: Κατάφωρη η αδικία για το Κερατσίνι από το σχέδιο για τα απορρίμματα
Το νέο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 σχολίασε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος...
Χρ. Βρεττάκος: Κατάφωρη η αδικία για το Κερατσίνι από το σχέδιο για τα απορρίμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ελαφρύ έμφραγμα στο νοσοκομείο ο Χρήστος Βρεττάκος
Η βλάβη στην αρτηρία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και άμεσα από τους θεράποντες γιατρούς, τις επόμενες μέρες θα παραμείνει στο νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία του και σύντομα αναμένεται να επιστρέψει υγιής...
Με ελαφρύ έμφραγμα στο νοσοκομείο ο Χρήστος Βρεττάκος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας