Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ EUROKINISSI

Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση

  • A-
  • A+

Η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι ένα μαθηματικό θαύμα... ακρίβειας. Πετυχαίνει παράλληλα έναν στόχο τον οποίο ομολογουμένως δεν είχαμε: χωρίς να απαντήσει στην ουσία του δημοσιεύματος μας κάνει δώρο μια είδηση... (παρεμπιπτόντως ευχαριστούμε).

Σε ότι αφορά την ουσία του δημοσιεύματος, την απευθείας δηλαδή ανάθεση, το υπουργείο απλώς σιωπά.

Όσο για την απλή αριθμητική, βασιστήκαμε στα στοιχεία της προκήρυξης που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και δεν έκανε καμία αναφορά στον αριθμό θέσεων και του ΔΟΜ -τέλος Απριλίου- που αναφερόταν σε 714 πρόσφυγες και μετανάστες εντός της δομής στο Κλειδί του δήμου Σιντικής Σερρών και εμείς απλώς διαιρέσαμε τον προϋπολογισμό του έργου με 750 άτομα. Το υπουργείο μας έκανε γνωστό ότι η δομή κατασκευάζεται για 1500 (!!!) άτομα την ώρα που ο ΔΟΜ όριζε ανώτατη χωρητικότητα στην υφισταμένη κατασκευή γύρω στα 920 άτομα.

Το υπουργείο Μετανάστευσης επικοινώνησε μαζί για να μας επισημάνει ότι κακώς θεωρούμε είδηση το γεγονός ότι η δομή θα φιλοξενεί 1500 άτομα διότι η σχετική πληροφορία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Μαΐου και μας έστειλε και το σχετικό φύλλο. Μόνο που ως γνωστόν είδηση υπάρχει όταν ένα γεγονός γνωστοποιείται στο κοινό. Πολλά έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά έχουν γίνει είδηση όταν δημοσιοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης. Και σε ότι αφορά το Κλειδί Σιντικής και την δυναμικότητα της δομής, Είδηση υπάρχει, και στο άκουσμά της οι Σερραίοι πέταξαν ήδη την σκούφια τους. Το υπουργείο επιμένει κυρίως για να δείξει ότι το κόστος ανά άτομο είναι πολύ λιγότερο κι εδώ έχει δίκιο, αλλά η χρήση άλλου διαιρέτη δεν έγινε σκόπιμα από την πλευρά μας, αφού βασιστήκαμε στα στοιχεία που ήταν μέχρι τώρα γνωστά.

Εξάλλου ούτε ο πιο απαισιόδοξος δεν είχε υπολογίσει τέτοιο αριθμό ανθρώπων για την συγκεκριμένη δομή. Περιττό να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 1500 στους οποίους εκτοξεύεται η δυναμικότητα της δομής δεν αναφερόταν στην προκήρυξη- ανάθεση που δημοσιευόταν στη Διαύγεια. Πουθενά δεν θα βρει κανείς έστω ανάλογη δήλωση ή υπόνοια. Θα είχε ενδιαφέρον επίσης το υπουργείο να μας πληροφορήσει αν για την αύξηση της δυναμικότητας είχε ενημερώσει τον δήμο Σιντικής και είχε την σύμφωνη γνώμη του.  

Κι επειδή εδώ στην «Εφ.Συν» έχουμε γράψει και αναδείξει πρώτοι - (18/3/2020, «Και το κλειδί, της ανθρωπιάς, χαμένο»)- το τι ακριβώς σημαίνει να έχει κανείς μαζεμένους τόσους ανθρώπους σε ένα τέτοιο σημείο,  η επιμονή του υπουργείου να δώσει όλα αυτά τα χρήματα για κατασκευές καταμεσής ενός ξεροπόταμου που μπορεί να πλημμυρίσει με την πρώτη νεροποντή, γίνεται ακόμη πιο ακατανόητη.

Αναλυτικά η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της “Εφημερίδας των Συντακτών”, αναφορικά με την Δομή Φιλοξενίας στη θέση Κλειδί Σερρών, το ορθό συνολικό κόστος ανά ωφελούμενο είναι 1.988 ευρώ προ ΦΠΑ (2.466 με ΦΠΑ), καθώς η Δομή έχει χωρητικότητα 1.500 θέσεις και ο προϋπολογισμός του έργο είναι 2.983.082 συν ΦΠΑ. Λανθασμένα το δημοσίευμα αναφέρει «5.000 ευρώ ανά ωφελούμενο».

Ομοίως, το ορθό συνολικό κόστος ανά ωφελούμενο για την Δομή Φιλοξενίας στη Μαλακάσα είναι 2.342 ευρώ προ ΦΠΑ (2.904 με ΦΠΑ), καθώς η Δομή έχει επίσης χωρητικότητα 1.500 θέσεις αλλά καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων, έναντι 23 στρεμμάτων στην Σιντική. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.513.564 συν ΦΠΑ. Λανθασμένα το δημοσίευμα αναφέρει «3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο».

Επίσης, οι δομές στην Μαλακάσα και την Σιντική Σερρών έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημειώνεται, ότι όπως έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή, αντίστοιχης χωρητικότητας δομές που είχαν κατασκευαστεί την προηγούμενη περίοδο είχαν κοστίσει 3.050 ευρώ προ ΦΠΑ ανά ωφελούμενο (2018 - Μαλακάσα Ι) και 3.833 ευρώ προ ΦΠΑ ανά ωφελούμενο (2019 - Σάμος).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμίζει το Καρά Τεπέ με ταχείς ρυθμούς
Πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν χθες -χωρίς βία μεν, υποχρεωτικά δε- στη δομή του Καρά Τεπέ ● 8 νομικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη διαδικασία ασύλου για τους έγκλειστους της Λέσβου.
Γεμίζει το Καρά Τεπέ με ταχείς ρυθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπέρδεμα με τις δομές για τους μετανάστες στον Νομό Γρεβενών
Αντιφατικές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του Ν. Μηταράκη με τους δημάρχους Γρεβενών Γ. Δασταμάνη, Δεσκάτης Δ. Κορδίλα και τον βουλευτή Α. Πάτση.
Μπέρδεμα με τις δομές για τους μετανάστες στον Νομό Γρεβενών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βεβιασμένες αλλαγές στο πρόγραμμα ΕSTIA
Νέα αλλαγή επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον χρόνο παράτασης της παραμονής στο πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα ΕSTIA, περιορίζοντας στους δύο μήνες τον επιπλέον χρόνο διαμονής μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών...
Βεβιασμένες αλλαγές στο πρόγραμμα ΕSTIA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις και αναδιάρθρωση 28 προσφυγικών δομών με επίκληση στον... κορονοϊό
Στη νομική σύσταση 28 δομών που λειτουργούν στην ενδοχώρα προκειμένου να περιέλθουν στο διοικητικό έλεγχο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε ο υπουργός Νότης Μηταράκης με Κοινή Υπουργική Απόφαση...
Προσλήψεις και αναδιάρθρωση 28 προσφυγικών δομών με επίκληση στον... κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Κλειδί της πρώτης κόλασης
Εξακόσιοι τρεις πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες στην πλειονότητά τους βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο Κλειδί, του Δήμου Σιντικής Σερρών στην πρώτη υπαίθρια φυλακή.
Το Κλειδί της πρώτης κόλασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας