• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας κλάδος υπό φτωχοποίηση

 • A-
 • A+
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή από εκατοντάδες σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που εκτιμά ότι οι άνεργοι θα ανέλθουν σε 150 έως 170 χιλιάδες στους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι θα προστεθούν άλλες 100 χιλιάδες εάν δεν λειτουργήσουν συναφείς επιχειρήσεις.

«Πότε θα κάνει ξαστεριά» αναρωτήθηκαν ρητορικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό από όλη τη χώρα που τραγούδησαν το ιστορικό ριζίτικο κατευθυνόμενοι προς τη Βουλή ύστερα από τη χθεσινή τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπούν περίπου 150 σωματεία από όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πρέβεζα κ.ά. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και του Συνδικάτου Ε.-Τ. Αττικής ζητώντας καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών και απολύσεις με αφορμή την πανδημία.

Αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής χωρίς να συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο επανέλαβαν πολλές φορές ότι οι χιλιάδες συνάδελφοι τους που δεν θα εργαστούν τη φετινή σεζόν καλούνται να ζήσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι με ποσά της τάξης των 9 ευρώ τη μέρα, όπως προκύπτει αν διαιρεθούν τα χρηματικά ποσά από το καθεστώς αναστολής της σύμβασης μέσω των πρόσφατων ΠΝΠ, αλλά και από τα πιθανά επιδόματα ανεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΟΕΕΤ, Τάκη Κούκο, μέχρι στιγμής το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν έχει ανοίξει. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ανησυχούν έντονα ότι μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξει καθόλου φέτος. Αυτή τη στιγμή οι άνεργοι εκτιμώνται σε 150 έως 170 χιλιάδες, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ, τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο επίδομα.

Ταμείο ανεργίας

Μάριος Βαλασόπουλος

Στους πληττόμενους υπάρχει ενδεχόμενο να προστεθούν επιπλέον 100.000 εργαζόμενοι από επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν και θα λάβουν τα ποσά που προβλέπονται στις ΠΝΠ ή τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών τους. «Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα την πλήρη στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων, να καλυφθούν τουλάχιστον στοιχειωδώς με ταμείο ανεργίας μέχρι την ερχόμενη τουριστική περίοδο, το 2021», μας είπε ο κ. Κούκος.

Από το Αιγαίο ώς το Ιόνιο και την Κρήτη είναι έκδηλη η ανησυχία για την ανεργία και τον κίνδυνο φτωχοποίησης: «Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου συμπαρίσταται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στο νησί δεν κινείται φύλλο. Είναι νεκρή περίοδος και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Θέλω να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πάρει υποσχέσεις ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 2 Ιουλίου, αλλά αρκετοί ξενοδόχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν.

»Ζητάμε στήριξη, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν, είναι αντίδωρο. Επίσημα εγγεγραμμένοι στο Ε.Κ. Ρόδου είναι 17.000 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και οι μισοί κινδυνεύουν. Πάρα πολλοί είναι εκτός επιδομάτων ανεργίας με σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. του ΕΚΡ, Νίκος Τριπολίτης.

Προτάσεις

Και για τον Νίκο Κοκολάκη, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, υπάρχει προβληματισμός και αγωνία για το πόσα και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, πόσοι εργαζόμενοι θα εργαστούν και με τι είδους εργασιακές σχέσεις σε ένα ρευστό σκηνικό. «Θα παλέψουμε για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους εποχικούς εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία και περιμένουμε τις κυβερνητικές εγκυκλίους.

»Πρωτεύουσα είναι και η υγεία των εργαζόμενων και η εκπαίδευσή τους στα πρωτόκολλα για την ασφάλεια για την οποία υλοποιούμε πρωτοβουλίες μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης», τόνισε στην εφημερίδα μας. Σύμφωνα, τέλος, με τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ, θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώνουν μαζικά οι εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό
Τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το υπουργείο Εργασίας προς τη Βουλή, ζητώντας μέτρα προστασίας για το εργασιακό τους μέλλον
Διαδηλώνουν μαζικά οι εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΚΕ: «Παραμύθι η δίκαιη ανάπτυξη»
Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν ενάντια στα σκληρά αντεργατικά μέτρα των μνημονίων, χαρακτηρίζοντας «παραμύθι» το αφήγημα της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη....
ΚΚΕ: «Παραμύθι η δίκαιη ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
Εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιώματα όπως αυτό στην απεργία, το 8ωρο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, ό,τι αποτέλεσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος...
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού
Εργοδοτική βία και αυθαιρεσία στον τουρισμό ⫸ Ενδεικτικά δυο περιστατικά από τουριστικά νησιά που βγήκαν στη δημοσιότητα εργαζομένων που προσπαθούν να εργαστούν σε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες.
Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλη η Αθήνα μια συγκέντρωση
Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στην Αθήνα, απαιτώντας πολύ περισσότερα από μία σχεδόν συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Όλη η Αθήνα μια συγκέντρωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τουρισμό - επισιτισμό
Με δυναμικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες διδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, που διεκδικούν ΣΣΕ, ένταξη στα ΒΑΕ, επίδομα ανεργίας σε όλους τους...
Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τουρισμό - επισιτισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας