Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μετέωρο βήμα του τουρισμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μετέωρο βήμα του τουρισμού

  • A-
  • A+

ΕΡΕΥΝΑ

Με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός το Σάββατο εγκαινίασε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, λέγοντας πως «ο τουρισμός επέστρεψε», καθώς από σήμερα τουρίστες από 30 χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο η πραγματική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε όλη τη χώρα, είναι αρχικά αποθαρρυντική.

Με την αβεβαιότητα του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό και εξαιτίας των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα μείνουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η πτώση του τζίρου ενδέχεται να κυμανθεί μεσοσταθμικά κοντά στο 70%.

Μεγάλοι χαμένοι κυρίως οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι, οι μισοί εκ των οποίων αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή μέτρα στήριξης.

Κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις παρουσιάζονται σε προορισμούς λιγότερο μαζικούς με μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως και εκεί οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής, ενώ προς το παρόν οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε όλη τη χώρα και για τον εσωτερικό τουρισμό.

Μοιάζει με μια μάχη πολύ δύσκολο να κερδηθεί σε ένα αχαρτογράφητο και μεταβαλλόμενο τοπίο, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει στηθεί πάνω στη μαζικότητα σε μικρούς χώρους, στοιχείο που αντιβαίνει στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια δεδομένης και της έλλειψης μαζικών μοριακών ελέγχων.

ΚΡΗΤΗ

Χαμηλές προσδοκίες, αγωνία για τα κρούσματα

Φαράγγι Σαμαριάς

Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από σήμερα, αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το νησί ● Ανησυχία για πιθανή αύξηση κρουσμάτων ● Πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΙΟΝΕΛΛΗ

Κλειστός μέχρι νεωτέρας παραμένει ο τουρισμός στην Κρήτη, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες «ανοίγματος» του πρωθυπουργού με ορόσημο τη σημερινή μέρα. Για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η Δευτέρα 15 Ιουνίου είναι ακόμα μία μέρα σε συνθήκες πανδημίας, με κλειστά ξενοδοχεία και χαμηλές προσδοκίες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Τυπικά από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) μπορούμε να ανοίξουμε όλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξει κανείς καθώς είναι δώρον-άδωρο εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις και πρακτικά δεν υπάρχει αντικείμενο λειτουργίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο οποίος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για τον Ιούλιο. Οπως εξηγεί ο ίδιος, εταιρείες με 4 ή 5 ξενοδοχεία στην Κρήτη θα ανοίξουν μόνο το ένα ή τα δύο και θα κινηθούν βλέποντας και κάνοντας».

«Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές και στην ουσία μετατίθενται για τον Αύγουστο», λέει ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων. Τις βασικές χώρες από τις οποίες τροφοδοτείται η Κρήτη (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρωσία καθώς και τις σκανδιναβικές) δεν πρέπει να τις περιμένουμε πριν από τον Αύγουστο αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών. Μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε ίσως κάποιες πτήσεις κυρίως από Γερμανία και από γειτονικές μας χώρες όπως το Ισραήλ», αναφέρει.

Κλειστά παραμένουν και τα μικρά καταλύματα, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της Ενωσης «Φιλοξενία», Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Το παν είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα αεροδρόμια και να υπάρχουν πτήσεις. Στη δική μου επιχείρηση έχουμε, για παράδειγμα, κρατήσεις για Ιούνιο, κυρίως από την Ολλανδία. Ωστόσο ξέρουμε πως θα ακυρωθούν αφού οι επισκέπτες έρχονται με πτήσεις τσάρτερ και κανένας δεν θα μπει στη διαδικασία να πάει στην Αθήνα και από εκεί να αναζητήσει εσωτερική πτήση για Ηράκλειο», λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης (μόλις 5% με 10% της κίνησης των ξενοδοχείων).

Συμβάσεις

Αγωνία για την κατάσταση εκφράζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αν και ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημα του κλάδου, που ήταν η αυτόματη επαναπρόσληψη των περσινών εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ταυτόχρονη αναστολή των συμβάσεων από 1η Ιουνίου. «Υπάρχει ωστόσο σημαντικός αριθμός συναδέλφων που μένουν εκτός της ρύθμισης, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το πόση πραγματικά θα είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία, αλλά και η τήρηση των τοπικών και των κλαδικών συμβάσεων που δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν με πρόσχημα την πανδημία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Την ίδια στιγμή πάντως μεγάλη είναι η ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από εισερχόμενους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Οι τουριστικοί παράγοντες στην Κρήτη θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων, ελπίζοντας να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας του νησιού. Ασαφής παραμένει ακόμα ο τρόπος χειρισμού των ύποπτων κρουσμάτων από τα ξενοδοχεία, ενώ πολλά επιμέρους θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το καθεστώς συνεργασίας των ξενοδοχείων με τους συνεργαζόμενους γιατρούς, η μεταφορά και το κόστος περίθαλψης των ασθενών, αλλά και το τι θα γίνεται αν ένας τουρίστας με εμφανή συμπτώματα αρνείται να εξεταστεί. Σημαντικό, τέλος, είναι το θέμα της επάρκειας των τεστ για μια πιθανή μαζική εμφάνιση κρουσμάτων.

Πάντως η Κρήτη πρωτοπορεί καθώς ήδη τρέχει πρόγραμμα κατάρτισης για τον ιό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου με τη συνεργασία των τουριστικών φορέων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης). Πρόκειται για τετραήμερους κύκλους εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, με εξετάσεις στο τέλος και στόχο να εκπαιδευτούν περίπου 60.000-70.000 εργαζόμενοι.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκτιμήσεις για πτώση τζίρου πάνω από 60%

Σαντορίνη

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη Μύκονο υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (12.500-15.000) δεν θα βρει δουλειά ● Στη Σαντορίνη τα καταστήματα εστίασης υπολειτουργούν, ενώ μεγάλο μέρος του εποχικού προσωπικού απουσιάζει

Του ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες στις Κυκλάδες με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Αδειες, ήσυχες και ακόμα πιο όμορφες παραλίες, χωρίς ομπρέλες, με κλειστά μπιτσόμπαρα, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία, σε μια μουδιασμένη κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τη στάση αναμονής των επιχειρηματιών και την τεράστια ανασφάλεια των εργαζομένων.

Πτώση τζίρου 90% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε η Μύκονος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με επισκέπτες κυρίως τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Ξενοδοχεία, μικρότερα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια όλα ήταν κλειστά. Σε σύνολο 30 οργανωμένων παραλιών έχουν ανοίξει μόλις τρεις.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, κάποιοι επιχειρηματίες παρασύρθηκαν και στη Μύκονο, όπως όμως ξέφυγε η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Η λογική των προστίμων είναι σε γενικές γραμμές σωστή, οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ανοίξουν και δεν θα ρισκάρουν τόσο υψηλά πρόστιμα. Διατηρούμε κάποια αισιοδοξία γιατί η Μύκονος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλα νησιά και ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό με σημαντική συχνότητα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές κατά 40% ή 50% γιατί έτσι θα υποβαθμίσουμε εντελώς το προϊόν μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος Συνδέσμου εστίασης-διασκέδασης Μυκόνου.

Προς το παρόν οι τιμές δεν έχουν πέσει καθόλου σε ξενοδοχεία και εστίαση, όμως επιχειρηματίες του κλάδου ισχυρίζονται πως «οι τιμές στον τουρισμό θυμίζουν χρηματιστήριο και είναι δεδομένο πως θα δείτε τιμές αργότερα μέσα στο καλοκαίρι που δεν θα τις φαντάζεστε». Οι εκτιμήσεις για τη Μύκονο κάνουν λόγο για πτώση τζίρου που θα ξεπεράσει το 60% σε σχέση με πέρσι, ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (12.500-15.000) δεν θα βρει δουλειά.

Στην Πάρο η εικόνα είναι ανάλογη. Η Παροικιά είναι σχεδόν έρημη και στο λιμανάκι της Νάουσας δημιουργήθηκε συνωστισμός μόνο για 2-3 νύχτες ξεφαντώματος, ενώ η δημοφιλής σε μαθητές και φοιτητές Πούντα παραμένει κλειστή. Κατά το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αφίχθησαν συνολικά 3.840 επισκέπτες ενώ πέρσι ήταν 16.582.

Πάντως η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης δεν τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ κάποιοι επιχειρηματίες έλεγαν «μην περιμένετε πολλούς ελέγχους φέτος, δεν θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας...»

Στη Σαντορίνη (νούμερο δύο τουριστικός προορισμός παγκοσμίως) των περίπου 3 εκατ. τουριστών, των 35-40 χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, πάνω από το 60% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξουν. Το νησί, που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, είναι αναλογικά άδειο, τα καταστήματα εστίασης υπολειτουργούν ενώ μεγάλο μέρος του εποχικού προσωπικού απουσιάζει (το 90% των εργαζομένων είναι εποχικοί, εκ των οποίων το 70% κατάγεται από άλλα μέρη).

«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι δραματική. Ζητάμε να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερα ξενοδοχεία, το κράτος να δώσει επίδομα 600 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί το δυσβάσταχτο κόστος ζωής στο νησί σε όλους όσοι δούλεψαν το 2019, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Εκατοντάδες συνάδελφοί μας που δεν είχαν συμπληρώσει για λίγο τα απαραίτητα ένσημα δεν πήραν καν το κρατικό επίδομα των 800 ευρώ», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμζέλας από το Συνδικάτο Επισιτισμού τουρισμού Θήρας. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο και την Ανάφη, όπου διατηρείται ακόμα η ελπίδα οι απώλειες να είναι κάπως μικρότερες – κυρίως εξαιτίας των μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων.

Δυσοίωνες προβλέψεις και για τα κάμπινγκ

Σαντορίνη

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τη Δευτέρα 1/6 έχουν ανοίξει και τα οργανωμένα κάμπινγκ όμως στις Κυκλάδες η εικόνα δεν δείχνει ενθαρρυντική. Στη Σέριφο το κάμπινγκ λειτουργεί κανονικά, με ελάχιστο κόσμο και ίδιες τιμές με πέρσι. Στην Αιγιάλη της Αμοργού το κάμπινγκ θα ανοίξει μετά τις 20 Ιουνίου ελλείψει κίνησης. Σημειώνεται ότι φέτος σε όλα τα κάμπινγκ δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, η παραμονή καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων από μη διαμένοντες στις σκηνές και στα καταλύματα.

Στα κοινόχρηστα μπάνια θα επιτρέπεται η είσοδος μειωμένου αριθμού ατόμων (σε ορισμένα μόνο ένα άτομο τη φορά...) ενώ δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους, όπως και η χρήση μαγειρικών σκευών σε κοινόχρηστες κουζίνες.

To χειρότερο όλων είναι, όμως, ότι φέτος σε περιοχές όπως η Νάξος, η Ανάφη και η Σαμοθράκη οι δημοτικές αρχές δείχνουν διάθεση να κυνηγήσουν πολύ εντονότερα το ελεύθερο κάμπινγκ με αφορμή την... πανδημία.

Βόρεια Ελλάδα

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ανεπάρκεια στην υγειονομική ασφάλεια

Χαλκιδική

«Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους 2.000 ξενοδόχους της χώρας. Εμάς τους εργαζόμενους, που είμαστε 650 χιλιάδες, μας έγραψε...»

Χρήστος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια... χαμένη σεζόν αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις εξαγγελίες τόνωσης ηθικού χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία παραμένει στο 13% και ο φόρος διαμονής εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο νεοδημοκράτης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσσιος είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Χαλκιδική, μιας περιοχής που θα δεχθεί ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα των συνεπειών της πανδημίας. Η αγωνία του για το μετέωρο μέλλον της σεζόν διαφαίνεται στην επιστολή που έστειλε η ΠΟΞ προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε τρεις συναρμόδιους υπουργούς. Από αυτήν καταδεικνύεται η διαπιστωμένη ανεπάρκεια υγειονομικής διαχείρισης πιθανών περιστατικών κορονοϊού στη Χαλκιδική και ζητείται ένα πιo οργανωμένο σχέδιο για ζητήματα ασφάλειας.

Οι νόμιμες τουριστικές κλίνες στη Χαλκιδική υπολογίζονται σε περίπου 94.000 (50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 4.000 θέσεις κάμπινγκ), ενώ κατ' εκτίμηση τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παραοικονομίας ανέρχονται σε 6.000 (με μέσο όρο 4 κλινών διαθέτουν συνολικά 24.000 κλίνες). Εκτιμάται ότι από Ιούλιο ώς και Σεπτέμβριο μπορεί να επισκέπτονται τον νομό μέχρι και 1.300.000 τουρίστες. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών ποσοστό μέχρι και 3% αναζητά ιατρική βοήθεια (περίπου 40.000 περιστατικά). Περίπου 50% είναι εμπύρετα και από αυτά το 80% αφορά λοιμώξεις αναπνευστικού (16.000 περιστατικά). Με την υπόθεση της 50% πληρότητας των καταλυμάτων φέτος, προκύπτει ότι συνολικά θα χρειαστούν περίπου 8.000 τεστ (90τεστ/μέρα). Εάν προσθέσουμε και τους 500.000 ημεδαπούς που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, θα απαιτηθούν τις περιόδους αιχμής πολύ περισσότερα από 100 τεστ ανά ημέρα.

Η Χαλκιδική, ο 4ος δημοφιλέστερος προορισμός σε αφίξεις και με τον τουρισμό να αποτελεί σχεδόν το 40% του ΑΕΠ του νομού, έχει μια μεγάλη δυναμική που επιβεβαιώνεται από τις τουριστικές επενδύσεις της τελευταίας 5ετίας. Οι κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική είναι: Γερμανοί (350.000), Αγγλοι (120.000), Ρώσοι (75.000), Πολωνοί (35.000), Ολλανδοί (25.000), Βέλγοι (20.000), Γάλλοι (10.000) ενώ ο οδικός τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες υπολογίζεται σε 400.000 ετησίως. Προς το παρόν φέτος έχει λειτουργήσει μόλις ένα 20-30% των ξενοδοχειακών της μονάδων. Κάποια μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, «όλα είναι στον αέρα. Η ζήτηση, αν και υπάρχει πλέον μια σχετική κινητικότητα από tour operators, παραμένει χαμηλή με μεγάλο ερωτηματικό την κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, έτσι ώστε από τον Ιούλιο να εκτιμήσουμε την κατάσταση για να δούμε τι μπορεί να σωθεί».

Στην Πιερία

Με περίπου 390 ξενοδοχεία, τα περισσότερα εποχικά, ο νομός Πιερίας αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα με επισκέπτες κυρίως από Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Ρωσία. Δυστυχώς, και εκεί όμως, φέτος τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, ελάχιστα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν κυρίως στην Κατερίνη και στο Λιτόχωρο, ενώ οι εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας είναι πως οι πληρότητες των εποχικών ξενοδοχείων δεν θα ξεπερνούν το 30%.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνες ταξιδιώτες λόγω Ολύμπου, αλλά αυτοί δεν ξεπερνούν το 10% της πληρότητας», εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, που δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη στήριξη της κυβέρνησης: «Ελπίζαμε σε μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6,5%, όπως ήταν πριν από τρία χρόνια. Επίσης, σε κατάργηση του φόρου διαμονής. Αυτά έπρεπε να γίνουν τώρα...».

Απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αν για τους ξενοδόχους τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος, για τους εργαζομένους στον τουρισμό η κατάσταση είναι ζοφερή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, Χρήστο Κωνσταντίνου, «από τις 20 Μαρτίου έως σήμερα προσπαθούμε να ζήσουμε με τα 800 ευρώ που μας έδωσαν, όσοι τα πήραμε. Η κυβέρνηση άφησε τους ξενοδόχους ελεύθερους να ανοίξουν όποτε θέλουν, άρα εμάς σε παρατεταμένη ανεργία. Υπό αυτές τις συνθήκες άρχισαν ήδη οι απολύσεις». Στη Θεσσαλονίκη απασχολείται σήμερα το 1/3 των υπαλλήλων, όμως στη Χαλκιδική των εποχικών ξενοδοχείων με τους περίπου 7.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους ήδη δύο μεγάλες μονάδες δεν θα ανοίξουν και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, όπως την περιγράφει ο κ. Κωνσταντίνου:

«Πέρυσι σε μια σεζόν έβγαζε ο εποχικά εργαζόμενος 7-8 χιλιάδες ευρώ. Φέτος, όσοι εργαστούν, πέφτουν σε 2-3 χιλιάδες. Υπάρχει ξενοδοχείο που σε προσλαμβάνει τη Δευτέρα, σε απολύει την Παρασκευή και σε ξαναπαίρνει την άλλη Δευτέρα, για να μην κατοχυρώσεις εργασιακά δικαιώματα και να κόβει μεροκάματα. Είναι σύνηθες αυτό στις καμαριέρες... Λιγότεροι από τους μισούς θα βρουν φέτος δουλειά. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους 2.000 ξενοδόχους της χώρας. Εμάς, που είμαστε 650 χιλιάδες, μας έγραψε...».

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ελπίδες σε αναμονή, επιχειρηματίες σε απόγνωση

Ρόδος

Θύματα και τα μικρά νησιά που λειτουργούν σαν δορυφόροι της Ρόδου

Του Μ.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε καθεστώς αναμονής βρίσκονται τα Δωδεκάνησα με τους τουριστικούς φορείς να ελπίζουν σε βελτίωση της εικόνας μετά την «απελευθέρωση» των πτήσεων από επιλεγμένες χώρες την 1η Ιουλίου, με την TUI Γερμανίας να έχει ήδη προγραμματίσει πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, μέσα στις επόμενες μέρες θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών και οι προθέσεις των περισσότερων χωρών για τα καλοκαιρινά ταξίδια των πολιτών τους.

Μέχρι πριν από μερικές μέρες σχεδόν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα άλλοτε πολυσύχναστα καφέ και τα εστιατόρια στην παλιά πόλη της Ρόδου παρέμεναν κλειστά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξενοδόχος που να γνωρίζει την ακριβή πληρότητα, υπάρχουν μεν κρατήσεις αλλά η πολιτική είναι πολύ ελαστική και γίνονται ακυρώσεις έως και μία μέρα πριν. Οσον αφορά τις μεγάλες «τροφοδότριες» χώρες έχει χαθεί πολύ σημαντικό ποσοστό από την αγορά της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας, με τις ελπίδες να στρέφονται σε Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, τις Βαλτικές Χώρες και την Αυστρία. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 17.000 εργαζομένους στον τουρισμό οι μισοί κινδυνεύουν να μείνουν φέτος άνεργοι.

Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων

Σημαντική θεωρείται η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού), στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, με στόχο την υλοποίηση άμεσων εκστρατειών για την προσέλκυση επισκεπτών. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου διοργάνωσε τηλε-ημερίδα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στα Δωδεκάνησα: «Θα υπάρξει στοχευμένη προβολή και διαφήμιση των Δωδεκανήσων ώστε να πεισθούν οι επισκέπτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή προορισμό. Με έμφαση και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ευελπιστούμε να έχουμε επισκέπτες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του ΣΔΞΡ, Γιώργος Ματσίγκος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πολλά ξενοδοχεία, με πακέτα κυρίως από τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν καθόλου. Ανάλογη εικόνα με εκείνη της Ρόδου αποτυπώνεται σε Κάρπαθο και Κω.

Στους τοπικούς φορείς της Ρόδου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την ατυχή υγειονομική κατηγοριοποίηση των νησιών από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς το Νοσοκομείο της Ρόδου θεωρείται πλήρως εξοπλισμένο και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Παράλληλα οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας καθώς αφενός δεν έχουν λάβει προκαταβολές για κρατήσεις και προκρατήσεις από τον Φεβρουάριο ώς τον Απρίλιο, που για ορισμένους αποτελούν το 50% των εισπράξεων, ενώ άλλοι έχουν μείνει εκτεθειμένοι σε υποχρεώσεις από το ποσοστό συμμετοχής τους στο περσινό ΕΣΠΑ. Λόγω δε της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τα μικρότερα νησιά

Μικρότερα νησιά, όπως η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη και το Καστελόριζο, χαρακτηρίζονται «δορυφόροι» της Ρόδου κι έτσι το πρόβλημα μεταφέρεται μοιραία και σ' αυτά όταν δεν υπάρχουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Τα συγκεκριμένα διαθέτουν πιστούς επισκέπτες που θα έρθουν έτσι κι αλλιώς και το πρόβλημα φαντάζει λιγότερο δυσεπίλυτο καθώς πρόκειται για νησιά που διαθέτουν 1.000 ή λιγότερες κλίνες. Κάποια τουριστική κίνηση σημειώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Πάτμο, με τη δημοτική αρχή του νησιού να δηλώνει σχετικά αισιόδοξη για έναν προορισμό που δεν έχει τον πιο μαζικό τουρισμό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

O Ιούλιος θεωρείται χαμένος και ο εφιάλτης των χρεών είναι ήδη ορατός

Βοϊδοκοιλιά

«Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα»

Δημήτρης Κάραλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Διάλογο με την κυβέρνηση και μέτρα ενίσχυσης ζητούν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων της Μεσσηνίας, ενός από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς. Προβάλλουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με την Αθήνα και της πρόσβασης σε δομές υγείας, βλέπουν όμως με ανησυχία την κατάσταση των αερομεταφορών και της οικονομίας, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους και των καταναλωτών και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Περίπου το 70% των ξενοδοχείων και πολλά καταλύματα της Μεσσηνίας ήταν κλειστά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στα υπόλοιπα, η πληρότητα κινήθηκε στο 60-70% ανάλογα με την περιοχή, ποσοστό ικανοποιητικό για τα δεδομένα. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, καθώς ο Ιούλιος θεωρείται χαμένος. Σε μια αγορά που βασίζεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, προξενεί ανησυχία ο συνδυασμός των κλειστών αεροδρομίων, των μειωμένων πτήσεων, της οικονομικής ύφεσης και του ψυχολογικού παράγοντα. Οι κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς, καθώς υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο όποιος εγχώριος τουρισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις απώλειες. Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού και καραντίνα, θα λειτουργήσουν τα μισά ξενοδοχεία και ότι θα μειωθεί στο μισό η κίνηση στα καταλύματα. Πρόκειται δηλαδή για χρονιά επιβίωσης, και οι επαγγελματίες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη σεζόν. Οπως σημειώνει ο Αργύρης Κορδοπάτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης και μέλος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα συντήρησης στην αρχή του επόμενου έτους. «Τότε θα φανεί η μεγάλη ζημιά στην αγορά. Υπάρχει ο φόβος ότι θα ξεκινήσουμε τη χρονιά με μεγάλο χρέος και θα είναι δύσκολο να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται κυβερνητική μέριμνα και διάλογος. Η λύση δεν είναι να στραφούμε σε δάνεια, τα οποία θα προσθέσουν χρέη στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε συγκρατημένα έξοδα», σημειώνει. Υπογραμμίζει ότι πολλοί καταλυματίες καταθέτουν τα σήματα του ΕΟΤ και επιλέγουν το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για το κράτος και αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ανησυχία εκφράζει και ο Δημήτρης Κάραλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας. «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει το δικό της μέρος της ευθύνης. Οι στρεβλώσεις είναι εκτεταμένες και δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να διορθωθούν έγκαιρα. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες και μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο με άγνωστη κατάληξη. Η επικοινωνιακή πολιτική των αρμοδίων δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα. H παθογένεια του AirBNB χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Είχαμε ζητήσει εγκαίρως μέτρα. Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Θέτουμε θέμα υγείας και ασφάλειας των πελατών και των εργαζομένων. Αν υπάρξει κρούσμα, δημιουργεί σε όλους μας πρόβλημα», επισημαίνει.

Επτάνησα- Ηπειρος

Κλειδί για το καλοκαίρι, το άνοιγμα των πτήσεων

Κέρκυρα

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και οι αφίξεις είναι το κλειδί του καλοκαιριού για τον τουρισμό και στα Επτάνησα, όπου ο Ιούλιος θα δώσει μια πρώτη εικόνα για το πώς θα προχωρήσει η φετινή τουριστική περίοδος. Τόσο στα νησιά του Ιονίου όσο και στην Ηπειρο, επιμελητήρια, τουριστικοί φορείς και δήμοι, όλοι ευελπιστούν ότι η φετινή χρονιά θα λειτουργήσει ως βάση εκκίνησης για το 2021.

Για την Κέρκυρα των περίπου 90 χιλιάδων κλινών και του 1,3 εκατ. επισκεπτών, οι πλέον καθοριστικές είναι οι αφίξεις από τη Μ. Βρετανία, που αφορούν σχεδόν το 40% του συνόλου. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας: «Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η αβεβαιότητα. Κρίσιμο στάδιο για να έχουμε εικόνα για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι το άνοιγμα των πτήσεων. Βασικός στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία με ασφάλεια και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά».

Αγνωστο τοπίο παραμένει και η κρουαζιέρα, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας με ΠΝΠ, για έναν κλάδο που σε περιπτώσεις όπως της Κέρκυρας ήταν σε μεγάλη άνοδο μέχρι πέρυσι με περίπου 750 χιλιάδες επισκέπτες σε 560 προσεγγίσεις πλοίων.Από την άλλη πλευρά, στην Ηπειρο, που έχει μια σταθερή τουριστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με μικρότερα βέβαια μεγέθη, το ενδιαφέρον φέτος πέφτει στον οδικό τουρισμό λόγω της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, με απεύθυνση τόσο στον εσωτερικό τουρισμό όσο και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η Ηπειρος έχει αναπτύξει ένα τουριστικό πρόγραμμα «4 εποχών» και περιοχές όπως των Ιωαννίνων, που έχουν επισκέπτες και τη χειμερινή περίοδο, βάζουν ορόσημο τον Σεπτέμβριο για να έχουν μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να κλείσει η χρονιά και να ξεκινήσει η επόμενη. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα συνέδρια, που αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη τονωτική ένεση για τον τουρισμό της περιοχής.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία των περιοχών όπου έχουν ξεκινήσει έρευνες για...
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκλημα εκ... προμελέτης
Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Αμερικανού τουρίστα στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού δεν προκαλεί έκπληξη. Χιλιάδες μεθυσμένοι γυρνούν στους δρόμους κάθε καλοκαίρι, οι συμπλοκές είναι στην ημερήσια διάταξη,...
Εγκλημα εκ... προμελέτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική φιέστα για τον τουρισμό την εποχή του κορονοϊού
Η κυβέρνηση έκανε εκ νέου λόγο για υγειονομικά πρωτόκολλα και αυστηρούς ελέγχους, τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα κενά σημεία και συγκεκριμένες ασάφειες. 
Κυβερνητική φιέστα για τον τουρισμό την εποχή του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reuters: Γερμανοί, Κύπριοι και Ισραηλινοί στο πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα
«Θα υπάρξουν περίπου 20-25 χώρες των οποίων οι υπήκοοι θα επιτρέπεται να έρθουν», στην Ελλάδα ανέφερε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.
Reuters: Γερμανοί, Κύπριοι και Ισραηλινοί στο πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεαματικά ύψη υετού από την κακοκαιρία «Ηφαιστίων»
Η έντονη κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που έπληξε τη χώρα έδωσε ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Εύβοια, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στην Αττική.
Θεαματικά ύψη υετού από την κακοκαιρία «Ηφαιστίων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας